Ha igazán szeretjük a növényeinket, akkor szinte együtt élünk velük. Ezért a legapróbb változásokat is észrevesszük rajtuk. Ez pedig igazán hasznos. A takácsatka jelenléte a növényeinken egyáltalán nem bíztató, így hát érdemes folyamatosan szemmel tartani, és már a megjelenésekor fellépni ellene. Még ha ez nem is olyan egyszerű, hiszen aprócska méretei miatt a takácsatka könnyedén el tud rejtőzni fürkésző tekintetünk elől. Azonban a károkozása nem marad túl sokáig láthatatlan, így ha kellő figyelemmel fordulunk növényeink felé, hamar ki fogjuk szúrni a ténykedését.

A klímaváltozás kedvez a pókszabásúaknak, így figyeljük a kártételüket, amelynek hatására a levelek sárgulni, barnulni, zsugorodni kezdenek és ne késlekedjünk a védekezéssel! Mert sajnos nagyon gyorsan el tudnak uralkodni a növényeinken, ha nem vigyázunk.

Ismerd meg a takácsatkát

A takácsatkák (Tetranychus urticae) a pókokkal és az atkákkal állnak közelebbi rokonságban. A kifejlett egyedek egy milliméternél is kisebbek, ezért nagyon nehéz felfedezni őket. A takácsatkának nyolc lába van, teste színe sárgászöld, barnás vagy piros. A takácsatka nagyon kedveli a meleg és száraz helyeket, éppen ezért legszívesebben azokat a növényeket támadja meg, amelyek legyengültek a szárazság vagy egyéb okok miatt.

A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, míg a levelek fonákján pókhálószerű szövedék található. Sajnos nagyon gyorsan dolgozik, így rövid időn belül képes elpusztítani a megtámadott növényt. Ezért is fontos felismerni a jelenlétét, még időben.

takácsatka

A takácsatka apró mérete ellenére is hatalmas károkat tud okozni a növényeinkben. Fotó: Shutterstock

A takácsatka rengeteg kultúrnövényen és gyomon élősködik, az uborkát, a cukkínit, a görögdinnyét, a padlizsánt, a paprikát, a babot, a szamócát, az almát, a szilvát és a paradicsomot károsítja a legszívesebben. A nőstények a talaj felszínén, az avarban, a fák kéregrepedéseiben vagy a gazdanövényeken, növényi maradványokon telelnek át, és tavasszal, amikor a hőmérséklet eléri a 10-15 Celsius-fokot, megkezdik a fejlődésüket.


Ráadásul a takácsatka a forró, száraz körülmények között rendkívül gyorsan szaporodik, így egy év alatt akár kilenc generációt is a világra hozhat. A tojások és a kifejlett egyedek a talajban vagy kéregrepedésekben telelnek át.

A takácsatka tömeges elszaporodásának általában a 22 Celsius-fok feletti hőmérséklet kedvez. 8 Celsius-fok alatti hőmérsékleten abbamarad a peterakás. Az atkák szaporodásának a földben levő nátrium-többlet és a kálium és kalcium hiánya is igen kedvező körülményeket jelent.

A nyári nemzedékek kifejlődése 2-4 hét alatt megy végbe, de minél melegebb a hőmérséklet, annál kevesebb időre van szükségük ehhez, így viszonylag rövid időn belül képesek óriási károkat okozni a takácsatkák.

Így okoz kárt a takácsatka

A takácsatkák kiszívják a nedvet a levelekből, bimbókból és a termésekből, amelynek  következtében a növény nem jut elegendő tápanyaghoz. Mivel apró termetük miatt nehéz észrevenni a takácsatkákat, így általában a növényeinken kialakuló tünetekből következtethetünk jelenlétükre.

A fertőzés első jelei a levelek felszínén található apró, ezüstös vagy sárga pöttyök. A kis foltok idővel összeolvadnak és az egész levél felületére kiterjednek, így a levél bronzos színűvé válik. A fertőzött leveleken az erek közei megsárgulnak, az érhálózat viszont zöld marad. Súlyosabb fertőzés esetén a levelek teljesen elszáradnak, majd lehullanak. 

A levelek fonákján, illetve tövében finom pókhálószerű képlet található, amelyben a levélre tapadva apró peték vannak. Ezzel a szövedékket súlyos fertőzöttség estén akár az egész növényt képesek behálózni.

A zöld színtest nélküli levelek már nem növelik a termést, de a növény számára létfontosságú tápanyagokat sem képesek felvenni, így a növények jóval érzékenyebbek lesznek a nyári szárazságra is.

Ezt tedd a takácsatka ellen

Ha nem szeretnénk, hogy atkák támadjanak a növényeinkre, nagyon fontos, hogy ne hagyjuk azokat legyengülni és kiszáradni. Az atka támadásának megelőzéséhez vezető első lépés az, hogy tartsuk nedvesen a növényeinket.

takácsatka növény

A takácsatka károkozását hamar észre tudjuk venni a növényen, és ekkor rögtön meg is kell kezdeni a védekezést. Fotó: Shutterstock

Amikor már észrevesszük a takácsatka által okozott károkat a növényen, távolítsuk el a fertőzött, beteg részeket. Ezután zuhanyozzuk le a növényt. Ha ez nem megoldható, a szappanos oldattal történő permetezés is nagyon hatásos az atkákkal szemben. Azonban ezt a kezelést nem elég egyszer elvégezni, hanem hetente többször is meg kell ismételni.

Ha a fertőzés nem múlt el néhány héten belül, akkor a kemény lombú növényeket permetezzük le ásványiolaj-tartalmú szerrel, amely elzárja a kártevők légzőszerveit. Azonban legyünk nagyon óvatosak, mert a puha levelű növények ezt a kezelést nem viselik el, így náluk inkább használjunk pirethrum-alapú szert.

Üvegházi fertőzés esetén alkalmazhatjuk a rablóatkákat, amelyek a takácsatkák természetes ellenségei. Azonban ekkor ne használjunk rovarirtó szereket, hiszen azok a rablóatkákat is el fogják pusztítani. Ha a sövényeket szappanos vagy ásványolaj-tartalmú oldattal permeteztük, fontos, hogy legalább egy hetet várjunk, mielőtt bevetjük a rablóatkákat. A rablóatka mellett a katicabogár, a ragadozó poloska vagy a fátyolka is nagy ellenségei a takácsatkáknak.

Fontos, hogy télen is figyeljük a növényeinket. Ha a gyümölcsfákon télen sok apró piros pontot látunk, azok a takácsatkák tojásai. Elpusztításukhoz kenjük be a fák törzsét híg agyaggal.

Ha a vegyszeres irtás mellett döntünk, vegyük figyelembe, hogy a takácsatkák a rövid nemzedékváltás miatt hamar ellenállóvá válhatnak bizonyos vegyszerekkel szemben, így lényeges, hogy a vegyszereket időnként váltsuk.

Fontos, hogy öntözéssel és permetezéssel növeljük a páratartalmat, ami nem kellemes a takácsatkák számára. A beltéri vagy üvegházi növények esetében fontos, hogy szellőztetéssel csökkentsük a benti hőmérsékletet. A visszafogott nitrogéntrágyázás is segíthet a takácsatkákkal szemben.

A szobanövények esetében, mivel a takácsatkák nem kedvelik a nedvességet, érdemes a növényeket langyos vízzel lezuhanyozni, vagy 2-3 naponta lepermetezni. A csalánfőzet és a zsurlófőzet is kiváló a növényeink takácsatkák elleni védelmére.

Mivel a takácsatkák étlapján sokféle gyomnövény is szerepel, a megelőzés és megfékezés szempontjából is nagyon fontos, hogy tartsuk rendben a kertünket és rendszeresen gyomtalanítsunk. Sok gyomfajon nagyon könnyedén fel tudnak szaporodni a takácsatkák, melyek tömeges elszaporodásához vezethet még a szélesspektrumú rovarölő szerek alkalmazása, amelyek kiirtják a természetes ellenségeiket. Mivel az atkák nem rovarok, hanem a pókszabásúakhoz tartoznak, sok rovarölő szer sem gyéríti a létszámukat, sőt, mivel kiirtja a természetes ellenségeiket, még jobban szaporodhatnak tovább.

Nagyon lényeges szempont, hogy a takácsatkák elleni védekezéssel ne késlekedjünk, és már az első tünetek megjelenésekor vessük be a megfelelő eszközöket, hogy elkerüljük az atkák tömeges elszaporodását.