Egy új kutatás szerint jelentős hatással lehet a hangulatunkra, milyen ételeket eszünk.

A Bonni és a Cambridge-i Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy milyen összeköttetésben van egymással a nyelőcső és az agy. A kísérleteket gyümölcslégylárvákon végezték, melyek 10-15 ezer neuronnal rendelkeznek, hajszálvékony szeletekre vágták őket, majd ezeket a szeleteket beszkennelték. A képekből egy szuperszámítógép segítségével létrehozták az állat 3D-s térképét, benne a neuronokhoz vezető idegekkel is.

A térképből azt az összefüggést fedezték fel, hogy a nyelőcső az agy szerotonintermelő részével van összeköttetésben, azzal a területtel, mely boldogsághormont termel. A terület azonban csak akkor aktiválódik, ha olyan ételek érkeznek az emésztőrendszerbe, amelyek tápanyagtartalmukat tekintve a leginkább megfelelnek a szervezetnek.

A vizsgálat ugyan lárvákkal zajlott, de ez egy olyan folyamat, mely az állat túlélése szempontjából elengedhetetlen: a lárva a szerotonin hatására folytatja az evést. A kutatók szerint ez a fajta beépített túlélési ösztön meg kell hogy legyen az embernél is.

Ez a tudás például az evési zavarokkal küzdők esetében is nagyon hasznos lehet.

Forrás: firstclass.hu

Indexkép: Shutterstock