Mi az a szalmonella?

A szalmonella betegséget (vagy szalmonellózist, szalmonellafertőzést) a Salmonella nevű baktérium okozza, mely számos ételmérgezésért, illetve gyomor- és bélrendszeri fertőzésért felelős. A baktériumnak több mint 2500 típusa ismert, ezek közül néhány az állatokban él anélkül, hogy náluk betegséget okozna, emberekre nézve viszont veszélyes lehet.

A szalmonella hőérzékeny baktérium, mely 70 °C feletti hőmérsékleten elpusztul, de hűtött vagy fagyasztott környezetben sokáig életképes marad. Nedves, meleg közegben gyorsan szaporodik, de száraz környezetben és hidegben is megőrizheti fertőzőképességét. Az emberi szervezetbe elsősorban szájon át, nem megfelelően hőkezelt vagy tisztított ételekkel kerül.

A szalmonellózis forrásai

A szalmonella gyakran fordul elő nyers húsokban (főleg szárnyasok húsában), nyers vagy nem megfelelően hőkezelt tojásban és tojástermékekben, tenger gyümölcseiben, trágyával vagy szennyezett vízzel érintkező zöldségekben és gyümölcsökben. A szalmonella emellett ott lehet állati ürülékben, továbbá előfordulhat konyhai eszközökön, vágódeszkákon, kéztörlőkön is.

A szalmonella okozta megbetegedések egy jelentős része a nem megfelelő konyhai higiéniához köthető. Gyakran fordul elő fertőzés akkor, ha nyers hús és más élelmiszerek érintkeznek, vagy ha azokat ugyanazon a vágódeszkán vagy ugyanazokkal az eszközökkel dolgozzuk fel. A fertőzés forrása lehet a nem megfelelő kézmosás, miután az ember szalmonellával fertőzött élelmiszerekkel vagy ürülékkel került kapcsolatba.

A szalmonellózis tünetei

A szalmonellafertőzés tünetei általában 6-72 órával a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után jelentkeznek. Enyhe és kifejezetten súlyos tünetek is előfordulhatnak. Gyakran jelentkezik hasi fájdalom vagy görcs, hányinger és hányás, hasmenés, véres széklet, láz és hidegrázás, gyengeség és levertség.

A fertőzés tünetei általában 4-7 napig tartanak, de súlyosabb esetekben, illetve időseknél, csecsemőknél vagy legyengült immunrendszerű embereknél a fertőzés véráramfertőzéshez vezethet, ami súlyos, azonnali orvosi beavatkozást igénylő állapot.

A szalmonellózis kezelése

A szalmonellafertőzés általában kezelés nélkül is gyógyul, azonban a hasmenés miatt fellépő kiszáradás elkerülése érdekében fontos a megfelelő folyadékbevitel és elektrolitpótlás. Súlyos esetekben az orvos felírhat antibiotikumot is, azonban ez nem mindig szükséges, sőt egyes kutatások szerint a szalmonellózis kezelésére alkalmazott antibiotikus kezelés megnyújthatja a betegség lefolyását. Az antibiotikumok mellé nagyon fontos a probiotikumok szedése is.

Orvosi ellátás szükséges, amennyiben a tünetek súlyosak, vagy ha veszélyeztetett csoportba tartozik a beteg.

csirkehús

A szalmonella gyakran fordul elő nyers húsokban – fotó: Shutterstock

A szalmonellafertőzések egy jelentős része a közétkeztetésben, illetve az élelmiszeripai hiányosságok miatt alakul ki. Az elmúlt években Európában is több tömeges szalmonellafertőzésről hallhattunk.

A szalmonellafertőzés megelőzése

• A nyers élelmiszereket mindig különítsük el a kész ételektől.

• Mindig alaposan mossunk kezet, különösen főzés előtt és nyers hús kezelése után.

• A nyers tojásokat és húst mindig hőkezeljük, legalább 70 fokon.

A fagyasztott ételeket inkább hűtőben olvasszuk ki, ne szobahőmérsékleten.

Tartsuk tisztán a konyhai eszközöket, különösen a vágódeszkákat és késeket.

• Ha nem otthon eszünk, kerüljük azokat az ételeket, amelyekben nyers tojás lehet.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock