A karfiol a keresztesvirágúak családjába tartozik, rendkívül egészséges, igazi szuperzöldség, minden évszakban elérhető, és nagyon változatosan elkészíthető.
A karfiol egészségügyi előnyei
A karfiol gyulladáscsökkentő hatása kiemelkedő; gazdag forrása a K-vitaminnak, amely szintén gyulladáscsökkentő hatással bír, emellett fokozza a vér áramlását.
A karfiolban rendkívül sok olyan tápanyag található, amely nagyon pozitívan hat mind a szív, mind pedig az érrendszer egészségére. Mivel kiemelkedő a gyulladáscsökkentő szerepe, így védelmet jelent az erek károsodásával szemben is, ezáltal csökkentve a stroke és a szívinfarktus kockázatát.
A keresztesvirágú zöldségek segítenek szabályozni a máj méregtelenítő enzimjeit – fotó: Shutterstock
A karfiol rostokban és vízben is bővelkedik, ezáltal hozzájárul az emésztőrendszer egészségének fenntartásához, továbbá a víz és a rostok elegye a vastagbélrák kockázatait is csökkenti.
A karfiol egy nagyon értékes vegyületben, indol-3-karbinolban is gazdag, mely hozzájárul az egészséges hormonanyagcseréhez, ami azért fontos, mert egyes rákos megbetegedések a hormonok kiegyensúlyozatlan működése miatt következnek be.
A karfiol multivitaminként is működik, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz: vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és fitokemikáliákat.
A karfiol egy igazi szívbarát zöldség, mivel szulforafán nevű vegyületben gazdag, mely antioxidáns hatásokkal rendelkezik, így csökkenti a szervezetben az oxidatív károsodás mértékét és a gyulladást. Kolintartalma is kiemelkedő, amely jótékonyan hat a hangulatra és a memóriára is.
A keresztesvirágú zöldségek segítenek szabályozni a máj méregtelenítő enzimjeit. Mivel képesek fokozni a szervezet méregtelenítő képességeit, így a keresztesvirágú zöldségeknek a rákellenes tulajdonságai is nagyszerűek.
A karfiolban található antioxidánsok, a béta-karotin, a fahéjsav, a rutin, a kaempferol és a kvercetin segítenek az öregedés és a krónikus stressz okozta káros hatások mérséklésében. Ráadásul 130 gramm karfiol csupán 5 gramm szénhidrátot és 25 kalóriát tartalmaz, tehát a karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagyon jelentős szerepe van.
Forrás: gyogyszernelkul.com
Indexkép: Shutterstock