Azzal mindenki tisztában van, hogy sem a túl sok só, sem a túlzott transzzsír nem az egészségünket támogatja. Ezek ugyanis jelentősen növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A cukor szintén rossz hatással van az egészségünkre. Talán meglepő tehát, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyeket egészségesnek gondolunk, mégis hatalmas kockázatot jelentenek az egészségünk szempontjából.

Nem mindegy, hogy mit eszünk

A testünk számára nem mindegy, hogy milyen táplálékból fedezzük a napi szükségleteinket. A magas transzzsírtartalom főleg az ultrafeldolgozott élelmiszereknél fordulhat elő, amelyekből persze a sót sem hagyják ki. Mondani sem kell, hogy a virslik, a felvágottak, a chipsek, a péksütemények károsak lehetnek a szervezetünkre nézve. Ezek kizárásával sokat tehetünk az érrendszerünk védelméért.

Meglepő lehet, de az alábbi élelmiszerek és alapanyagok károsan hathatnak az egészségünkre.

1. Kókuszolaj

A kókuszolaj az utóbbi években jelentős népszerűségre tett szert. Sokan úgy tudják, hogy fogyasztásuk egészségügyi előnyükkel jár, de ez nem teljesen igaz.

"Miközben dicsérik az egészségügyi előnyeit, a kókuszolaj magas telített zsírtartalmú, ami növelheti az LDL-koleszterint, és potenciálisan növelheti a szívproblémák kockázatát"

- mondja Krutika Nanavati dietetikus. Hozzátette, hogy a szív egészségnek szempontjából sokkal jobb választás a telítetlen zsírokban gazdag olajok használata, mint az olívaolaj, az avokadóolaj vagy éppen a repceolaj.

2. Agavé szirup

Az agavé szirupot gyakran természetes édesítőszerként ajánlják, de magas fruktóztartalma miatt problémát jelenthet. Ez egy olyan cukorfajta, amely hozzájárulhat a zsírmájbetegség kialakulásához, emellett növelheti a szívproblémák kockázatát. Ehelyett sokkal jobb választás a mérsékelt mennyiségű természetes édesítőszer, mint a juharszirup, a méz, esetleg a stevia - írta meg a shefinds.com.

3. Ízesített joghurtok

Az ízesített joghurtok mindig népszerű terméknek számítottak, pedig nem feltétlenül egészségesek. Sok ízesített változat alapvetően rengeteg cukrot tartalmaz, hozzájárulva ezzel a súlygyarapodáshoz, valamint a szívproblémák kialakulásához. A hozzáadott cukrok nélküli joghurtok élvezéséhez adjunk egy kis gyümölcsöt, diófélét, egy kis mézet, esetleg cukormentes lekvárt. A sima görög joghurt talán még ennél is jobb döntés, hiszen különösen sok jótékony hatása van.

A dietetikus kihangsúlyozza, hogy a kiegyensúlyozott étrend a legfontosabb - fotó: pexels.com

"A kiegyensúlyozott étrend vonatkozik többek között a teljes értékű élelmiszerekre, gyümölcsökre, zöldségekre és sovány fehérjékre, amelyek kulcsfontosságúak a szív egészségének megőrzéséhez"

- tanácsolja. Kiemelte, hogy az adagok mérete sem elvetendő szempont, hiszen mindenkinek mások a szükségleteik. A szakember azt javasolta, hogy a táplálkozási szakemberrel való konzultáció segíthet a személyre szabott étrend összeállításában, amely megóvhatja a szív egészségét.