A kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres fizikai aktivitás és az optimális mennyiségű alvás nagyon fontos ebben az időszakban. Ilyenkor a légúti megbetegedések kockázata is nagyobb a hűvös, nyirkos időnek és annak köszönhetően, hogy kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, azaz csökkenhet a szervezetbe jutó vitaminok és antioxidánsok mennyisége.

Vitaminok, amelyek sokat segíthetnek ősszel

C-vitamin

A C-vitamin erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, melyeknek köszönhetően képes semlegesíteni a szabad gyököket, növelni a szervezet ellenálló képességét és védeni a szervezetet az oxidatív stressztől. Fontos tehát, hogy rendszeresen fogyasszunk magas C-vitamin-tartalmú élelmiszereket, például paprikát, káposztát, paradicsomot, petrezselymet, bogyós gyümölcsöket, kivit, brokkolit, citrusféléket. Szedhetünk étrend-kiegészítőket is, de bizonyított, hogy élelmiszerekből nyerve a C-vitamin felszívódása hatékonyabb.

paprika

Fogyasszunk rendszeresen magas C-vitamin-tartalmú élelmiszereket – fotó: Shutterstock

D3-vitamin

A zsírban oldódó D3-vitamin napfény hatására képződik a bőrben. Az elmúlt évtizedek kutatási eredményei bebizonyították, hogy rendkívül jelentős szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában, csökkenti a hangulatingadozásokat, segíti a kalcium felszívódását, gyulladáscsökkentő hatással bír, és a szív, az izmok és a csontok megfelelő működését is támogatja.

Nyáron és tavasszal a szervezet természetes D3-vitamin-tartalma 80%-ban a napsugárzásból származik. A fennmaradó mennyiséget jellemzően zsíros halakból, tojásból nyerjük. Az őszi időszakban viszont kevesebb napfény ér bennünket, ezért kevesebb D3-vitaminhoz jut a szervezet is, ami jelentősen megnövelheti különböző fertőzések kockázatát. Ennek pótlására nemcsak étrend-kiegészítőket fogyaszthatunk, hanem például gombát, halat, tojást, zabpelyhet és citrusféléket is.

A-vitamin

Sokat tehetünk a szem és a bőr szárazsága ellen, ha A-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasztunk. Ilyen például a sütőtök, az édesburgonya, a leveles zöldségek, a mangó, a sárgarépa, a csirkemáj, a halak és a kemény sajtok.

sárgarépa

Együnk A-vitaminban gazdag ételeket – fotó: Shutterstock

B-vitamin

Fáradtabbnak, gyengébbnek érzed magad ősszel? A B-vitamin ilyenkor a segítségedre lehet, mely segít leküzdeni a stresszt azzal, hogy energiává alakítja át a szervezetbe jutó tápanyagokat, miközben a szív, az izmok, a belek, a sejtek és az idegek működését is támogatja.

Nyolc B-vitamin-típus létezik, melyek mindegyike sajátos funkciót lát el szervezetünkben, ezért hiányuk különböző tüneteket okozhat. Többségük számos élelmiszerben megtalálható, például lazacban, avokádóban, banánban, borsóban, spárgában, spenótban, mandulában, barna rizsben, csicseriborsóban, tengeri herkentyűkben, tojásban, csirkehúsban, édesburgonyában, natúr joghurtban, földimogyoróban és teljes kiőrlésű gabonákban.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock