Az éjszaka északnyugat, észak felől megnő a felhőzet és a hajnali órákban ezeken a tájakon gyenge eső előfordulhat. A szél nagy területen lesz erős, főleg az Észak-Dunántúlon és a hegyvidéki tájakon viharos széllökések is lehetnek, majd hajnalra mérséklődik a légmozgás.

A minimum-hőmérséklet főként 14 és 19 fok között alakul.

Agrometeorológia

A múlt héten lehullott csapadék mennyisége csak kevés helyen haladta meg a 2 mm-t, azonban a szeptember közepén hullott jelentős csapadéknak köszönhetően az elmúlt harminc nap csapadékösszege hazánk nagy részén meghaladja a sokéves átlagot, az Alföldön nagy területen az átlag körüli vagy kevéssel elmarad attól – írja a HungaroMet.

Hozzáteszi, hogy a kilencven napos csapadékösszeg azonban csaknem országszerte kevesebb, mint az átlag, és sokfelé jelentős, 50-100 mm közötti a hiány. A talaj felszín közeli rétege sokat száradt, szikkadt az elmúlt bő egy hét alatt, de így is jó a nedvességellátottsága. A középső, 20-50 cm-es réteg is bőven tartalmaz nedvességet a Dunántúlon és az északi országrészben, az Alföldön azonban szeptember közepén csak a felső 20-40 cm nedvesedett át.

A fél méternél mélyebb réteg hazánk keleti kétharmadán továbbra is rendkívül száraz – emelik ki.

Növények állapota

Az idei nagyon meleg, aszályos nyáron a kapás növények és a gyümölcsök érése egyaránt jóval hamarabb következett be a szokásosnál. A napraforgó és a kukorica betakarítása már augusztus végén elkezdődött, a szeptember közepi gyakran csapadékos időjárása átmenetileg akadályozta a munkát, és rontotta az egyébként is gyenge termés minőségét.
Az országszerte átnedvesedett talaj kedvező körülményeket teremtett az őszi káposztarepce keléséhez, kezdeti fejlődéséhez – összegzik.

Időjárás-előrejelzés

A folytatásban marad a változékony időjárás. Pénteken északnyugaton, északon lehet elszórtan gyenge eső, zápor, majd szombaton főként a déli és a keleti országrészben várható akár nagyobb mennyiségű, 20 mm-t meghaladó csapadék. Vasárnap a nap első felében lesznek még esős területek, majd csökken a csapadékhajlam, és a jövő hét első napjaiban száraz időre van kilátás. Újabb csapadékot hozó időjárási front érkezése szerdán valószínű. A hőmérséklet pénteken még 25-30 fok között alakul, csak északnyugaton, északon lesz ennél hűvösebb, majd szombattól hűlni kezd a levegő, és vasárnaptól a maximum értékek is 20 fok alatt, jellemzően 14-19 fok között várhatók – közölte a Hungaromet.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Kiss Tibor