Baranya vármegyében jártunk a Karintia Szója Szakmai Napok első állomásán, Botykapeterden, ahol az értékes termesztéstechnológiai ismeretek megszerzése mellett a Karintia Kft. szója-fajtasort is megnézhettük és Bene Zoltán cégvezetővel beszélgettünk a szója jelenéről és jövőjéről.

Nagyon fontos a tudás átadása, vallja a Karintia Kft. – ezért is közel 15 éve tart hasonló rendezvényeket az országban, a cég munkatársai fogják a gazdák kezét a minél eredményesebb termesztés érdekében. Szenvedélyüknek és kitartó munkájuknak köszönhetően komoly szereppel bírnak abban, hogy közel megduplázódott a szója vetésterülete. Nagyon sok az új belépő, és sok a régi szójás is, aki megnövelte a szója területeit. Jelenleg mintegy 111.800 hektáron termelnek szóját az országban. Ez jelentős növekedés, hiszen 2014-ig körülbelül 40 ezer hektáron stagnált a vetésterület.

2015-ben a termeléshez kötött szemesfehérje-támogatás hatására nagyon sokan elkezdtek szóját termelni – megugrott 77000 hektár fölé a terület. Ez egy nagyon nehéz év volt, akkor még túl sok információval nem rendelkeztek a termelők, így nagyon sokan abba is hagyták a termelést – újra visszaesett a szója vetésterülete 60 ezer hektárra. A mostani területnövekedéssel kiléphet a szója a kis kultúrák köréből.

2022-ről 2023-ra annak ellenére csökkent a szója vetésterülete, hogy az eredményessége jobb volt, mint a versenytársainak, vagyis a napraforgónak vagy a kukoricának. A Karintia kulcskérdésként tekint arra, hogy a jelenlegi kiemelkedő érdeklődés ne a kényszerből történő döntésről, hanem a meggyőződésből történő döntésről szóljon. A szakember szerint elkerülhetetlenül lesznek a szójától elforduló termelők, de a cégvezető abban bízik, hogy nagyon sokan kitartanak a szója mellett, és szép számmal lesznek ismét új belépők is.

A szója jobban bírja a hőstresszt, a relatív hőtűrőbb fajok közé tartozik a Michigani Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint. Míg a kukorica és a napraforgó káros hőmérsékleti küszöbértéke 35 Celsius-fok, addig a szójáé már 40 Celsius-fok, ez a nagyobb hőtűrés pedig jelentős különbség. Ez annyit jelent számunkra, hogy

bár meg kell tanulnunk termeszteni, a szójával kiszámíthatóbb lehet a jövő.

Bene Zoltán elmondta, hogy a magas minőségű vetőmag mellett fontos a megfelelő genetika kiválasztása is. Kiemelte a korai (000 és 00) érési idejű fajták termesztésével járó előnyök megismertetését a gazdákkal. Stabilitásra kell törekedni, olyan növényekre és ezen belül pedig egyre inkább olyan fajtákra van szükség, amelyek a szélsőséges, negatív körülmények hatásait tompítani képesek.

A Karintia Szója Szakmai Napok vendégelőadójával, az Erste Bank agrárszakértőjével, Fórián Zoltánnal folytattuk a beszélgetést arról, hogy hova lehet eladni a megtermelt szóját. Megtudtuk, hogy Európa soha nem lesz önellátó szójából, azaz nagy rá a kereslet. Elmondta, hogy markánsan megváltozott a gazdálkodási környezet minden egyes eleme egyszerre és tartósan – a klíma, a piaci és gazdálkodási körülmények, a munkaerőhelyzet. Egy stabil körülmény van: a támogatási rendszer. A szója egyértelműen egyre népszerűbb a termelők között – mondta el a szakember.

Alapszabály, hogy csak olyan növényt szabad termelésbe vonni, aminek stabil a piaca, aminek van egy értéklánca, ahova el lehet adni. A szója ilyen növény.

Németh Lajossal, a Karintia Kft. klímatanácsadójával is beszélgettünk az éghajlati viszonyokról. Elmondta, hogy a szélsőségek folytatódnak a következő évtizedekben is: a négy évszakot előreláthatóan két évszak válthatja fel, amihez nagyon nehezen alkalmazkodnak mind az emberek, mind a növények.

További részletek a videóban.

A Karintia Kft.-ről és a szója termesztésében rejlő lehetőségekről további információkat az alábbi elérhetőségeken olvashatsz:

Karintia Kft.

karintia