Japánban a legmagasabb a százéves vagy annál idősebb emberek száma a világon, ezért érdemes többet beszélni az okinawai étrendről.

A „kék zónák" (olyan régiók, ahol az emberek az átlagosnál tovább élnek) feltárása során felfedezték, hogy az okinawai százévesek a tápláló ételeket az egészséges kapcsolatokkal, a következetes testmozgással és a kevesebb negativitással együtt kiemelten kezelik, mondja Asako Miyashita New York-i dietetikus. Ezen egészséges életmódbeli szokások és az okinawai étrend segíthetnek csökkenteni a krónikus betegségek és az elhízás arányát.

Az Okinawa-diéta a japán Okinawa szigetéről származó hagyományos táplálkozási minta, amely a hosszú élettartam, az alacsony testtömegindex és a krónikus betegségek alacsony aránya miatt ismert.

„Az okinawai diéta több évszázados múltra tekint vissza, és a sziget egyedi földrajzi és kulturális szokásai miatt alakult ki, amelyeket a helyi mezőgazdaság és halászat befolyásolt. Az okinawaiak kevesebb kalóriát, cukrot, több hüvelyest, kevesebb húst, baromfit, tojást, rizst és több édesburgonyát fogyasztottak, mint a japánok, amiről úgy vélték, hogy támogatja a hosszú életüket" – magyarázza Kylie Sakaida dietetikus.

Az okinawai diéta jellemzői

A diéta alacsony kalóriatartalmú, és a teljes értékű, friss, növényi alapú élelmiszerekre összpontosít. Az étrend nagy részét a zöldségek – különösen az édesburgonya – teszik ki, amit a hüvelyesek és a gabonafélék követnek. Emellett egy kis százalékban állati fehérjéből, például tenger gyümölcseiből, halakból és alkalmanként sertéshúsból áll.

Az étrend másik egyedülálló eleme, hogy az okinawaiak elfogadják a „Hara Hachi Bu" japán koncepcióját, mely szerint addig eszünk, amíg nyolcvan százalékban jóllakottnak nem érezzük magunkat.

Az okinawai étrend általában a következők kombinációját tartalmazza:

• Zöldségek: Hínár (kombu, wakame, nori), zöldhagyma, daikon, kabocha
• Szójás ételek: Tofu, miso, edamame
• Gabonafélék: Rizs, árpa (mugi), hajdina (soba)
• Tenger gyümölcsei: Makréla, tonhal, lazac
• Italok: Jázmintea, dashi (húsleves)
• Hüvelyesek: szójabab, limai bab

okinawai étel

Tradicionális okinawai étel – fotó: Shutterstock

A következő élelmiszerek jellemzően nem szerepelnek a hagyományos okinawai étrendben:

• Állati termékek: tojás, tej, vaj, joghurt, sajt
• Hús: marhahús, szalonna, sonka, kolbász, baromfi
• Feldolgozott élelmiszerek: finomított cukor és gabonafélék, feldolgozott étolajok, gabonafélék.

Az Okinawa-diéta előnyei

• Hozzájárulhat a hosszú élethez. A tanulmányok szerint az alacsony kalóriatartalmú, magas (növényi) antioxidánstartalmú tényező az egyik fő oka a hosszú életnek.

• Segíthet csökkenteni a krónikus betegségek – például a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a rák – kockázatát. Ez részben az étrend magas rosttartalmának tulajdonítható, amely számos előnnyel jár, különösen a bélrendszerre nézve.

• Segíthet az elhízás kockázatának csökkentésében, ami annak köszönhető, hogy az Okinawa-diéta a 80%-os telítettségig való étkezésre összpontosít, illetve az okinawaiak minden étkezésnél változatos ételeket esznek kis adagokban, ami segít megtartani az egészséges testsúlyt.

Az Okinawa-diéta kockázatai

• A hagyományos Okinawa-diéta magas nátriumtartalmú lehet, mely a magas vérnyomásban vagy szívbetegségben szenvedők számára kockázatot jelenthet; a túl sok nátrium megnövekedett vérnyomáshoz, valamint a sztrók és a szívvel kapcsolatos betegségek nagyobb kockázatához vezethet.

• Egyesek számára a hagyományos okinawai diéta betartása nehéz lehet, mivel sok feldolgozott húst és állati eredetű terméket nélkülöz.

Forrás: in.hu