Rókusfalvy Pál az economx.hu podcastjában mondta el, hogy korábban már próbálkoztak központi, valamint hosszútávú borstratégiát kidolgozni a borászati ágazat fejlesztésére, illetve a problémák kezelésére. Ezekből viszont minden alkalommal hiányzott az ágazati kutatás. Szerinte évtizedek óta hiányzik az összefogás és az innovatív gondolkodás.

Három hektár alatti területek

A legrosszabb, hogy jó ideje kedvezőtlen a magyar borászat hatékonysági mutatója, aminek több oka is van. Magyarországon a termőterületek négy ötöde három hektár alatti, a szövetkezeti gondolkodás pedig nem elterjedt. Emiatt a munkát és az eszközbeszerzést sem lehet összehangolni, ami elengedhetetlen lenne a sikeres gazdaság működtetéséhez.

A szakember szerint az utóbbi egy évben lépést tettek, hogy a problémát külföldi szakértőkkel és tudományos háttérrel tudják azonosítani. A megoldás első lépése egy akcióterv készítése volt, ami 2024 év végéig minden elvégzendő feladatot tartalmaz.

Mi a hosszútávú megoldás?

Hosszabb távon viszont teljesen más problémával kell megküzdeni, olyan gonddal, ami nem most alakult ki. Amellett, hogy a termőterületek drámaian csökkentek, a borfogyasztó társadalom öregedése és a megváltozott fogyasztói szokások sem segítenek a borászati ágazaton.

Rókusfalvy Pál szerint az innovatív gondolkodás hiánya jól mutatja, hogy amíg a többi alkoholos termék esetében hatalmas választékban vannak az alkoholmentes termékek, addig Magyarországon ez szinte teljesen hiányzik a piacról.

Szerinte a fiatalok alkoholhoz való viszonya más irányba ment el, csökkent az igény, inkább fogyasztanának üdítőként olyan italokat, amelyek korábban alkoholos formában voltak csak elérhetőek.

A fiatalabb generáció már nem keresi a minőségi borokat - fotó: pexels.com

Anyagi megterhelést jelent majd az új betétdíj rendszer

A szakember kiemelte, hogy az teljesen biztos, hogy anyagi megterhelést jelent majd az újonnan bevezetett betétdíj rendszer. Hozzátette, hogy a problémát sokkal inkább az Európai Unió elvárásai okozzák, mint a kormány ártó szándéka. A megnövekedett költségek ellen jó megoldás lenne, ha a vásárlók közvetlenül a termelőktől vásárolnának, hiszen a kormány "repiadó" mentessé tette a pincészeteken belüli eladásokat. Ezzel próbálják a borászatok felé terelni a forgalmat.