Van a gránátalmában, a dióban és az eperben egy olyan anyag, amely bizonyos biológiai folyamatok serkentésével védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen – írja az origo.hu.

gránátalma

A gránátalmában található urolitin A szintén javítja az agy Alzheimer elleni védekezését – fotó: pixabay.com

Betegségeket okozhat, ha az idegrendszer tisztító mechanizmusai nem működnek megfelelően

A Koppenhágai Egyetem kutatása már korábban megállapította, hogy a B3-vitamin egyik formája, a nikotinamid-ribozid (NR) segít eltávolítani a sérült mitokondriumokat az agyból. Ha az idegrendszer tisztító mechanizmusai nem működnek megfelelően, akkor ezek a "biológiai hulladékok" felhalmozódnak, és neurodegeneratív betegségeket, többek között Alzheimer- és Parkinson-kórt okoznak.

„Azt tapasztaltuk, hogy sok neurodegeneratív betegségben szenvedő páciensnél a kóros mitokondriumok eltávolítására hivatott mitofágia nem működik megfelelően. Ha ez a folyamat ellehetetlenül, akkor a rosszul működő miktokondriumok felhalmozódnak, és gátolják az egészséges agyműködést. Amennyiben képesek lennénk serkenteni a mitofágia folyamatát, vagyis a rossz mitokondriumok eltávolítását, annak pozitív hatása lenne az agy egészségére nézve" – magyarázta Vilhelm Bohr, a Koppenhágai Egyetem biokémikusa.

Gránátalmával az Alzheimer ellen?

A helytelenül működő mitokondriumok hozzájárulnak az agyban azoknak a káros fehérjelerakódásoknak – az amiloid plakkoknak – a keletkezéséhez, amelyek az Alzheimer-kórt okozzák.

Egy korábbi tanulmányban alzheimeres egereknek nikotinamid-ribozid vegyületet adtak. Az anyag csökkentette a káros amiloid lerakódás mértékét azáltal, hogy fokozta a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) nevű metabolikus koenzim termelését.

Bohr és munkatársai most azt tapasztalták, hogy a gránátalmában található urolitin A szintén javítja az agy Alzheimer elleni védekezését. Az urolitin A-val kezelt alzheimeres egereknél ugyanis javultak a tanulási, emlékezési és szaglási képességek. Az urolitin A a gránátalmában, eperben és diófélékben jelentősebb mennyiségben van jelen.

Az urolitin A egy cathepsin Z nevű fehérjére volt hatással, amely a jelek szerint túlműködik az Alzheimer-kórral küzdő betegek agyában, és szerepe van a gyulladás kialakulásában.

Az urolithin A korlátozta a veszélyes fehérje termelődését, így annak mennyisége az egészségeseknél megfigyelhető minimális szintre zuhant vissza. Kevés cathepsin Z mellett visszaálltak azok a folyamatok, amelyek lehetővé teszik a biológiai hulladékok hatékony eltávolítását a szervezetből.

Nem csodaszer, de lassíthatja a betegség előrehaladását

Az urolithin A kezelés szabályozza az immunválaszokat és más, az Alzheimer-kórra jellemző élettani útvonalakat. A kutatók felhívták arra a figyelmet, hogy az urolithin A nem csodaszer, és önmagában nem gátolja az Alzheimer-kór kialakulását, azonban erősíti a szervezet védekező képességét a betegség ellen, illetve lassíthatja a betegség előrehaladását.

Ha pedig az urolithin A-t természetes anyagokkal biztosítjuk a szervezetünk számára, akkor a mellékhatások kialakulásnak a valószínűsége is szignifikánsan kisebb lesz – vélik a kutatók.

Az eredmények egyenlőre csak egérkísérleteken alapulnak, ezért nem lehetünk biztosak abban, hogy az urolitin A ugyanilyen hatást gyakorol az emberi agyra, ezért a klinikai vizsgálatokat mindenképpen folytatni kell.

A tanulmány az Alzheimer's & Dementia című folyóiratban jelent meg.