Hazánk az EU legészakibb kajszibarack-termelő országa, a sokoldalúan felhasználható gyümölcs 5 ezer hektáron terem nálunk. Számos magyar eredetű fajta létezik, melyek közül a a legismertebbek a Gönci magyar kajszi, a Mandulakajszi és a Ceglédi óriás. Hazai körülmények között a nappali meleg és a hűvös éjszakák váltakozása miatt a gyümölcsben kiváló cukor-sav arány és harmonikus ízek alakulnak ki, de értékes összetevői azok, amelyek miatt igazán megéri fogyasztani ezt a gyümölcsöt.

A kajszibarack jótékony hatásai

A kajszibarack tartalmaz A-, C-, E-vitamint, magnéziumot, káliumot, rostokat és antioxidáns vegyületet, köztük béta-kriptoxantint, luteint, zeaxantint, klorogénsavat, katekint és kvercetint is. Az utóbbi vegyületek rendkívül fontos szerepet játszanak szervezetünk védelmében.

Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a szabad gyökök sejtkárosító hatását, ezzel megelőzve számos krónikus betegséget.

A kajszibarack kiemelkedő forrása az olyan látásvédő anyagoknak, mint a béta-karotin, a lutein, a zeaxantin és az E-vitamin. A C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin hatékonyan veszi fel a küzdelmet a bőrkárosító hatásokkal is, amelyek nemcsak ráncokat, de akár bőrrákot is okozhatnak. A bőséges karotintartalom a napégés kockázatát is csökkenti, ami a bőrrák egyik kockázati tényezője. A C-vitamin szintén nélkülözhetetlen a kollagénszintézishez, ami egészségesen és rugalmasan tartja a bőrt.

A kajszibarack jelentős mennyiségű káliumot is tartalmaz, ezáltal segít megőrizni a szív- és érrendszer egészségét, továbbá magas víztartalma révén segít a hidratálásban is.

Hogyan fogyasszuk?

A különféle fitokemikáliákat és rostokat tartalmazó héj általában fontos része a különböző gyümölcsöknek; a kajszibarackot is elsősorban nyersen, héjastól érdemes fogyasztani, de készülhet belőle például leves, ivólé, aszalvány, befőtt, sütemény és lekvár is.

kajszi

Elsősorban nyersen, héjastól érdemes fogyasztani – fotó: Shutterstock

Forrás: divany.hu