Egy felmérés szerint minden ötödik ember ebédig nem fogyaszt semmit a kávén kívül. Ez azonban a szakértők szerint egészségügyi problémához vezethet.

Hogyan kerüljük el a gyomorégést?

A kávé segít abban, hogy kevésbé érezd magad fáradtnak, emellett viszont a gyomorsavszint egyensúlyát is befolyásolja. Az éhgyomorra való fogyasztása emésztési zavarokat és gyomorégést válthat ki. A szakértők ezért azt javasolják, hogy a reggeli kávé mellé valamennyi ételt is fogyasszunk, így a kávé savassága kevésbé fogja irritálni a gyomornyálkahártyát.

A kávénak több olyan összetevője is van, amely növelheti a gyomor savszintjét. A koffein serkenti a gasztrin nevű hormon termelődését, amely a gyomorsavtermelésért felelős. Bár ez segít beindítani az emésztési folyamatot, azonban növeli a gyomor savasságát. A fenolok pedig, amelyek a kávéban is megtalálhatóak, szintén hozzájárulnak a bél savasságához.

A kávé pH-szintje kb. 5, míg a gyomorsavunk pH-ja kb. 2, így az utóbbi savasabb. Ennek eredményeképpen gyomrunknak képesnek kell lennie arra, hogy kezelje a kávéfogyasztás okozta savat. De nem csupán a savasság emelkedő szintje okozza a hasi fájdalmat, illetve esetleg hányingert; a kávéban lévő koffein ellazíthatja a nyelőcső alsó záróizmát, azt a szelepet, amely elválasztja a gyomrot a nyelőcsőtől. Amikor ez a szelep ellazul, a gyomorsav könnyebben visszaáramolhat a nyelőcsőbe, ami a gyomorégéshez gyakran társuló égő érzést okozza.

Azt, hogy a kávé is serkenti a gyomorsavtermelést, ami ráadásul éhgyomorra fogyasztva még erősebb, több tanulmány igazolta. A felmérések szerint a kávé hozzájárulhat a nyelőcső alsó záróizomzatának ellazulásához, „lehetővé téve, hogy az étel a nyelőcsőbe távozzon és gyomorégést okozzon".

A hatások egyénenként eltérők lehetnek. Egyeseknél az étkezés nélküli kávéfogyasztás okozta magasabb gyomorsavszint nem okoz problémát, másoknál viszont kellemetlen tünetekhez vezet.

kávé

Együnk valamit a reggeli kávé mellé – fotó: Shutterstock

Mit tegyünk gyomorégés esetén?

Ha mégis gyomorégéstől szenvedünk, kerüljük a kávét és más kiváltó okokat, például a citrusféléket, a csokoládét és a mentát, mivel bár a kávéval együtt történő ételfogyasztás segíthet, az étel típusa is számít.

A könnyebb ételek választása szintén segíthet a gyomorsav és a gyomorégés kockázatának csökkentésében, ugyanis a nehéz, zsíros ételek emésztése hosszabb időt vesz igénybe, ami több sav termelődésével jár. Fogyasszunk inkább pirítóst, banánt, diót, rizsszeletet vagy teljes kiőrlésű kekszet a kávé mellé.

Forrás: in.hu