A legújabb kutatások eredményei szerint az antociánok és ezzel együtt a lila zöldségek és gyümölcsök segítségével akár meg is előzhető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, hiszen nagyon hatékonyak a vércukorszint szabályozásában.

szeder

A szeder hasznos fitokemikáliák tárháza – fotó: pixabay.com

Az antociánok olyan természetes növényi pigmentek, amelyek pozitív hatást gyakorolnak az energia-anyagcserére, a bélmikrobiomra és a gyulladási szintre is, erős  antioxidáns hatással rendelkeznek – írja a gyogyszernelkul.hu.

Ezek a flavonoidok nagyobb mennyiségben az élénk színű –főként a narancssárga, a vörös, a lila és a kék – gyümölcsökben, illetve zöldségekben találhatóak meg, hatalmas egészségügyi előnyökkel járhatnak az emberek számára a környezeti hatásokkal, az ultraibolya sugárzással és a fertőzésekkel szemben. Kutatók szerint az antociánoknak antimikrobiális, sejtvédő, tumorellenes, lipidcsökkentő, gyulladáscsökkentő és neuroprotektív tulajdonságai vannak.

cékla

A cékla bizonyítottan csökkenti a szisztolés vérnyomást – fotó: pixabay.com

Az antociánok hatásai

  • az antociánok növelik azon specifikus gének aktivitását, amelyek segítik a szervezetet a cukrok és a zsírok felhasználásában, és megakadályozzák, hogy azok a vérben felhalmozódjanak,
  • növelik az elhízás elleni hormon, az adiponektin termelését, ami képes pozitív irányba megváltoztatni a zsírok rendellenes szintjét is,
  • megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását, meggátolják az érelmeszesedés és a vérrögképződés kialakulását,
  • segítenek a vérnyomás csökkentésében, a hajszálerek szerkezetének és működésének megóvásában, csökkentik a kapilláris áteresztőképességét és törékenységét,
  • növelik a hasznos HDL-koleszterin szintjét, miközben csökkentik az LDL-koleszterinét.
  • megakadályozzák az idegrendszeri betegségek kialakulását azáltal, hogy gátolják az Alzheimer-kórral kapcsolatos béta-amiloid fehérje képződését,
  • elősegítik a sejtek közötti kommunikációt,
  • javítják az agy vérellátását és védik az agyi mitokondriumokat az oxidatív stressztől,
  • speciális méregtelenítő enzimeket aktiválva segítik a rákkeltő anyagokat metabolizálni, ezzel hatnak a rák ellen is, megakadályozzák a ráksejtek szaporodását, és a rákos sejtek pusztulását idézhetik elő,
  • segíthetnek a cukorbetegség elkerülésében, képesek javítani az inzulinérzékenységet és a glükózanyagcserét,
  • támogatják a jó memória megőrzését,
  • segítenek eltávolítani a méreganyagokat,
  • biztosítani tudják az egészséges öregedést
  • segíthetnek a makuladegeneráció elleni védelemben,
  • támogatják a fogyást

szőlő

A lila szőlő rendszeres fogyasztása jobb vérkeringést garantál – fotó: pixabay.com

Lila zöldségek és gyümölcsök

  • szilva – gazdag forrása a polifenoloknak, amelyek segítenek a gyulladásos folyamatok leküzdésében,  ami kiváltó oka lehet a szívbetegségeknek, a cukorbetegségnek, az ízületi gyulladásnak és az immunrendszer diszfunkciójának
  • lila szőlő – a rezveratrol nevű vegyületben bővelkedik, segíti a vérnyomás stabilizálását, csökkenti a koleszterinszintet, csökkentve az artériákra nehezedő nyomást, és stabilabb, jobb vérkeringést eredményez
  • szeder – hasznos fitokemikáliák tárháza, C-vitaminnal, mangánnal és K-vitaminnal. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, míg a mangán és a K-vitamin a csontokat
  • cékla – kiváló rostforrás, emellett bizonyítottan csökkenti a szisztolés vérnyomást
  • fekete áfonya – igazi szupertáplálék, antociánok gazdag tárháza, amelyek csökkentik a szervezetben az oxidatív stressz mértékét
  • lila káposzta – gazdag forrása a rákellenes hatással rendelkező glükozinolátoknak
  • padlizsán – nagyon egészséges,  alacsony a szénhidráttartalma, viszont nagyon sok folátot és mangánt tartalmaz
  • lila hagyma – bővelkedik a kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező allicin nevű vegyületben, ami védi a szív- és érrendszert,  az immunrendszert is védi, illetve segít  megelőzni az influenzát és a megfázást

A lila zöldségek és gyümölcsök kedvezően hatnak a szív egészségére, csökkentenek számos kardiovaszkuláris kockázati tényezőt, például a magas vérnyomást és az artériák merevségét.

Olyan antioxidánsokban bővelkednek, amelyek pozitívan támogathatják a májfunkciókat és enyhíthetik az oxidatív stresszt.