A megfelelő hagyma kiválasztása

A sikeres tárolás első lépése a megfelelő hagyma kiválasztása. Azok a hagymák, amelyeknek sértetlen a héjuk, nincsenek rajtuk sebek, vágások vagy penész, jobban bírják a hosszú távú tárolást. A tárolásra szánt hagymáknak érettnek kell lenniük, tehát a héjuk legyen kemény és száraz.

Hagyma előkészítése tárolásra

Fontos, hogy a hagymákat alaposan megszárítsuk. Saját termesztésű hagymáknál hagyjuk őket 2-3 hétig száradni száraz, jól szellőző helyen, amíg a külső héjuk teljesen megszárad és a nyakuknál is keménnyé válik. A bolti hagymáknál is érdemes néhány napig szellőztetni őket, hogy biztosan szárazak legyenek.

Megfelelő hely kiválasztása

A hagyma tárolására az ideális hely hűvös, száraz és jól szellőző. A legjobb a 4-10 °C közötti hőmérséklet és az alacsony páratartalom. A pincék, kamrák vagy garázsok is megfelelőek lehetnek. Ne tároljuk hűtőszekrényben a hagymát, mert ott a túl magas páratartalom miatt gyorsan romlani kezdhet.

Tárolási módszerek

Az egyik legnépszerűbb tárolási módszer a hagymák hálós zsákokba helyezése, melyek biztosítják a megfelelő szellőzést. De papírzacskókba is csomagolhatjuk a hagymákat, ez esetben a zacskók alját és oldalát több helyen ki kell lyukasztani a levegő szabad áramlása érdekében.

Egy másik hagyományos módszer a hagymák fonásos tárolása. Ehhez a hagymák szárát hagyjuk hosszabbra, és fonjunk belőlük koszorút, amit felakaszthatunk egy száraz, szellős helyen.

hagyma

A hagyma tárolására az ideális hely hűvös, száraz és jól szellőző – fotó: Pixabay

Fontos, hogy a hagymákat külön tároljuk más zöldségektől és gyümölcsöktől, különösen a krumplitól. A burgonya és a hagyma ugyanis gyorsítják egymás romlását.

Időnként ellenőrizzük a tárolt hagymákat, és ha azt látjuk, hogy valamelyik a romlás jeleit mutatja, azonnal távolítsuk el, ugyanis a romló hagyma a többit is megfertőzheti.

Forrás: 24.hu