A világszerte általában nagy gyárakban, költséges technológiákkal és berendezésekkel, ásványi nyersanyagokból előállított műtrágyák viszonylag nagyobb mennyiségű olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek nem feltétlenül segítik a növények fejlődését, viszont jelentős környezeti károsodásokat okozhatnak.

halfeldolgozás

Haliszap pelletből, halfehérjéből és bioszárított halhulladékból állítanak elő értékes növényi tápanyagokat – fotó: pixabay.com

A növénytermesztők egyre inkább olyan műtrágyának keresnek, amelyek kevesebb hordozóanyagot tartalmaznak, és nem károsítják a környezetet.

A spanyol baszkföldi NEIKER kutató intézet rámutatott arra, hogy a nagyüzemi halfeldolgozás hulladékaiban több olyan értékes anyag található, amelyek a növények táplálásához szükségesek, azok ártalmatlanítása viszont jelentős költségeket emészt fel.

Ennek alapján egy speciális eljárást, illetve programot dolgozott ki, amellyel az ilyen hulladékokból biostimulátorokat és bioműtrágyát lehet előállítani.

Az ilyen műtrágyák előállítására jött létre a NEIKER által koordinált SEA2LAND európai projekt, amely haliszap pelletből, halfehérjéből és bioszárított halhulladékból állít elő értékes növényi tápanyagokat.

A felfedezés nagy előnye, hogy szemétre kerülő, sőt ártalmatlanításra szoruló nyersanyagot használ, és a környezetbarát (tiszta) termékeket a műtrágyáknál könnyebben és alacsonyabb költséggel lehet előállítani, és sokkal egyszerűbb kezelni.

Forrás: phytoma.com