A hidegebb időszakban gyakran jobban kívánjuk a kevésbé egészséges ételeket, ami súlytöbbletet is okozhat, ezért különösen fontos lehet ilyenkor az anyagcsere felpörgetése.

Az anyagcserére persze számos tényező gyakorol hatást, például az életkor, az ülő életmód, a dehidratáció, a kalciumhiány, a vashiány vagy az alváshiány.

Táplálkozás ősszel

Az étkezési szokásainkat befolyásolja, hogy aktuálisan milyen élelmiszerek, főleg gyümölcsök és zöldségek kaphatók egy szezonban. Ősszel segíthetik az anyagcserét például a gyökérzöldségek, a sütőtök vagy az alma, melyek vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat biztosítanak a szervezetünknek.

zöldségek

Az étkezési szokásainkat befolyásolja, hogy aktuálisan milyen élelmiszerek kaphatók egy szezonban – fotó: Shutterstock

Ügyeljünk arra, hogy többször együnk egy nap, de egyszerre csak kevesebbet, ezzel a vércukorszintünket is egyensúlyban tarthatjuk, és elkerülhetjük az ételek utáni sóvárgást is. Fontos továbbá, hogy ne hagyjuk ki a reggelit, és figyeljünk a rendszeres fehérjefogyasztásra. A növényi alapú fehérjék jó alternatívái lehetnek az állati eredetű fehérjéknek.

Mozgás

Az őszi hónapokban is mozogjunk eleget, például sétáljunk, túrázzunk vagy kerékpározzunk. Az aerob testmozgás rövid távon növeli az anyagcserét, az erősítő edzés pedig 50%-kal megnöveli azt.

Alvás

Fontos, hogy eleget aludjunk, hiszen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is segíthet szabályozni az étvágyat és az energiafelhasználást szabályozó hormonokat, ezzel támogatva az egészséges anyagcserét.

Hidratálás

Ne csak a nyári, hanem az őszi hónapokban is figyeljünk oda a folyadékpótlásra, hiszen a megfelelő hidratálás elengedhetetlen az anyagcseréhez. Számos anyagcsere-folyamathoz vízre van szükség, ezért soha ne feledkezzünk meg a rendszeres vízfogyasztásról.

Stresszmentes életmód

A krónikus stressz negatívan befolyásolja az anyagcserét, ezért gyakoroljunk stresszcsökkentő technikákat, például meditáljunk, jógázzunk, és törekedjünk arra, hogy minél kevesebb stresszhatásnak tegyük ki magunkat.

Forrás: gyogyszernelkul.com