Jelentősen csökken a veszélyeztetett lepkefajok egyedszáma

A veszélyeztetett lepkefajok egyedszáma évente 8 százalékkal csökken, egy évtized alatt felére esik az állományuk nagysága.

Az ízeltlábúak egyedszámcsökkenésének több oka van: az élőhelyvesztés, a klímaváltozás és az irtószerek használata. A Washington Állami Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a legveszélyeztetettebb fajok számára az emberi segítséggel támogatott életkörülmények jelenthetik a kiutat. Az élőhelyek menedzselése lelassíthatja, sőt akár meg is fordíthatja a csökkenő tendenciát.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a klímaváltozás hatására eltolódó életciklus hogyan befolyásolta a lepkék hosszú távú életlehetőségeit, és arra jutottak, hogy minél nagyobb volt az eltolódás, annál rosszabb volt a lepke esélye a túlélésre. Azonban az élőhely menedzselésével a lepke életét érintő éghajlatváltozási hatásokat enyhíteni lehet. Azok a populációk, amelyek élőhelyét gyakrabban kezelték, csak kisebb eltolódástól szenvedtek.

Milyen élőhelykezelési módszerekkel lehet segíteni?

Ilyenek az egyes területeken számos növény és állat számára fontos kis léptékű, ellenőrzött égetések (melyek a nagy, pusztító tüzeket is megelőzik); a betelepült, inváziós gyomok irtása, a megfelelő időben történő kaszálás; a lepke számára fontos növényfajok ültetésea célzott fajok igényeinek megfelelően. Mindezekre a saját kertünkben is odafigyelhetünk.

„Csak bátorítani tudjuk az embereket, hogy ültessenek minél több őshonos vadvirágot és növényt, amelyek a hernyóknak táplálékul szolgálnak, a lepkéknek pedig nektárforrást jelentenek" – tanácsolják a kutatók, hozzátéve, hogy ezeket a növényeket mindenképpen vegyszermentesen kell nevelni.

Forrás: ng.24.hu

Indexkép: Shutterstock