A magnézium hozzájárul a pihentető alváshoz, a központi idegrendszer regenerációjához, az izmok helyreállításához, emellett segíti a szervezetünket a fehérjék és a csonttömeg felépítésében, miközben javítja az emésztést és a szív- és érrendszeri egészséget. Azonban tíz felnőttből kilencnek magnéziumhiánya van, ami nagyrészt az általunk fogyasztott ételeknek köszönhető. Nagyon fontos tehát, hogy elegendő magnéziumban gazdag élelmiszert fogyasszunk, hogy ezt ellensúlyozzuk.

Hasonló a helyzet a D-vitaminnal is, mely – a magnéziumhoz hasonlóan – kb. 200 különböző funkcióban játszik kulcsszerepet, és a szervezet számos területére hatással van: csontjainkra és fogainkra, szív- és érrendszerünk egészségére, immunrendszerünkre, hormonális szabályozásunkra, bőrünk egészségére és a mikrobiótára.

Ételek, amelyek magnéziumban és D-vitaminban is gazdagok

Télen különösen előnyösek az alábbi ételek, amelyek segítenek leküzdeni a fáradtságot és a kimerültséget, az izomfájdalmakat, a fejfájást, az ingerlékenységet és a stresszt.

• Spenótsaláta (a magnézium mellett a spenót A-, C-, E- és K-vitaminban is gazdag) cseresznyeparadicsommal, csirkehússal vagy pulykával, szardíniával (a D-vitaminért) és diófélékkel.

• Frittata, sütőben sütve vagy légsütőben sütve, spenóttal, paradicsommal, sajttal és tojással.

• Wrap sült tökkel (magnéziumban, cinkben és rostban gazdag), feta sajttal, paradicsommal, salátával és avokádóval (amely egészséges zsírokban és D-vitaminban gazdag).

• Grillezett szardínia (gyulladáscsökkentő és D-vitaminban gazdag) tökpürével, sárgarépával, póréhagymával és fokhagymával.

• Kelkáposztasaláta (a leveles zöldek magnéziumban gazdagok) avokádóval, pisztáciával, tahinivel és gránátalmával.

leveles zöldségek

A leveles zöldek magnéziumban gazdagok – fotó: Shutterstock

• Cukkinileves sajttal és pisztránggal.

• Rozskenyér lazaccal, avokádóval, paradicsommal és keményre főtt tojással. A lazac és a tojás egyaránt gazdagok D-vitaminban.

• Tonhal szezámmaggal, olívaolajjal, almaecettel, sóval és fekete borssal párolt zöldbab kíséretében. A bab magas magnézium-, valamint káliumtartalmú.

• Raguleves lazaccal (D-vitaminban gazdag) és spenóttal (magnéziumot ad hozzá).

• Tonhalas omlett spenóttal, dióval és olívaolajjal.

• Rántotta garnélarákkal, spenóttal, gombával, feta sajttal és egy kis szelet teljes kiőrlésű kenyérrel.

• Quinoa saláta spárgával, avokádóval, paradicsommal, tökmaggal, olívaolajjal és kivivel.

• Párolt lazac és brokkoli sült burgonyával.

Forrás: in.hu

Indexkép: Shutterstock