Sokan nem is sejtik, hogy milyen fontos tápanyagokban gazdag a kecskesajt. Pedig rengeteg fehérjét, jó zsírokat, szénhidrátot, valamint vitaminokat tartalmaz, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak az egészséges szervezet működéséhez. Az egészségmegőrzés szempontjából tehát a kecskesajt rendszeres fogyasztása különösen fontos az aktív életet élők és az idősebb korosztály számára.

Mitől ilyen tápanyagdús?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tejtermékek között a kecskesajt, hiszen a benne található tápanyagok előnyei sokat segíthetnek. Nem csak finom, igen tápláló is, bár árban egy kicsit eltér a hagyományos tehéntejből készült sajtoktól.

A benne található fehérje segíthet az izmok építésében és azok regenerációjában, a zsír pedig a szervezet energiaellátásáért felel. A kecskesajtban található szénhidrátok szintén hozzájárulhatnak ehhez, de mivel ezek lassabban szabadulnak fel, így hosszabb ideig tartó energiát biztosítanak, mint a gyorsan felszívódó fajták.

Bővelkedik továbbá probiotikumban, amelyek segíthetik a szülés utáni zsírcsökkenést, erősíthetik az idősek immunrendszerét, emellett fokozhatják az immunrendszer válaszát. A hatásukat kifejtik az antibiotikumos kezelésekre, hiszen csökkentik azok negatív hatásait. Fontosak továbbá a műtét utáni vastagbél gyulladás megelőzésében és kezelésében, segíthetnek megelőzni az ekcémát, növelhetik az élelmiszerek megemésztésének képességét.

Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz?

A kecskesajtban megtalálhatóak a legfontosabb B-vitaminok, a kalcium, a cink, és a magnézium. Előbbiek hozzájárulnak az idegrendszer egészséges működéséhez, a kalcium pedig a csontok és fogak egészségéért felelnek. A magnéziumra az izmok működése kapcsán van szükségünk, míg a cink hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez.

A sajtban található vitaminok és ásványi anyagok mennyisége viszont változó lehet, hiszen ez függ a sajt fajtájától, valamint a kecseke táplálékától. Elmondható azonban, hogy gazdag forrása az említett tápanyagoknak, így a rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk az egészségünk megőrzéséhez.

Mire figyeljünk a kecskesajt esetében?

Bár számos előnnyel jár, mint minden élelmiszer esetében, itt is fontos ügyelni a mértékletességre és az egyensúlyra. Bár magas tápanyagtartalma van, túlzott fogyasztása hozzájárulhat a túlsúly és más egészségügyi problémák kialakulásához. Mivel magas a zsírtartalma, így nem érdemes egy-egy adagnál többet enni belőle az étkezések során.

Salátákba, szendvicsekbe, de még pizzán is nagyon finom - fotó: pexels.com

Mindig gondoskodjunk róla, hogy az étrendünk változatos legyen, tartalmazzon elegendő friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonát is a kecskesajt mellett. Így tesznek Szardínián, ahol kiemelkedően magas az egészséges lakosok száma. Az ott élők szinte csak kecsketejet fogyasztanak, amely bővelkedik a már említett kalciumban, emellett jó a szívnek. A kutatók szerint többek között még az Alzheimer kórtól és a szív-érrendszeri zavaroktól is megóvhat bennünket.

Forrás: implus.hu, hazikecskesajt.hu