Mi az élesztőfehérje?
Novemberben új termék, az élesztőfehérje gyártását kezdtük meg. Ez egy kiváló minőségű takarmány-alapanyag, amelynek fehérjetartalma 45-46% – mondta Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója.
Nagy várakozásaink vannak, mert ilyen termék nincs a magyar piacon, illetve az európai piacon is nagyon-nagyon kevés van. Amerikában ugyan létezik ez a termék, de Európában – tudomásunk szerint – mi vagyunk az elsők, akik ezt kukoricából ilyen módon gyártják – tette hozzá.
Biomasszakazánnal a fenntartható működésért
Fenntarthatóan kell működnünk és minden termékünkről pár éven belül egy karbonlábnyom számítást kell közölnünk. Ezt csak akkor lesz kedvező, ha minél kevesebb fosszilis energiát használunk fel. Mi földgázt is felhasználunk, villamos áramot is veszünk, illetve biomasszát is égetünk el, de amennyire csak lehet próbáljuk a földgázt, valamint a vásárolt áramot zöldíteni. Ez természetesen egy hosszú folyamat. Terveink szerint 2040-re szeretnénk elérni a teljes karbonsemlegességet és ennek egyik lépcsője az ötödik kazán beindítása volt – mondta el a Hungrana októberben üzembe helyezett új biomasszakazánról, amely 100%-ban faaprítékkal üzemel.
Érdemes kukoricát vetni?
Vannak jelek arra, hogy a gazdák kezdenek elfordulni a kukoricától. Az elmúlt három évben kétszer is komoly aszály sújtotta a kukoricatermelőket. Kétségkívül a klíma változik és a dél-alföldi területek nagyobb mértékben kitettek a csapadékhiányos időszaknak. Ez utalhat arra, hogy a kukorica szokásos vetésterülete a nagyjából 1 millió hektárról csökkenni fog, ugyanakkor azt gondolom, hogy a potenciál még mindig megvan a kukoricában. A Dunántúlon és az Észak-Alföldön vannak olyan területek, ahol megfelelő agrotechnológiával, öntözve nagyon szép hozamokat lehet elérni. A hozamnövekedéssel pótolható lenne az a terület kiesés. Ez a feladat a következő 10 évben – összegezte a vezérigazgató.
A Kukorica Kör elindításakor azt sejtettük, hogy a tudásmegosztás nagyon fontos. Az elmúlt 1-3 év ezt be is bizonyította. Toborozni szeretnénk új tagokat is, mert azt gondolom, hogy itt az ideje felismerni azt, hogy egy ilyen közösségben jó lenni, egy ilyen közösség értéket tud adni – tette hozzá.
Aflatoxin csökkentése a kukoricában
A 2024-es év nagyon nagy kihívások elé állított mindenkit főként az aflatoxin-fertőzöttség miatt. Volumenkiesés is volt, de az nem volt annyira kritikus, mint a korábbi években. A toxinprobléma viszont óriási. Az ágazat minden szereplőjének együtt kell azon gondolkoznia, dolgoznia, hogyha ez a probléma a klímaváltozás miatt hosszú távon velünk lesz, akkor mit lehet tenni. Hogyan lehet megóvni mind a termelőket, mind a feldolgozóipart, hogy mindenki továbbra is sikeresen működhessen. Ez az előttünk álló években komoly munka lesz – mondta Reng Zoltán.
További információk:
HUNGRANA KFT.
- Cím: H-2432 Szabadegyháza, Ipartelep
- E-mail: info@hungrana.hu
- Weboldal: https://www.hungrana.hu/
- Telefon: +36 (25) 578 111
- Fax: +36 (25) 578 112