Széleskörű uborka-visszahívási akció kezdődött az Egyesült Államokban és Kanadában, miután 68 szalmonellafertőzést jelentettek. Az egészségügyi hatóságok felhívták a fogyasztók figyelmét arra, hogy a potenciálisan fertőzött uborkák még mindig a hűtőszekrényekben lehetnek, és semmiképpen nem tanácsos elfogyasztani azokat – írja a CNN cikke alapján a penzcentrum.hu.
Mint írják, a SunFed Produce szerdán jelentette be, hogy visszahívja az október 12. és november 26. között értékesített, élelmiszeripari és kiskereskedelmi egységeknek kiszállított friss uborkákat.
A visszahívott termékek olyan SunFed feliratú kartondobozokban, illetve általános fehér dobozokban vagy fekete műanyag ládákban kerültek ki a kereskedelembe, amelyeken az Agrotato, S. A. de C.V. termelő nevével ellátott matrica szerepelt. Az érintett uborkákat a mexikói Sonorában termesztették.
Széleskörű uborka-visszahívási akció kezdődött az Egyesült Államokban és Kanadában – fotó: pixabay.com
A visszahívás mintegy 26 amerikai államot és öt kanadai tartományt érint, de a vállalat figyelmeztetett, hogy a termékek eljuthattak más államokba is.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) pénteki közleménye szerint november 26-ig 19 államban 68 ember fertőződött meg a Salmonella Typhimurium járványt okozó törzzsel, és eddig 18 embert kellett kórházba szállítani. Halálesetet nem jelentettek.
Az egészségügyi hatóságok arra kérik a fogyasztókat, hogy fogyasztás előtt alaposan ellenőrizzék az uborkákon található matricákat.
Ha a matricán 'SunFed Mexico' szerepel, mint az uborka termesztési helye, dobja ki, vagy vigye vissza oda, ahol vásárolta"
– áll az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) pénteken közzétett élelmiszer-biztonsági figyelmeztetésében.
A potenciálisan fertőzött uborkát meg kell semmisíteni, sőt, azokat a felületeket, amelyek érintkezésbe kerültek a visszahívott termékekkel alaposan fertőtleníteni kell.
Craig Slate, a SunFed elnöke közleményében kiemelte:
"Szorosan együttműködünk a hatóságokkal és az érintett farmmal a lehetséges okok megállapításán. A SunFednél az élelmiszerbiztonság, valamint a fogyasztók egészsége és jóléte több mint 30 éve prioritásként kezeljük."
A szalmonella okozta fertőzés tünetei lehetnek: hasmenés, véres hasmenés, láz, hidegrázás, fejfájás, gyomorgörcsök, hányinger és hányás.
A tünetek a baktérium fogyasztását követő pár órán vagy napon belül jelentkezhetnek. A legtöbb ember specifikus kezelés nélkül is meggyógyul, de súlyos tünetek esetén, vagy ha a tünetek néhány nap után sem javulnak, tanácsos orvoshoz fordulni.
Kifejezetten veszélyeztetettek lehetnek a gyermekek, az idősek, a várandós nők és a legyengült immunrendszerrel rendelkező személyek.