Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Lucerna telepítése, termesztése új
- AKG támogatás új
- Őszi mély és középmély szántás vagy forgatás nélkül művelni??? új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Szója termesztése új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Napraforgó vetőmag új
738 hozzászólás
Válasz #185. hozzászólásra
Azért mert a kertészetben öntöznek, ott igazából nincs akkora kár, de lehet mondani!! A legnagyobb kárt a szántóföldinövényt termesztők szenvedik el az idei évben!!
Válasz #186. hozzászólásra
persze hogy értelek, magyarul le akarsz sz.patni jónéhány embert, és ki akarod őket rakni az öntözhető táblából, hogy neked ott legyen egybe 20 ha-od.
szted ezt meg lehet tenni? erről szól a központi utasításra végrehajtandó birtokrendezés, ami az új földtörvénybe bele fog kerülni?
Válasz #184. hozzászólásra
Lehet hogy nálatok nem de itt sajna a földek szét vannak darabolva, rengeteg a 0,5-1ha föld, sőt a kárpótlásnak köszönhetően van olyan is hogy az 1ha földben 20 tulaj van!! Na ezeket a földeket kellene úgy összerakni, vagy egy birtokba valahogy összecserélni hogy öntözésre alkalmas beruházást ésszerűen el lehessen végezni!! Az nem okés, hogy ha meglenne a beruházás és a mondjuk 50 hektáros föld közepén azt mondja 5 év múlva a 0,5 hektár tulaja, hogy fiacskám ennyi meg ennyi a bérlet, vagy add vissza a földet én fogom művelni, te meg menjél a ....... innen! Remélem értesz.
Válasz #180. hozzászólásra
Borzasztóan értetlen (egysíkú) ember vagy! Egy összetett mondatból te csak egy szót tudsz kikapni, és azon lovagolni.
Ez a topik a kárenyhítési rendszerről szólna. Nem az öntözésről, és nem a víztársulásról.
Lenz gazdatárs is a károk mértékéről és az enyhítésére szánt összeg, nagyságrendekkel való eltéréséről írt. Erre te jössz itt az öntözhető kertészetekkel, stb.
A kérdés most az, hogy akinek kára származott az időjárás miatt (aszály, jégverés, fagy, stb), az hogyan tudna a kárenyhitési rendszerből pénzt visszavenni. Mert állítólag ezért tápláljuk ezt a rendszert.
Itt a 2011. évi CLXVIII. törvény, amit támogatásoddal a pártod megalkotott. Gondolom ismered.
Én értelmezésem szerint (nem szakmám, és túl sok energiám sincs állandóan a törvényeket bújni) aszály nincs és nem is volt, mert az OMSZ a honlapján nem adott ki tájékoztatást, az ország egész területét vagy annak meghatározott részét érintő egyes mezőgazdasági káreseményeket kiváltó időjárási jelenségekről. Ezért az ellenkező bizonyításáig a törvény hatálya alá tartozó eljárásokban kötelezően ezt kell alkalmazni.
Ha sikerült bizonyítani az aszályt, akkor beszélhetünk aszálykárról.
Majd az agrárkár-enyhítési szervnél megtenni a kárjelentést.
És várni a miniszteri közleményt az aszályhelyzetről, hogy kárenyhítő juttatás kifizethető legyen.
Kérdés az, hogyan bizonyítható az, hogy aszály volt, és nem agrotechnikai hibát vétettem?
Mert állítólag egy rádióműsorban (apám hallgatta) arról beszéltek a „szakemberek”, hogy a gazdák kevés műtrágyát szórtak és ezért nem bírták a növények a meleg időt
milyen birtokviszonyokat, hogy kéne rendezni egész pontosan?
Válasz #182. hozzászólásra
Szerintem nem a 2% vagy a 3% a fontos, hanem az hogy csak ennyi, de köszi először 2 írtam de kijavítottam 3-ra mert volt aki fejlesztett és öntözést állított be a gazdaságában, ezézt írtam a 3%-ot!!
2% csak.
Válasz #177. hozzászólásra
De a gyümi fagyok ellen lehetne még védekezni is, nem is akkora költséggel, csak hát könnyeb ríni, sírni ,hogy elfagyott!! Mindennel foglalkozni kell másként nincs semmi!!
Válasz #179. hozzászólásra
Lehet én emlékszem rosszul de kishazánk 3% öntözkető talán???? Valahogy arra felé kellne menni hogy ez sokkal de sokkal több legyen, de előtte kellene rendezni a birtokviszonyokat is!!
Válasz #178. hozzászólásra
Na végre, egy fideszes képviselő is kifejti a véleményét. És ismét a probléma lényegét látja meg.
Válasz #177. hozzászólásra
Hát a kertészet az miért is, ugyan is ott ÖNTÖZNEK, TEGYEK KÉPET RÓLA, HOGY HOGYAN IS ????? Te nem látták kertészt öntözni, vagy csak úgy ültet aztán mint az egyszeri gazda a trányázásnál, legyint "hogy le van sz...a", és megoldotta a trágyázást!!!!
Állítólag van vagy 200 milliárd csak a kukoricában kár. Hol a többi drága kertészeti cucc, meg a gyümi fagyok? Na most az idiótái 8 milliárdot szánnak a kárenyhítésre. A magyar politikában és érdekképviseletben MINDENKI HÜLYE.
Válasz #175. hozzászólásra
Az aszály, a dilettantizmus, meg a jóindulat...ebben az éveben hazavágja az ágazatot rendesen.... majd terelgetünk 3-4 kecskét mint a görögök..osztjónapot..
Válasz #171. hozzászólásra
Én nem ismerem a te falugazdászod, de ellenbe az enyémet megismertem. A mienk nem a helyi gazdákért, hanem a helyi gazdák ellen van. Utoljára tavaly kértem tőle információt pont a kárenyhítéssel kapcsolatban. Kb.: 6 millióFt-om bánta.
Válasz #173. hozzászólásra
Tehát nem volt aszály, Gondolom akkor kárt sem okozhatott. Ha jól értem.
Válasz #172. hozzászólásra
2011. évi CLXVIII. törvény
a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről
2. § E törvény és az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletek alkalmazásában:
1. aszály: az a természeti esemény, amelynek során a kockázatviselés helyén az adott növény vegetációs időszakán belül harminc egymást követő napon belül a lehullott csapadék összes mennyisége a tíz millimétert nem éri el;
2. aszálykár: a kockázatviselés helyén termesztett növényekben az aszály miatt bekövetkezett olyan káresemény, amely a növénykultúra legalább 30%-os mértékű hozamcsökkenését okozza;
Válasz #170. hozzászólásra
Bár az alább említett feltételt egy törvénybe, jogszabályba sem találtam, de az nem jelenti azt, hogy nincs benne. Majd a hozzáértő gazdatársak kikeresik.
Én ezeket, a további feltételeket találtam, ITT és ITT ami érdekes lehet:
(6) Aszálykár után abban az esetben fizethető ki kárenyhítő juttatás, ha az aszályhelyzetről a miniszter legkésőbb a tárgyév október 31-ig közleményt ad ki.
(4) Az ország egész területét vagy annak meghatározott részét érintő egyes mezőgazdasági káreseményeket kiváltó időjárási jelenségekről az országos meteorológiai szerv internetes honlapján tájékoztatót tesz közzé, amely adatokat – ellenkező bizonyításáig – a törvény hatálya alá tartozó eljárásokban kötelezően alkalmazni kell.
Válasz #170. hozzászólásra
Ez egy újságírói hazugság.Beszéltem a falugazdásszal,a cikknek semmi valóságtartalma nincs.Ennyit a mai hírközlésről.
Válasz #168. hozzászólásra
"Békés megye termelői a kárenyhítési alapból juttatást akkor igényelhetnek, ha a lehullott csapadék mennyisége harminc egymást követő napon nem haladta meg a tíz millimétert, de a megyében a mért mennyiség több volt tíz milliméternél" - jegyezte meg az igazgató.
Két hétre elegendő gabonatartaléka maradt Romániának
2012. július 26. | 18:13
Rendkívüli állapot kihirdetését és a gabonaexportok azonnal felfüggesztését követelik a kormánytól a romániai gazdák az országot sújtó rendkívüli szárazság miatt. A helyzet drámai Romániában, a kukoricatermés 80 százaléka megsemmisült - írja a Napi Gazdaság.
Búzából és napraforgóból pedig 50 százalékkal kevesebb lesz idén - mondta Laurentiu Baciu az agrárképviseletek tömörülésének (LAPAR) elnöke. Az érdekképviselő szerint a kormánynak azonnal le kellene állíttatnia a gabonafélék exportját, a piacon még fellelhető tételekből pedig a meglévő gabonatartalék mennyiségét kellene növelni. Romániának alig két hétre elegendő gabonatartaléka van, e mennyiség mellett jelentős importra szorul majd az ország - állítja Baciu aki szerint az árak az elmúlt hónapban megkétszereződtek a helyi piacon.
Megtettük a megfelelő lépéseket a kár enyhítése érdekében, a helyzet súlyos, ám a rendkívüli állapot kihirdetése nem indokolt- jelentette ki Daniel Botanoiu az agrártárca államtitkára. A kormány 25 millió euró rendkívüli támogatást hagyott jóvá az irrigációs rendszerek teljesítményének növelésére és csökkentette az öntözésre használt víz díját. A gazdákat ért károk 80 százalékát megtérítik, a kisvállalkozások 7500 eurós gyorssegélyre számíthatnak - jelentette be kedden Victor Ponta miniszterelnök.
Noha a károk összesítésesére csak a betakarítás után kerülhet sor a mezőgazdaság teljesítményének visszaesése drámai módon befolyásolja majd a GDP idei alakulását - kongatják a vészharangot a helyi elemzők. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ágazat 10-15 százalékos visszaesése legkevesebb 1,5 százalékos gazdasági lassulást eredményezett. A 2007-es aszályos évben a mezőgazdaság teljesítményének 15 százalékos zsugorodása 7,9-ről 6,3 százalékra vetette vissza a román GDP-t, tavaly az agrárágazat 11 százalékot meghaladó növekedése húzta ki a recesszióból az országot, a GDP 2,5 százalékkal nőtt.
A kárenyhítési igényeket belehet már adni? kb két hete kérdeztem a falugazdászt azt mondta, hogy miniszer még nem nyilvánította a térségeget aszálysúlytotta területté.
Válasz #162 i hozzászólásra
Igen,csak most bizonyitanod kell mennyi a mostani termésed...ezt összhasonlíthatják a tavalyival és vakarhatják a fejüket...Minden gazdálkodó a hibát most követi el ,mert a búzánál csak legyint erre és senk sem szereti a cécot
De a kukoricánál napránál mindenki jelenteni fog ez már most látszik
Válasz #165. hozzászólásra
Szeva komi, nálatok is "ég" a határ??????? Azért ennek a melegnek is van előnye, nem fagy le a kukorica sem a napra!!
Válasz #164. hozzászólásra
semmit
Válasz #162. hozzászólásra
szerinted?
Válasz #162. hozzászólásra
Apa, kezdődik! Éppen most beszélgettem a falugizdásszal erről. Azt mondta, hogy semmi jóra nem kell számítani.
A kárenyhítési rendszerben az aszály okozta károkat a referencia hozamhoz képest megtérítik? A kár hány százalékát térítik meg ?
Károm van, már a meggy szüret után vagyunk. Az évvégi össz bevétel persze még nem ismert. Tehát azt mondod nem kell vis maiort is jelenteni, mert ennek ellenére is jogosultak leszünk, a kárenyhítésre, persze ha összes bevétel kiesésünk -30% lesz
Válasz #158. hozzászólásra
Nem , én pl az elmúlt két évben befizettem és a jogos kárból arányosan(nem a teljeskárra) kaptam kárenyhítést, majd ha lesz károd akkor te is kapsz!
Ha meg nem volt káreseményed akkor jártál a legjobban, azért meg mi irigylünk!!!
Lehet, hogy buta a kérdés, májusban bejelentettük a fagykárt meggyre, kint voltak a helyszínen ellenőrizték, és leigazolták. Mivel a területünk AKG integrált, nem jelentettünk akkor vis maiort is. Nem vagyok tisztába vele, hogy az agrár-kárenyhítésre jogosultak lettünk-e így, vagy kellene vis maiort jelenteni.?
ma megjött a számla az mvh-tól. 1000 Ft/ heki a semmiért
Válasz #155. hozzászólásra
Ez azt jelenti hogy most lábán megsült a búzánk egy része akkor azt most kell belejenteni???
#1. hozzászólás, jegi24 küldte be 2012-05-15 20:28:29-kor Üdv!
A kukoricát igencsak megtépázta a szél. Megtekergette a szárát, a tőállomány70%-án halványsárga levelek vannak. Az állomány sipcsontközépig érő. Kiheveri a szélkárt? Van valakinek bármilyen tapasztalata ezzel kapcsolatban? Esetlegesen orvoslásra valami?
Szeptember 15-ig kell befizetni a kárenyhítési hozzájárulást
mvh.jpg
Szeptember 15-ig kell befizetni a kárenyhítési hozzájárulást
A kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig kell befizetniük a gazdáknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kárenyhítési lebonyolítási számlájára, a termőterület alapján kiszámított pontos összegről a hivatal július 15-ig küld hivatalos értesítést a termelőknek.
A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint az új kárenyhítési törvény alapján a rendszernek automatikusan tagja lesz az a termelő, aki egységes támogatási kérelmet nyújt be az MVH-hoz május 15-ig, és termőföldje meghaladja szőlő-gyümölcs ültetvényeknél az 1 hektárt, szántóföldi zöldségtermelésnél az 5 hektárt, egyéb szántóföldi művelési ágban pedig a 10 hektárt. Az ennél kisebb földterületen gazdálkodó termelő önkéntesen, az egységes kérelemben megtett nyilatkozattal, 3 év folyamatosságot vállalva csatlakozhat az agrárkár-enyhítési rendszerhez. A tájékoztatás szerint a termelőknek a káreseményt be kell jelenteniük a károsodás bekövetkezésétől számított 15 napon belül az illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához. A káresemény időpontja az, amikor a mezőgazdasági kár a növényi kultúránál először érzékelhető. A határidő elmulasztása a kárenyhítő juttatás iránti kérelem elutasításával jár.
Válasz #153. hozzászólásra
E-mailbe küldtem! A hirdetésben szereplő emailre.
Válasz #152. hozzászólásra
Passz.Nem kérdeztem.130000/ha-ra tűz és jégkár.Nállad?
Válasz #151. hozzászólásra
És melyik biztosító termékét árulja?
Válasz #149. hozzászólásra
NT kft.
Válasz #147. hozzászólásra
SAPSI köszi a kielégítő választ!
Megint mint mindíg tudsz újat mondani
Válasz #145. hozzászólásra
Az NT az mit jelent?
Mert növény biztosítást 3 biztosítóval lehet kötni.NT rövidítésűt nem tudok.
Válasz #146. hozzászólásra
Jól érted.Átvágás az egész szerintem.Tudtommal,valami 60% igényelhető vissza.
Válasz #144. hozzászólásra
1. pillér
Eddig jún. 30-ig kellett befizetni, már a szept. 15. sem jó?
A levonás az végrehajtási cselekmény (értsd: államilag kikényszerített teljesítés), amit csak az önkéntes teljesítést elmulasztókkal szemben lehet alkalmazni.
A SAPS kifizetése fő szabályként dec. 1-től lehetséges, de az Európai Bizottság engedélyezheti 50 % előleg okt. 16. utáni kifizetését. (Viszont aki nem fizeti be önként, attól ebből már levonható, igaz ezzel elveszti a kárenyhítési juttatásra való jogosultságát, mert annak feltétele a hozzájárulás határidőben történő megfizetése.)
Az előlegből kizárt, vagy véglegesen elutasított SAPS kérelmezőkkel mi lenne?
2. pillér
A biztosítási szerződés másolatát, valamint a kötvény sorszámáról szóló nyilatkozatot júl. 30-ig, a biztosítási díj megfizetéséről szóló igazolást pedig nov. 15-ig kell az MVH-hoz benyújtani. Ebből következik, hogy messze nem biztos, hogy a díjtámogatást a SAPS-sal együtt fizetik.
Válasz #145. hozzászólásra
jól értem?
3600-ba nagyjából minden benne van, de ha ilyen díjtámogatottat akarsz, akkor az 36000 lenne, aminek a valamekkora hányadát (gondolom keret leosztva az igényelt területre) visszakapod?
Válasz #144. hozzászólásra
Az NT nél 3600ft/ha a normál napra biztosítás.A díjtámogatottal nem foglalkoznak,mert ott 10x-es a díj.
Válasz #143. hozzászólásra
Szia
Az miért van hogy a kárenyhítési hozzájárulást szep15ig be kell fizetni (1.pillér)
Míg a 2. pillérben a biztosítás díjtámogatását az állam csak a területalapúval együtt utalja?
Az 1. pillér díját akkor miért nem tudják a területalapúból levonni?
A kárenyhítési hozzájárulás befizetését az MVH határozata alapján kell teljesíteni!
Termésadatok kötelező megadása a 2012. évi egységes kérelem benyújtása során
Válasz #140. hozzászólásra
Ilyenkor ez már végkifizetés.
Ez az előleg kifizetése, vagy már a végkifizetés lenne?
Válasz #138. hozzászólásra
Jaj de szkeptikusak vagyunk!
Elég komoly esélye van a február első felében történő kifizetésnek.