Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR411.69 FtUSD396.2 FtCHF437.45 FtGBP497.51 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Idén van először Kalahárink, olyan kérdésem lenne hogy ez kb mikor érik be? A többiekhez képest legkésőbb? Mondjuk közép-késői fajta de nagy különbség van a szomszédéhoz képest.
en szatbaindulaskor mystic et viragzaskor mystic pro t fujom eső van dögivel, de se korábbi években se most nincs semmi gond! A mysticet tetted viragzaskor?
Válasz Toxi #12856. hozzászólásáraHuhhhh..... Az árva kelésből viszonyítva a toldatos jobb. De ez nem egy tudományos mérés...simán észrevétel. Mivel a repcés időszak hajnalán volt minden verzió.
Válasz Toxi #12854. hozzászólásáraHa csak oldal kasza van ...toldat nélkül, akkor csak félmegoldás a dolog. Sima adapterrel lehet tépi a szélét. De az oldal kasza is morzsol bár nem annyit. A toldat segíti mérsékelni a veszteséget. A sima asztalnál a bejövő anyagot a konzolcsiga kicsépli mivel nincs toldat így könnyebben kihullik előre. Mivel egyenletlenül megy az anyag.
Szerintetek megéri-e többet fizetni /távolabbról jön / egy oldalkaszával felszerelt kombájnnak,vagy engedjem a helyi versenyzőt síma vágóasztallal a repcémnek?
Válasz gyorfy10 #12849. hozzászólásáraVéletlenül sem szeretnék találgatni vagy ijesztgetni, de a fuzárium a buzában ha nagyon
elburjánzik termés kiesés és drasztikus minöség romlás.
Válasz gyorfy10 #12846. hozzászólásáraA nitrogénnek is van olyan hatása ami a betegségeket elösegíti gabonában, mert azért
cirka 120 kg hatóanyag még manapság sem kevés.
Ha hozzá veszed az elöveteményt és a csapadékor kész is a táptalaj a fertózéseknek.
Válasz gyorfy10 #12843. hozzászólásáraFejtrágya gondolom böven és az 80 mm bizony
abban a stádiunban eleég sok ahhoz ki tudjon alakulni a fertözés.
Egyebként nálunk Falcon Pro-ra 2x esküdnek az
emberek.
Válasz cyclo-400 #12842. hozzászólásáraSzármaradványt be sikerült forgatni. Egész januárt ho alatt töltötte. Februárban is sokat esett. Március április szinte semmi. Aztán májusban 80mm körül.
Válasz gyorfy10 #12838. hozzászólásáraSajnos akkor nagyon valószínú, hogy az lessz
gondolom nem mondok ujat azzal, hogy kuki
elöveteménynél bizony benne a pakliban.
Szármaradvány maradt sok, vagy sikerült beforgatni és csapadék mennyi volt?
Válasz gyorfy10 #12834. hozzászólásáraHány %-a ilyen a területnek, terjed-e szerinted?
Mert fuzárium gyanus szerintem, de majd a többiek is mondanak valamit...
Válasz Sk Laci #12832. hozzászólására12826 hszlásban pont erről írok, sajna nem egyedi eset, talán ez a mostani esőcske még valamit segít, a szár még nem halt el, még zöldes, talán valami kis vizet szállít még a szemeknek. Jó lenne ha legalább tovább nem aszalódna össze......
Válasz gazda001 #12828. hozzászólásáraNálam a zászlóslevél már lasan 2 hete nincsen meg, hiába gombaölőztem időben, mikor még nem volt semi se a levélen, és a búza kikalászolt.
Eső már lasan 2 hónapja hogy volt utoljára. A kalászban a búzaszemek tejes állapotban vannak, aprók, és ahogyan érik úgy zsugorodik öszéb a szem. Az esetleges eső a búzáimnak már úgysem segítene, mert már felsült... Az igéretes nagy termésnek annyi.
Válasz Attikaa #12829. hozzászólásáraÚgy vagyok vele hogy látni sem akarom, nem hogy fotózgatni, Pedig megkapott igazán mindent, 3q péti, 15 l azosped. 2x gombaölő, rovarölő stb.... na meg az egész éves meló.
Válasz Attikaa #12829. hozzászólásáraNa ez az lássa mindenki hogy nem is annyira jók azok a termések, sőt nagyon sok a gyenge gabona mert mikor a szemeknek jó lett volna a csapadék sajnos nem esett csak a homlokunkról a verejték hogy akkor most lesz vagy nem lesz gabona a nyáron!Sajnos szembesülünk a "szembesüléssel" szar ezzel szembesülni!
Válasz gazda001 #12826. hozzászólásáraitt nem a tartamhatásra hanem az É.V.I.-re gondol a kolléga, tehát nem tudod már fújni mert kevesebb idő van betakarításig... kevés gombaölő nyújt védelmet 10-14 naptól tovább...
Válasz Magic #12824. hozzászólásáraAz enyémnek meg már levele sincs, így az én gombaölőm 15 napos volt csak, mert az alatt az idő alatt szépen leégett a levele....Ezt a gombaölőt akár a föld melletti árokba is önthettem volna, kb. annyit ért...... Úgy hogy akinek még van levele az örüljön, én örülnék ha legalább a zászlós levél megvolna.
A búzámnak az alsó levelei szeptóriát mutatnak, még a zászlós levélre nem ment fel, de [pöttyösödik/foltosodik] az is.Kérdem kell-e ellene védekezni, vagy átvészeli már ? :D
Alko-t vagy AACT-t fújtál rá? Vagy az általad említett nagyon drága és speciális holland csávázószerrel csáváztál? -bár azt talán csak takarónövényre ajánlottad, de most nincs meg pontosan.
Válasz Vadmalac #12818. hozzászólásáraKontroll is volt? Fater nem látja értelmét a ragasztásnak, mondjuk az is igaz hogy neki a cégnél aztán nagyon mindegy hogy mennyi lesz a termés, itthon már nem annyira mindegy
Válasz Koszi. #12817. hozzászólásáraÉn mikor volt repcém, csak ragasztottam 0,8 l/ha Elastiq-kal, és nagyon meg voltam elégedve vele. Aratás közben kaptunk egy jó kis zuhét, azt hittem mikor visszamegyünk majd sírok a látványtól, de semmi felnyílás nem volt.
25115 hozzászólás
Válasz cyclo-400 #12844. hozzászólására2x Falcon Pro és fuzárium ellen Prosaro a harmadik kezelés
Válasz bobo77 #12863. hozzászólásáraértem, akkor még van idő :)
Bár a tavalyi az jóval csapadékosabb és sztem hűvösebb év is volt.
Válasz Gatti #12862. hozzászólásáraTavaly júl.12-13 án vágtuk a Kalaharit...
Idén van először Kalahárink, olyan kérdésem lenne hogy ez kb mikor érik be? A többiekhez képest legkésőbb? Mondjuk közép-késői fajta de nagy különbség van a szomszédéhoz képest.
ma néztem, a cellulét már a szára is sárga a szemek meg ocsu... ennyi...repcekor lehet 1,5 hét múlva aratni..
Válasz cyclo-400 #12851. hozzászólásáraItt minden rossz-ez is-bejöhet,ma délelőtt lefeküdt a termények 10-20 %-a ,3x eső után szélvihar...
en szatbaindulaskor mystic et viragzaskor mystic pro t fujom eső van dögivel, de se korábbi években se most nincs semmi gond! A mysticet tetted viragzaskor?
Válasz Vinkó75 #12857. hozzászólásáraKöszi, akkor megpróbálok toldatost keresni.
Válasz Toxi #12856. hozzászólásáraHuhhhh..... Az árva kelésből viszonyítva a toldatos jobb. De ez nem egy tudományos mérés...simán észrevétel. Mivel a repcés időszak hajnalán volt minden verzió.
Válasz Vinkó75 #12855. hozzászólásáraKöszi!
Arra lennék kíváncsi,hogy kb milyen százalékban szórhatja el a repcét a síma, az oldalkaszás, és az oldalkaszás + toldattal?
Válasz Toxi #12854. hozzászólásáraHa csak oldal kasza van ...toldat nélkül, akkor csak félmegoldás a dolog. Sima adapterrel lehet tépi a szélét. De az oldal kasza is morzsol bár nem annyit. A toldat segíti mérsékelni a veszteséget. A sima asztalnál a bejövő anyagot a konzolcsiga kicsépli mivel nincs toldat így könnyebben kihullik előre. Mivel egyenletlenül megy az anyag.
Hali!
Szerintetek megéri-e többet fizetni /távolabbról jön / egy oldalkaszával felszerelt kombájnnak,vagy engedjem a helyi versenyzőt síma vágóasztallal a repcémnek?
Válasz gazda001 #12833. hozzászólásáraNekem már a szára is sárga...
Válasz cyclo-400 #12851. hozzászólásáraAkkor reménykedek benn hogy nem fog nagyon rosszra fordulni a dolog :/
Válasz gyorfy10 #12849. hozzászólásáraVéletlenül sem szeretnék találgatni vagy ijesztgetni, de a fuzárium a buzában ha nagyon
elburjánzik termés kiesés és drasztikus minöség romlás.
Válasz gazda001 #12848. hozzászólásáraKöszönöm! Következőbe ezekből választok
Válasz cyclo-400 #12847. hozzászólásáraKukorica előtt meg lucerna volt. Úgyhogy nitrogénből nem volt hiány. Mire lehet számítani termésben ?
Válasz gyorfy10 #12841. hozzászólására
Több hatóanyagos szerek, Falcon 480, Falcon pro, Tango Star, Wirtuoz, Amistar Xtra, Artea stb..... van választék.
Válasz gyorfy10 #12846. hozzászólásáraA nitrogénnek is van olyan hatása ami a betegségeket elösegíti gabonában, mert azért
cirka 120 kg hatóanyag még manapság sem kevés.
Ha hozzá veszed az elöveteményt és a csapadékor kész is a táptalaj a fertózéseknek.
Válasz cyclo-400 #12844. hozzászólására4q/ha pétisó ment 2 részletben. Februárban és májusban.
Válasz cyclo-400 #12844. hozzászólásáraIgen itt is egyre többet azzal nyomják SŐT nem is a poroval hanem falcon 460EC-vel abban még több a hatóanyag...
Válasz gyorfy10 #12843. hozzászólásáraFejtrágya gondolom böven és az 80 mm bizony
abban a stádiunban eleég sok ahhoz ki tudjon alakulni a fertözés.
Egyebként nálunk Falcon Pro-ra 2x esküdnek az
emberek.
Válasz cyclo-400 #12842. hozzászólásáraSzármaradványt be sikerült forgatni. Egész januárt ho alatt töltötte. Februárban is sokat esett. Március április szinte semmi. Aztán májusban 80mm körül.
Válasz gyorfy10 #12838. hozzászólásáraSajnos akkor nagyon valószínú, hogy az lessz
gondolom nem mondok ujat azzal, hogy kuki
elöveteménynél bizony benne a pakliban.
Szármaradvány maradt sok, vagy sikerült beforgatni és csapadék mennyi volt?
Válasz gazda001 #12839. hozzászólásáraMi lett volna az ideális. Jövőre változtatok akkor.
Válasz gyorfy10 #12838. hozzászólásáraDe a fehérből egyenlőre nincs sok. A levél viszont 70-80 %ban foltos
Válasz gyorfy10 #12836. hozzászólásáraszenteltvíz mind a kettő, nincs min csodálkozni
Válasz cyclo-400 #12837. hozzászólásáraKukorica elővetemény. Cellule fajta. A fehérekben nem talàltam szemet.
Válasz gyorfy10 #12836 hozzászólásá
Mi volt az elövetemény, a fehér kalászokban van -e szem és milyen fajta?
Válasz cyclo-400 #12835. hozzászólására70-80%. Bumperrel és Mystic 250-el volt gombaölőzve.
Válasz gyorfy10 #12834. hozzászólásáraHány %-a ilyen a területnek, terjed-e szerinted?
Mert fuzárium gyanus szerintem, de majd a többiek is mondanak valamit...
Ez nem sok jót sejtet ugye ? 3 héttel ezelőtt volt a 2. gombaölős kezelés
Válasz Sk Laci #12832. hozzászólására12826 hszlásban pont erről írok, sajna nem egyedi eset, talán ez a mostani esőcske még valamit segít, a szár még nem halt el, még zöldes, talán valami kis vizet szállít még a szemeknek. Jó lenne ha legalább tovább nem aszalódna össze......
Válasz gazda001 #12828. hozzászólásáraNálam a zászlóslevél már lasan 2 hete nincsen meg, hiába gombaölőztem időben, mikor még nem volt semi se a levélen, és a búza kikalászolt.
Eső már lasan 2 hónapja hogy volt utoljára. A kalászban a búzaszemek tejes állapotban vannak, aprók, és ahogyan érik úgy zsugorodik öszéb a szem. Az esetleges eső a búzáimnak már úgysem segítene, mert már felsült... Az igéretes nagy termésnek annyi.
Válasz Attikaa #12829. hozzászólásáraÚgy vagyok vele hogy látni sem akarom, nem hogy fotózgatni, Pedig megkapott igazán mindent, 3q péti, 15 l azosped. 2x gombaölő, rovarölő stb.... na meg az egész éves meló.
Válasz Attikaa #12829. hozzászólásáraNa ez az lássa mindenki hogy nem is annyira jók azok a termések, sőt nagyon sok a gyenge gabona mert mikor a szemeknek jó lett volna a csapadék sajnos nem esett csak a homlokunkról a verejték hogy akkor most lesz vagy nem lesz gabona a nyáron!Sajnos szembesülünk a "szembesüléssel" szar ezzel szembesülni!
Válasz gazda001 #12826. hozzászólásáraAzt hiszem ezekről is kellene képet feltenni nem csak a fullos 9-10 tonnás búzákról...
Válasz .Feco. #12827. hozzászólásáraNa hát akkor még örülhetek is....... De azért elég szomorú látvány a felsült állomány lefelezett terméssel.......
Válasz gazda001 #12826. hozzászólásáraitt nem a tartamhatásra hanem az É.V.I.-re gondol a kolléga, tehát nem tudod már fújni mert kevesebb idő van betakarításig... kevés gombaölő nyújt védelmet 10-14 naptól tovább...
Válasz Magic #12824. hozzászólásáraAz enyémnek meg már levele sincs, így az én gombaölőm 15 napos volt csak, mert az alatt az idő alatt szépen leégett a levele....Ezt a gombaölőt akár a föld melletti árokba is önthettem volna, kb. annyit ért...... Úgy hogy akinek még van levele az örüljön, én örülnék ha legalább a zászlós levél megvolna.
Válasz Magic #12824. hozzászólásáraA legtöbb gombaölő 35 napos...
Sziasztok :)
A búzámnak az alsó levelei szeptóriát mutatnak, még a zászlós levélre nem ment fel, de [pöttyösödik/foltosodik] az is.Kérdem kell-e ellene védekezni, vagy átvészeli már ? :D
Válasz Netparaszt #12740. hozzászólásáraEngem érdekel, hogy a tiéd miért ilyen király azok mellőzésével amit írtál!
Egy vagy több részletet elárulsz?
Alko-t vagy AACT-t fújtál rá? Vagy az általad említett nagyon drága és speciális holland csávázószerrel csáváztál? -bár azt talán csak takarónövényre ajánlottad, de most nincs meg pontosan.
Érdekel!
Válasz Koszi. #12820. hozzászólásáraKontroll nem volt, de 1 db becő sem volt felnyílva. Ez szerintem a repce termesztés majd legfontosabb dolga.
A kalahári még mindig jól bírja, nem nagyon szárad
Válasz Vadmalac #12818. hozzászólásáraKontroll is volt? Fater nem látja értelmét a ragasztásnak, mondjuk az is igaz hogy neki a cégnél aztán nagyon mindegy hogy mennyi lesz a termés, itthon már nem annyira mindegy
Válasz Koszi. #12817. hozzászólására
Ezen agyalok én is, nemigen kívánom már a költséget. Brrrrr.
Válasz Koszi. #12817. hozzászólásáraÉn mikor volt repcém, csak ragasztottam 0,8 l/ha Elastiq-kal, és nagyon meg voltam elégedve vele. Aratás közben kaptunk egy jó kis zuhét, azt hittem mikor visszamegyünk majd sírok a látványtól, de semmi felnyílás nem volt.
Üdv! Repcét desszikáljátok idén? Nem gyomos az állomány, jó időt is mondanak...
Nincs tippetek hogy hová lehetne tritikálét értékesiteni!! Kb 40 tonna lenne eladó borsod megye északi felében!!