Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak628 FtBenzin árak608 FtEUR411.52 FtUSD394.94 FtCHF442.09 FtGBP495.05 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz mtz1221 #9804. hozzászólásáraHá' de bakker, ne a szántáshoz nézzük már. A tárcsa is lehet sokféle, úgy változhat a fogyasztás. Egyébként 24-26 literre jön ki a szántásom, mégse 12-t eszik a tárcsával.
A 20 centit meg amúgy is a nők tudják pontosan, mekkora, hiába teszed oda a vonalzót
Válasz misimokus #9796. hozzászólásáraTúl komplikálod. Vegyél 2 vasú ágyekét "2x40 cm" fogásszélességűt előhántolókkal meg egy hidraulikus támasztó orsót.. Az való az mtz után hosszú távra, meg ki tudja mi lesz itt még a mezőgazdasággal.
Válasz misimokus #9787. hozzászólásáraAmúgy pedig a vf.- ekével sokkal szaporább a munka. Mire az ágyekevel elcammogsz a következő fogáshoz a vf-,- val már félúton jársz. De az annyival drágább is mint az ágyeke
Válasz misimokus #9787. hozzászólásáraLehet egyforma kb. A hármas többett vàg de lassabban húzod + a sok üres járkálás. A vf kettes nagyobb sebességel de mondjuk csak 80 cm visz.
Most, a sok segítségnek köszönhető újabb kérdésem lenne: van egy 10 és egy 8 hektáros terület amit művelni kellene. Hármas eke vagy a kettes váltva forgató?
Melyikkel lenne szaporább a munka?
Válasz 5465 #9781. hozzászólásáraMondjuk én se szeretek sokat kuplungolni, nem is szoktam, vf-el meg nem baj a nagyobb szegés se. Ágyekével már szarabb, főleg, ha egyoldalra szeg az ember.
Válasz Balázs. #9779. hozzászólásáraÉn olyan széles szegést hagyok, amin tolatás nélkül visszafordulok a barázdába, menet közben emelem ki és teszem le az ekét.
(MF 5465 + Gassner 3 fejes vf)
Így egy 10 hektáros táblában jó esetben annyiszor kuplungolok, ahányszor ki kell szállni pislantani…
Válasz 5465 #9778. hozzászólásáraA fordulásnál kell egy hátra utánna előre. Ágyekével ha összefelé szántasz addíg míg nincs olyan széles hogy rá tudj fordulni az új barázdára addig kell kétszer min a vf- nál. Utánna már csak élek kiemelt és letesz
Válasz Gandhy #9773. hozzászólásáraNálunk azért lazább a talaj, itt elterjedt a vn farmer 950 3 fejjel. Könnyebb húzású szerintem, mint a kühne/lajta.
Nekünk a 1025 után 1050m meg 1020m cplus vf. Volt 40cm/fejjel, vitte az hegyen-völgyön. Az ágyeke mondjuk jobban dolgozott, a vf. Meg tördelte a függőorsón a villát. Nekünk nem monoblokkos volt a traktor.
Válasz Gandhy #9773. hozzászólásáraÉn is Kühne hármas ágyeket cseréltem, regent saturn hármas vf- ra. Húzni semmivel sem nehezebb, kapott Dakota segédemelőt alapjáraton felemeli a nap végén is. Sokkal szaporább a szántás, nem kell járkálni üresen egy csomót. Viszont kuplongolni többet kell.
Válasz misimokus #9771. hozzászólásáraElég nagy a szórás azokban.
Van aminek fejenként 30cm-től ha jól emlékszem 40cm-ig állíthatóak. A Helti azt hiszem 44-ig állítható és a vogel is bizonyos szériákban.
Váltvaforgósban az MTZ max 2 fejest visz el, az emelés miatt.
Válasz Gumóka #9772. hozzászólásáraegyik szomszédom a Kühne 3-as ekét 920.3-mal húzza, mint a szélvész, ráfogott a VN 3S 950 v.forgató ekére, emelni nehezen, de elhúzni kínlódva bírta, csak ugrált előtte a traktor
Válasz misimokus #9771. hozzászólására70 centi körül. Nekem egy 2-es kühne ágyekém van, jó, mert lehet vele repeszteni, csak a 2 fejjel a mezsgyén lesz baj, ha a szomszédnak még van álló növénye, vagy elhagysz, vagy beletaposol neki, ha befelé dobatsz.
Válasz misimokus #9764. hozzászólásáraHa nem nagyon kötött a talajod és nem engeded mélyre akkor jó. Nálam nagyon kötött talajok vannak így ha mélyszántást akarok leveszek egy ekefejet a 3ból mert máshogy nem bírja a 820.2es.
Teljesen kezdőként kérdezném hogy a Vogel & Noot 3 farmer L950-es eke , közepesen kötött talajon nem túl sok egy Mtz82-esnek?
Vagy milyent ajánlanátok hozzá?
Sziasztok !
Teljesen kezdőként azt szeretném megtudni, hogy 20 ha talajmunkáihoz milyen-mekkora traktort tartatok elfogadhatónak.
Közepesen kötött és ártéri lőszös talajra.
Elsösorban használtban gondolkodom, de az újról is érdekel a vélaményetek.
Köszönöm !
Sziasztok !
Teljesen kezdőként azt szeretném megtudni, hogy 20 ha talajmunkáihoz milyen-mekkora traktort tartatok elfogadhatónak.
Köszönöm !
Válasz Ares 826 #9760. hozzászólásáraLehet jobb nem tudom, könnyű húzású eke nagyon így is. Még egy pár szezont kibírnak, utánna meg lehetne akár pálcás is
Válasz RkTomi #9758. hozzászólásáraMinden területet így szántok mert egyikse olyan keskeny, hogy egy fogásból meglegyen. Csak van ami ráadásul háromszög alakú is, na ott az egyik végén megyek 3 métert a másik végén már 10et kell, hogy ráfordulhassak és fordulóról fordulóra csak nő a különbség.
10055 hozzászólás
Válasz mtz1221 #9804. hozzászólásáraHá' de bakker, ne a szántáshoz nézzük már. A tárcsa is lehet sokféle, úgy változhat a fogyasztás. Egyébként 24-26 literre jön ki a szántásom, mégse 12-t eszik a tárcsával.
A 20 centit meg amúgy is a nők tudják pontosan, mekkora, hiába teszed oda a vonalzót
Válasz Gumóka #9803. hozzászólásáraÉs te is 30 literrel vagy inkább 16-al szántasz 20 centin ???
Válasz mtz1221 #9801. hozzászólására7-8 literre jön ki a román xt, de a magyar fft-20 is.
Nekem.
Válasz misimokus #9800. hozzászólásáraMilyen eke mellett döntöttél?
Válasz misimokus #9800. hozzászólásáraFelét.
Szép estét!
Ha pl. 30 litert eszik az Mtz 82-es szántásban { 20-22 cm}
Kb. mennyit eszik egy 2,5-2,7-es rögtörős tárcsával?
Válasz mtz1221 #9798. hozzászólásáraJól meg kell gondolni,most megvesz egy kettes ágyeket,soha többett el nem adja csak jó nagy bukásal
Válasz misimokus #9796. hozzászólásáraTúl komplikálod. Vegyél 2 vasú ágyekét "2x40 cm" fogásszélességűt előhántolókkal meg egy hidraulikus támasztó orsót.. Az való az mtz után hosszú távra, meg ki tudja mi lesz itt még a mezőgazdasággal.
Válasz JOSEY #9795. hozzászólásáraIgen, 120 cm munkaszélességnél valóban gazdaságosabb a hármas eke.
Válasz JOSEY #9792. hozzászólásáraIlyen beállításnál szerintem a két eke teljesítménye kiegyenlítődik.
Válasz misimokus #9793. hozzászólásáraDe 2 fejjel gazdaságtalanabb az általam megadott mèretek ès èrtèkek alapján.
Válasz JOSEY #9792. hozzászólásáraIlyen beállításnál szerintem a két eke teljesítménye kiegyenlítődik.
Válasz JOSEY #9792. hozzászólásáraMindenkinek így van beállítva, típústól függetlenül.
Gondolom a talaj az oka.
Válasz misimokus #9791. hozzászólásáraannyira kötött a talaj, vagy annyira nehéz húzásúak az ekék?
Válasz JOSEY #9789. hozzászólásáraFelénk a hármas ekék 95-100 cm munkaszélességre vannak beállítva.
Válasz misimokus #9787. hozzászólásáraAmúgy pedig a vf.- ekével sokkal szaporább a munka. Mire az ágyekevel elcammogsz a következő fogáshoz a vf-,- val már félúton jársz. De az annyival drágább is mint az ágyeke
Válasz misimokus #9787. hozzászólásáraSzia! Nos 3 fejes eke mondjuk 120 cm munkaszèlesèggel 7-8 km/o sebessèggel 500m tábla hosszusággal óránkènt számolhatsz ugy 0,7HA -al, 2 fejes váltvaforgatóval ugy óránkènt 0.5 HA-al
Válasz misimokus #9787. hozzászólásáraLehet egyforma kb. A hármas többett vàg de lassabban húzod + a sok üres járkálás. A vf kettes nagyobb sebességel de mondjuk csak 80 cm visz.
Most, a sok segítségnek köszönhető újabb kérdésem lenne: van egy 10 és egy 8 hektáros terület amit művelni kellene. Hármas eke vagy a kettes váltva forgató?
Melyikkel lenne szaporább a munka?
Válasz Balázs. #9783. hozzászólásáraJogos
Nagyobb táblában jobb
Válasz 5465 #9781. hozzászólásáraMondjuk én se szeretek sokat kuplungolni, nem is szoktam, vf-el meg nem baj a nagyobb szegés se. Ágyekével már szarabb, főleg, ha egyoldalra szeg az ember.
Válasz Balázs. #9779. hozzászólásáraEz a rohadék telefon össze, vissza belejavít.
Válasz 5465 #9781. hozzászólásáraIgen én is szoktam úgy ahogy írod ,csak nekünk több darabban vannak a földek a kisebb daraboknál ez nem működik
Válasz 5465 #9781. hozzászólásáraMondjuk csináltam úgy is ahogy leírtad, de nekem ez a másik módszer jött be jobban.
Válasz Balázs. #9779. hozzászólásáraÉn olyan széles szegést hagyok, amin tolatás nélkül visszafordulok a barázdába, menet közben emelem ki és teszem le az ekét.
(MF 5465 + Gassner 3 fejes vf)
Így egy 10 hektáros táblában jó esetben annyiszor kuplungolok, ahányszor ki kell szállni pislantani…
Válasz Gumóka #9777. hozzászólásáraÁgyekével egy élmény a sarkos földeket szántani. Mondjuk forgóssal is agyf@szt kap az ember
Válasz 5465 #9778. hozzászólásáraA fordulásnál kell egy hátra utánna előre. Ágyekével ha összefelé szántasz addíg míg nincs olyan széles hogy rá tudj fordulni az új barázdára addig kell kétszer min a vf- nál. Utánna már csak élek kiemelt és letesz
Válasz Balázs. #9775. hozzászólásáraMiért kell többet kuplungolni?
Válasz Balázs. #9775. hozzászólásáraIlyesmibe agyalok én is de most inkább gyűjtöm a dellát, az idén is van kemény 4,5ha-m szántani.
Csak minden földem csücskös, hogy a pék rakjta tele...
Válasz Gandhy #9773. hozzászólásáraNálunk azért lazább a talaj, itt elterjedt a vn farmer 950 3 fejjel. Könnyebb húzású szerintem, mint a kühne/lajta.
Nekünk a 1025 után 1050m meg 1020m cplus vf. Volt 40cm/fejjel, vitte az hegyen-völgyön. Az ágyeke mondjuk jobban dolgozott, a vf. Meg tördelte a függőorsón a villát. Nekünk nem monoblokkos volt a traktor.
Válasz Gandhy #9773. hozzászólásáraÉn is Kühne hármas ágyeket cseréltem, regent saturn hármas vf- ra. Húzni semmivel sem nehezebb, kapott Dakota segédemelőt alapjáraton felemeli a nap végén is. Sokkal szaporább a szántás, nem kell járkálni üresen egy csomót. Viszont kuplongolni többet kell.
Válasz misimokus #9771. hozzászólásáraElég nagy a szórás azokban.
Van aminek fejenként 30cm-től ha jól emlékszem 40cm-ig állíthatóak. A Helti azt hiszem 44-ig állítható és a vogel is bizonyos szériákban.
Váltvaforgósban az MTZ max 2 fejest visz el, az emelés miatt.
Válasz Gumóka #9772. hozzászólásáraegyik szomszédom a Kühne 3-as ekét 920.3-mal húzza, mint a szélvész, ráfogott a VN 3S 950 v.forgató ekére, emelni nehezen, de elhúzni kínlódva bírta, csak ugrált előtte a traktor
egy forduló után le is tette
Válasz misimokus #9771. hozzászólására70 centi körül. Nekem egy 2-es kühne ágyekém van, jó, mert lehet vele repeszteni, csak a 2 fejjel a mezsgyén lesz baj, ha a szomszédnak még van álló növénye, vagy elhagysz, vagy beletaposol neki, ha befelé dobatsz.
Gondolkodom még a kettes váltva forgatós ekén is.
Azoknak általában mekkora a legnagyobb fogásszélessége?
A környékbeli gazdák 18-23 cm közti mélységet szoktak beállítani.
Köszönöm a segítséget !
Válasz Balázs. #9766. hozzászólásáraIgen, egy bolgár fülkést.
Válasz misimokus #9764. hozzászólásáraHa nem nagyon kötött a talajod és nem engeded mélyre akkor jó. Nálam nagyon kötött talajok vannak így ha mélyszántást akarok leveszek egy ekefejet a 3ból mert máshogy nem bírja a 820.2es.
Válasz misimokus #9764. hozzászólásáraHelló
Ha be tudod állítani a fogásszélességet 3x30cm-re akkor tuti elviszi.
Pont hozzá való, ha megfelelő fogás/munkamélységet választasz.
Ha 20cm mélységben szántasz akkor biztos elviszi, ha a fogás 1m-es lesz.
Válasz misimokus #9762. hozzászólásáraAkkor 82 -t vettél?
Válasz misimokus #9764. hozzászólásáraTudod állítani a fogásszélességet, egyébként elbírja.
Sziasztok !
Teljesen kezdőként kérdezném hogy a Vogel & Noot 3 farmer L950-es eke , közepesen kötött talajon nem túl sok egy Mtz82-esnek?
Vagy milyent ajánlanátok hozzá?
Válasz trikolor5 #9761. hozzászólásáraJogos, köszönöm !
Sziasztok !
Köszönöm !
Válasz misimokus #9760. hozzászólására80as mtz, de inkább a "milyen traktort vegyek" topikba tedd fel a kérdést.
Sziasztok !
Köszönöm !
Válasz Ares 826 #9760. hozzászólásáraLehet jobb nem tudom, könnyű húzású eke nagyon így is. Még egy pár szezont kibírnak, utánna meg lehetne akár pálcás is
Válasz RkTomi #9758. hozzászólásáraMinden területet így szántok mert egyikse olyan keskeny, hogy egy fogásból meglegyen. Csak van ami ráadásul háromszög alakú is, na ott az egyik végén megyek 3 métert a másik végén már 10et kell, hogy ráfordulhassak és fordulóról fordulóra csak nő a különbség.
Válasz B.Bali #9754. hozzászólásáraIde nem lenne jobb egy pálcás kormánylemezes eke?????
Válasz trikolor5 #9757. hozzászólásáraÉn ilyenkor kölcsön kérem a forgós ékét