Gázolaj árak 630 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 412.88 Ft USD 390.32 Ft CHF 442.87 Ft GBP 497.02 Ft

Fórum

Szója termesztése

Létrehozta: sanyi179 , 2008-12-08 17:29:23

Kedvencekhez Segítség

6743 hozzászólás
#743 szanberg
2011-10-01 14:17:57

Válasz #741. hozzászólásra

A Pioneer-es cimboránk mesélte, hogy kegyetlen jó és bődületesen termő szójáik vannak, de lehetnemtudunk venni tőlük jövőre, mert elviszi más a magot...smile ban
Akarnék küzdeni érte, legalább egy táblába kerülne akkor már látnám mit tudnak. A kép magáért beszél ott a honlapon amit linkeltem!
A mienk is hasig ért jobbhelyeken, de ez meg kegyetlen tömeg, szerintem 4-5tonnákat simán termelhetnek

#742 jani6
2011-09-30 23:27:20

Válasz #738. hozzászólásra Nyomozz a telefon vagy email címért,mert jövőre feltétlen be kell szerezni valamelyiket!!! Közösen többre megyünk a cím kutatásban,mert adnak el vetőmagot,csak kérdés,hogy ezeket is árulják vagy el kel a környéki gazdáknál!!!smile hammer

#741 jani6
2011-09-30 23:27:17

Válasz #738. hozzászólásra Nyomozz a telefon vagy email címért,mert jövőre feltétlen be kell szerezni valamelyiket!!! Közösen többre megyünk a cím kutatásban,mert adnak el vetőmagot,csak kérdés,hogy ezeket is árulják vagy el kel a környéki gazdáknál!!!smile hammer

#740 jani6
2011-09-30 23:09:35

Válasz #737. hozzászólásra Igen ,csak akkor nem kell,ha utána oda veted,de nem vetheted,mert tiltja a Kölcsönös Magfeleltetés Osztály (Euróuniós cég,ha rájönnek,hogy szója után szóját vetettél ugrik a területalapú támogatás 50 %. Csak vis major engedéllyel teheted meg!!! Lehet,hogy 3.évben is maradna földben japonika ....,ami az oltópor adja,de én nem kockáztatok,mert 15-30 5 -kal lehet kevesebb a termésed!!!smile hammer

#739 jani6
2011-09-30 23:01:04

Válasz #738. hozzászólásra Nem kell attól tartanod,hogy elárulják,hogy mit vetnek! Tiszta véletlen,hogy rátaláltál! Bóly különben a szója fellegvára! 10-12 éve először ott vettem vetőmagot! Tőlük csak szerencsével kapod meg a titkokat! A maszekok is zömmel az termelnek!smile hammer

#738 szanberg
2011-09-30 22:10:42

KATT IDE és a lap legaljára gördítsd le. Van ott gy bólyi szójás kép, elég kemény!
A másik meg, hogy 4000hektáron szójáznaksmile scaredsmile thumbupsmile hammer

#737 szanberg
2011-09-30 21:53:41

Válasz #735. hozzászólásra

noés oltani szoktad a visszavetett magot????

#736 szanberg
2011-09-30 21:51:56

Válasz #735. hozzászólásra

1-ben hogylehet dolgozni????
Mi a gabonavetővel 10-el vetettük mint a mese, szépen jól kelt.
Megmondom őszintén tisztelem és becsülöm a hozzáértésed tapasztalatod gyakorlatod, de nem tartom előnyösnek a technológiádat!
Leginkább azért mert 50hektárban gondolkodva már lassú a szitu, főleghogy mellette sokkaltöbb főnövőny van amit termeszteni kell, talajtkészíteni vetni vegyszerezni ésígytovább.
A kapálás amit hiányolok a gabonavetős történetben, dehát valamit valamiért.
Egyébként 4-szeres gabona sortávra tudnám vetni, úgy 50centis lenne ez, de szerintem ezekhez az újkeletű anyagokhoz már nem fltétlen való ez!
Azzal jellemezték alapból a saatbaus anyagokat, hogy nem annyira bokrosodnak! Tehát innentől kezdve a nagy sortáv előnye kizárólag a kapálás!
és tényleg nem nagyon bokrosodott, viszont rengeteg sor hűvely volt rajta tetőtől talpig, és ez a lényeg!smile thumbup

akarommondanismile hammersmile hammersmile hammersmile tonguesmile lol

#735 jani6
2011-09-30 06:13:17

Válasz #733. hozzászólásra Én 100-115kg között vetem! Sógórom az idén leterhelte az spc kerekét,így belevetett kb125kg,én anélkül 100-115kg között vetettem!Én is terhelni fogom,de,hogy hogyan lehetne gyorsabbá tenni a vetést(mtz1.seb és500 vagy 1000 f.)még nem tudom ,pár éve ezen studérozom!smile hammer A satbau -ból kipróbáltam már az Essor-t 30q körül termet több évig és a London-t az valamivel gyengébb.smile hammer

#734 szanberg
2011-09-29 21:15:02

ja és 10,7-11,5-ös vizekkel jött be az anyag, jó száraz!

Napi árat tud valaki???

#733 szanberg
2011-09-29 21:12:02

Válasz #728. hozzászólásra

Saatbaus anyag, nem jut eszembe a neve és még azóta sem néztem meg, pedig már akartam...
Ennél az úgynevezett fix és fertig technológiával a Rhizóbium baktériumokat rácsávázzák a magokra, így nincs szükség a külön oltóporos csávázásra.

Amikor vetettem és beszélgettem kolégákkal innen is, nem ismerték és aztmondták szerintük nincsen ilyen vetőmag, de mégis

smile hammer (csakhogy tartsuk a szokást)smile lol

Aztmondták tapasztaltabbak, hogy a Pioneer-nek van még igazán jó szójája, ha kapható lesz tavasszal akkor lehet azt vetjük majd. Ha nem akkor ugyanezt mint most volt.

Egyik táblát visszavetem ebből de a nagyrészre lehet vennikellene új első szaporítási fokú vetőmagot, az az igazi azért.
De ha aztmondjátok semmivel sem lesz gyengébb vagy roszabb a visszavetett akkormég alszunk rá egyetkettőt, és csak oltóport kellessz akkor venni.

Hány kilóval veted Janibácsi egyébként???
Mi 500ezer/hektár tőszámmal nyomtuk tavasszal, csak már arra nem emlékszem ez hány kilót jelentett. Szerintem optimális volt egyébként ez a sűrűség, nem nagyon bokrosodott ez a fajta, de így duplagabonára vetve szépen összeborult jól nézett ki tényleg volt mindennek helye aminek kell és a terület is jól kivolt használva

#732 szanberg
2011-09-29 20:21:29

Válasz #730. hozzászólásra

Vogel pneumatikus gabonavetővel dupla gabona sortávra.
45centis technológiára ráállni sokba kerülne legalábbis sok munkába, így nem variálok ez bevállt, nem ez fogja lerontani vagy feljavítani a termésátlagot.
1mázsa komplex vetéskor, persze olyan vetésforgóba ahol minden évben más kultúra van termesztve, nem szója-búza-szója-búza forgó megy. Jövőre is 150kilót gondoltam kiszórni bedolgozni és kész. Lehet ezt a bros vackot kipróbálom, igaz lombtrágyát napraforgóra és kukoricára is fújtunk ki, semmit sem jelent szemre.

Pulsarból énis többet gondoltam volna, jövére ezen is javítok, igaz ha jól elkapnám WingP-vel premergensen akkor alig volna gondunk vele később, csupán egy esőcske kellene rá fújást követően.

Rávagyok állva mert pozitívan csalódtam benne, pedig a körülmények mostohák voltak rá. Amibe kerül jövőre két tábla lazított ráadásul, harmadik kukorica ez alá szántva volt és előző 3-4évben is mindig, úgy adta a vetésforgó, így most ha learatjuk kétsorral rámegyek 6,2-es tárcsával úszóban és kész nekimegyünk így vele a jövő szezonnak. Idén csupán kétsor rövidtárcsába került mégis adta az ívet, ha nincs gyom benne akkor 35-40mázsát adott volna mint ahogy a tiszta részeken tette is!

Lehet jövőre nemfog sikerülni és elveszi a kedvemet, de úgyis kell a pillangós bőven a vetésforgóba hát megpróbáljuk!
Ha megint jólesz akkor lehet egy kicsit a napraforgót hanyagolnánk és a kukorica mellé ez lenne a fő tavaszi vetésű növényünk, igaz a száraz dombtetőkre ezt nemlehet vetni illetve nem odavaló, azokon maradna a napra.

#731 jani6
2011-09-29 10:26:16

Válasz #730. hozzászólásraSpeciálisan átalakított Spc 45cm sorok kerék nyom 50cm 48 -ra furt tárcsák,1.sebb.mtz-vel kevés a levegő! Felülős sorművelö,amire rászerelhető 15 s.régi kanalas vetőgép mműtrágya adagoláshoz csillag kerék hajtással!smile hammer

#730 drenthe evo
2011-09-29 07:34:49

Válasz #726. hozzászólásra

Mivel veted , milyen sortávra ? Kapálod ?

#729 jani6
2011-09-29 03:41:53

Szépen dolgozik a Claas Corsarom! Egy hüvely sem marad a földön! Gyommagot is kifújja,nem töri a magot sőt én is uúból belejöttem a kombájnozásba! 10l gázolaj a fogyasztása! Remélem meggyógyítottam a bajait(szalmarázó tengely törés,menet variátor belseje kitört--van már tartalék,-felújítva )

#728 jani6
2011-09-29 03:32:57

Válasz #726. hozzászólásra Áruld el ,Te milyen fajtát(kat) vetettél?smile hammer

#727 jani6
2011-09-29 03:30:05

Válasz #726. hozzászólásra Nagyon lényeges a pára dus idő ,amikor virágzik!Az idén először használt 4 l bóros levél trágya is sokat segített. Én 1l Plzárt adtam neki,de már kiprobált recept szerint 1,3 l jobb,gyom akkor semmi.Én ráérek kétszer is sor művelni(felülős),ebből 1x adtam mindkét oldalra össz.50kg 27% n és alapra 1q komplexet.Jó fajtát vess!smile hammer

#726 szanberg
2011-09-28 21:55:28

Válasz #722. hozzászólásra

Nincs bogár nincs gomba!
Gyomírtani kell, idén az árízfoltban volt is ezzel bajunk, egyébként egy kétszikű kezelés pulsarral meg egy pantera és jónak kell lennie.
De szerintem úgyis április végefelé vetjük május elején melegebb talajnál már, addig felzöldűl minden és szépen vetés előtt lekell fújni totállal aztán túl nagy baj már nemlesz vele.
De preemergensen egy jól elkapott és beázott WingP naprában kukoricában megtud fogni majdnem mindent, szójában is engedélyezett szóval vannak lehetőségek.
Refine van még, tapasztaltabbakat kérdezd melyik a legjobb legbeváltabb, éncsak most kezdtem és jól belenyúltunk, de jól sikerült.

Ja meg a másik, hogy nemkell 5mázsa műtrágya alá mint repcéhez pl, 1-2mázsa komplex és kész.

Persze van amikor nem sikerül, de ha jók a körülények és nem lexarva van a téma akkor fog fizetni szerintem

Nincs profilkép
#723 Szabi.
2011-09-28 21:19:28

Válasz #722. hozzászólásra

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁsmile nononosmile nononosmile nononosmile nononosmile nononosmile nonono

#722 drenthe evo
2011-09-28 21:18:04

Válasz #721. hozzászólásra

Ezt is annyiszor kell permetezővel baxogatni mint a repcét ?

#721 szanberg
2011-09-28 21:12:21

Válasz #720. hozzászólásra

Nekem is most volt először és éppen ilyen vízállásos víznyomott kötött talajon, 30mázsát adott. 90Eft/tonna áron egészjó, repcét kiüti a pcsába de idén a napraforgót is. Jövőre vetek 40-50hektárt és majd megmondom nagyobb üzemileg mit mutat, de egyenlőre bizakodó vagyk és pozitív elményeim vannak. Nembeszélve arról hogy úgy omlik a főd utána mint a mese, pedig mostanra már nincsen omlós föld másutt... legalábbis itt felénk

#720 drenthe evo
2011-09-28 21:08:14

Válasz #719. hozzászólásra

Nem tudom ilyen vízállásos fekete , kötött földeken mit tudna , és árbevétellel tudna e versenyezni a Naprával Kukival ?

Ezek hoztak idén is Bruttó 275-300 ezret .

#719 szanberg
2011-09-28 20:48:23

Válasz #718. hozzászólásra

ács asztalos feszt kalapálsmile lol

Amúgymeg neszójjábe csákó mert szóját még hírből sem láttál, ezcsak a szójabab termelők fóruma hehehehesmile lolsmile lolsmile lol
Nem próbálkoztok vele egyébként?

#718 drenthe evo
2011-09-28 20:40:54

Válasz #717. hozzászólásra

De . Csak tudod ez egy hangulat jel .

Amit alkalomhoz illően, hangulat kifejezéshez használunk alkalmanként.

Kissé fura hogy mindig minden hozzászólásodban kalapálsz smile whistling

Ezek szerint mindig ideges vagy mérges vagy témától függetlenül , vagy csak ez tetszik a legjobban és nyomod ha oda illik , ha nem .

Mondjuk jogodban áll használni akármikor , akármennyiszer , csak....

#716 drenthe evo
2011-09-28 07:58:30

smile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammer

Ebben a topicban ez a divat smile lolsmile lolsmile lol

#715 jani6
2011-09-28 06:04:52

Válasz #714. hozzászólásra Kétszer szerintem még lehet vetni,de 4x nem szabad,mint ahogy én tettem.Iregszemcséről lehet emailen rendfelni oltóport. Én is mindig búzát vetek utána.Most is o-18-30 műtrágyát adok neki,mert kb 1q -27% műtrágyának megfelelő N-t hagy a gyökéren lévő N.kötő gumókkal. Nekem is jó a gruberólt földem! azon gondolkodom,hogyha nem lesz eső,akkor nem túrkálom tovább,hanem rászórom az alap műtrágyát,kombinátor és vetés! minél többet a földet ,annál szárazabb lesz. Végül sima hengerezem,mert az van!smile hammer

#714 szanberg
2011-09-27 22:30:23

Válasz #713. hozzászólásra

Akkor az idei termésből hagyjam a vetőmagomnak valót jövőre? Oltóanyagot honnan vegyek hozzá? lehet külön kapni?
Nem jobb a fémzárolt első szaporíási fok mindig???

más: naggyon jó a talaj a szója után! Omlós! Minden más kemény és nehezen művelhető de ezután tökjól megomlik és jó búza magágy lesz belőle!
Ma lehúztam a 6,2-es nehéztárcsával egysorral, a jó magágyhoz elégvolna egy sekély rövidtárcsa, de mégegy sor nehezet kap eőtte mélyíteni. Elsősorral is jól belemegy, de ha ráfordúltam másodiksorral más szögben a 65centis lapok is "tengelyig" mennek a fődbe, enny mélység meg elég is búza alá. Majd rövidtárcsával sekélyen egyenletes csíkmentes hengere által profilos felszínű közepesen visszatömrített magágyat kapok.
Máshol is ment így napraforgó után is, kétsor 6,2-es egy sekély rövidtárcsa. Éppen ma is csináltam ilyet, 5-8centi mélyen 15-18-al, és a 10hektáros táblát 2:30-tól 4:15-ig megcsináltam, közben kajáltam is meg forgóban várogatni kelett mert a portól nemláttam hová fordúloksmile lol

#713 jani6
2011-09-27 20:20:06

Az tapasztalom,hogy London 4 szerre leromlott,mert 25 q adott.A többi jobb lesz:Primor 30q,Panonia kincse valószinű a 35q ,a Martina közel lesz a 40q -hoz.Végleges később!smile hammer

#712 jani6
2011-09-26 06:04:55

Válasz #711. hozzászólásra Na ettől félek én is! Azzal,hogy én 45-50cm.-re vetem ,jobban meglátom az ilyen köveket.Igaz múltkor én is alig láttam a kaszát. Szerencsére a vas vödör fülét kivédtem a hirtelen leállítással!Én lépésben megyek az öregemmel és kisér egy idős nosztalgiás ember fizetségért. Figyeli a gépet és rögtön kiabál,ha valami nem stimmel! Ezenkívül én is biztonságba érzem magam--van aki segít !Ezenkívül szerelésben Ő a főnök! Múltkor is míg elmentem a variátor szíjért ,kivette a kereket és előkészítette a cserére!Ez már csak így megy,ha két öreg kombájnoz!smile hammerNekem elegem van a nagy kombájnból és a sógoromnak eladott Cd105 ami mindenhol folyatja a magot! Az én gépen garantáltan megáll 10 liter gázolajban!Ezenkívül 3 naponta elfolyat egy kanna hidralika olajat.smile hammerEzenkivül akkor megyek amikor akarok és jó a szója(ősszel nem mindegy).smile hammer

#711 szanberg
2011-09-25 21:07:08

Ma jól odabaxtam a kombájnnak illetve az asztalának. Egyszercsak megállt agép aratás közben nagy zakkanással.
Baxa meg egy nagy kő volta dudva alatt és a nagy portól semmitsme láttam, szétgyűrtem az egész elejét az asztalnak, totál 90fokba felhajlott az ütköző részél a pcsába...

1hektár maradt, holnap befejezem a másik kombájnnal, eztmeg tavaszig látni sem akaro, mármint az asztalt, akasztom vissza a kukorica adaptert és megyünk tolni azt.smile hammer

#709 jani6
2011-09-25 18:35:02

Válasz #706. hozzászólásra Nekem van egy speciálisan beállított 6soros spc ,egy 5 és fél soros irányítható sorművelőm rászerelhető 15 soros kanalas lovas vetőgép szekrény csillag kerék hajtással,5-ös sima henger,9 kapás Gruberem.4es ekém,5q-ra növel műtrágya szóró,3,5 dupla rögtörős boronás kombinátorom kis fülkés Mtz80 és Zt303 traktor,2,4m asztalú Claas Corsar kombájn,19 soros nagykerekű Isaria vetőgép,három tagú ládáshoz hasonló vas simitó.(2 eke 3-as volt ,összehajtható 4tagú borona)smile hammer

#708 jani6
2011-09-25 18:21:35

Válasz #703. hozzászólásra Az Amik kukorica után is vetik és nem adnak neki műtrágyát!smile hammer

#707 jani6
2011-09-25 18:19:47

Válasz #704. hozzászólásra Ha száraz a gyom és 14 víz(attól függ ,hogy hány vízzel veszi a szóját a felvásárló,van aki 13 vízzel) akkor állj neki aratni.Ne kapkodj,mert sok kiló=100ft ott maradhat!smile hammer

#706 jani6
2011-09-25 18:12:12

Válasz #703. hozzászólásra Azt hiszem,hogy nekem sem kell ragaszkodnom az ekéhez,elég lesz két évente is! most fogom kezdeni ezt a módszert! Talán nekem azért jobb az ugyanaz a szójám(vetőmag London mind a két helyen) Jobban sikerült a gyomírtás (nekem Pulzar ,neki valami más),az Ő földje 30Ak,az enyém 10Ak,Én adtam alap komplex mütrágyát,Ő nem,én adtam neki Mikrovital(Baktofilhoz hasonló) én sor mellé sorköz műveléskor adtam két oldalt össz. 50 kg 27% Nitrogént .Ő meg rászórt 2q 27% N-t,én adtam neki 4 l.Bóros levéltrágyát(terméskötés) .Az enyém alig gazos,az Ővé eléggé.Nekem 25q az Övé 20q és kombájn után tisztíthatja hogy ne vonjanak le! Más:Búza :két évig Ősszel Logrannal gyomirtóztam a búzát,tavasszal semmi.Most úgy kijött az acat hogy na.Most fújtam (folt kezelés) Gladiátorral.Remélem kiviszi!smile hammer

Nincs profilkép
#705 Pittix
2011-09-25 17:32:56

Hány %-ig kell visszaszámolni a szója nedvességtartalmát, mi a szabvány? Köszi

#704 szanberg
2011-09-25 09:14:37

Válasz #702. hozzászólásra

A saját magból hagyva érdemes visszavetni???
4-szer is visszavetetted jól értem?
Nem bántja az hogy lefújtam glifozáttal??? kb akkor amikor javasoltad, mikoris a fele levél lehullott már róla.
mag úgy néz ki hogy a fele sárga színű a másikfele meg barna foltos és ez elkeveredve természetesen.

#703 szanberg
2011-09-25 08:54:59

Én teljesen lerakom az asztalt a fődre úgy, hogy rendesen tolnia kell a kombájnnak. Ezt mondjuk nedvesebb talajon nemlehet megtenni mert beletúr, meg homokon sem, de ekez kötött fődek, majdnem úgy csúszik rajta ilyenkor keményben mintha a betonon tolnám.
Egykét pár centis a tarló szó szerint, ittott traktornyomban barázdanyomban vagy olykor olykor kis hullámvölgyben marad lent hűvely természetesen, dehát ezzel nincs mit tenni. Lapos jól elművelt terület kell és mindenképpen lekell nyomni jó hengerrel a vetést!!!

Erre a rövidtárcsa a egyik legjobb eszköz mármint a bakhát és barázdamentes asztalsíma munkára, meg a cambridge henger rá a végén.
Jövőre 3táblában lesz, egy majd 30hektárosban, egy 11,5-öben illetve egy 4hektáros táblában szója, megmég lehet, hogy betudunk szúrni egykét helyre, de majd meglátjuk még. Lenne egy 10hektáros placc egy sóderbánya tavas vidék mellett vízszomszéd tábla és a folyó is kb 100méterre húzódik el, annyi hogy ennek a fődje középkötött lazább szerkezetű, nekünk ez a "homokos" a vidéken igaz az egyikvge agyagos nyirok, a lényeg hogy ha aszályosabb az év újra ebben meg is viselődik jobban a növény mivel nem tartja úgy a vizet a talaj mint anyirok talajok. Szerinted ebben mehetne szója? cakmert most éppen beillene a forgóba, tavaszi megy bele most kukorica áll rajta.

A másikmeg hogy mivel nincs váltvaforgatós ekénk lehet nem is szántok alájuk. Két tábla lelett tárcsázva nehéz 6,2-es IH-val és meglett lazítva, a nagyban viszont kukorica van meg emebben is amit írok. Szerintem learatjuk a zúzós asztallal és letárcsázzuk két, ha kell 3sorral és úgy marad. A nehéztárcsa 2. sorral már úgy belemegy hogy a hátsó tárcsasor már túrja a fődet, igaz most felvan keményedve a talaj valami eső kellene rá kicsit nagyobb mennyiségben.
Azért tekintenék el az ekétől mert lassú munka tavasszal is vízvesztőbb az elmunkálása és sokkal lassúbb, ígymeg síma lapos főddel mennénk neki a télnek, tavasszal úgyis később van vetve a szója addig ha fezöldűl előtte egy glifozátos kezeléssel szerintem igensok macerától megkímélnénk magunkat, nagyon beszokott segíteni az ilyen technológia a növényvédelemben.
és szerintem amit átsolgozok a tárcsával azt a 15centit annak elégkell lennie a szójának. Idén mindössze kétsor rövidtárcsába került a mag itt még sekélyebb volt a magágy egyik táblán meg szintén kukorica után volt ez, szármaradvánnyal nincsen baj eldolgozza, nomeg vetéelőtt tavasszal a rövidtárcsával sekélyen vetésmélyen úgyis megjárom mégegy sorral az a maradékot is eldógozza.

Hogy látod a helyzetet?
Nekünk ez most egy költséghatékony idő és víztakarékos megoldás lenne, kevés macerával és a lényeg hogy barázda bakhátmentes sík területtel!!!!

#702 jani6
2011-09-25 07:35:53

Válasz #701. hozzászólásra Gratulálok a szép eredményedhez! Csak így tovább! Örülök,hogy jól megbirkoztál az aratással--biztosan super kombájn!Az én 40 éves Claas Corsaron talán kigyógyult a betegségeiből(szalmarázó tengely törés,menet variátor törése,ékszíjja) .Legutóbb 5 óra alatt 2hektárral küzdöttem meg .Por volt akkora,hogy néha nem láttam a kaszát,be is kapott egy fém vödör fület.Szerencse megúsztam!A zárt szemüveg nagyon jól bevált.teljesen lent van az asztal.Néha nem lenne baj,ha lejjebb tudnám ereszteni!Kedden aratom a Martinát.Remélem meg lesz a 30 q.A korai London 25q adott,negyedik vetés után tovább nem vetem. Jövőre Martina és Pannonia kincse lesz.Régebben Jobb volt a Primor,de az idén ,fémzázolt ellenére nem tetszik.A föld 10Ak és tavaly elöntötte az ár ezt földet szójástól.Kértem vis majort a Kölcsönös Megfeleltetés Osztálytól.Nem a legjobb megoldás,de más lehetőségem nem volt!smile hammer

#701 szanberg
2011-09-24 20:20:20

Na emberek ma először a vidéken, és életemben is, szóját arattam!
Keggyetlenűl felnőtte a fekete üröm, szó szerint mintha erdő lett volna a szója felett. Meg is ölte, alatta gyengécske volt az anyag a tiszta részekhez képest. Először beleálltam ette hát toltam neki. Bekapott a 6,2méterről összegyűlt vastagon lévő üröm "kazlat" és fogtam egy medvét, mondta: boccccs, medveboccs...
Aztán leszedtem egy tiszta részét a táblának, 1,8hektárról 70mázsa jött le! és szépen mentem tovább a vastagon gyomos részekre ahol gyengébb, de ígyis 5hektárról kb 150mázsa anyag jött le, tehát iggenjól terem! Ha nem árvízes vízfoltba kerül tavaszi tárcsába és a vegyszer megbírja fogni a gyomot simán 35-40mázsát adott volna! De ígyis kegyetlenül örülök neki, idén az első igazi sikerélményem! Azért egy 3tonnás szója sehol sem rossz szerintem, itt a környéken megmég soha sem termeltek. Eztán fognak, vagyis fogok!
Maradt a táblából mert lejött az este, késő álltam neki előtte még maszekba napraforgót vágtam több táblában. Holnap megyek a másik táblára is az gyengébb lesz, de összességében 25mázsát adni fogja összterületre úgylátom, tehát JÓ!!!!!!

A kombájn meg kegyetlen finom, szépen dolgozik tisztán még ebben a tényleg erdőszerű gyomban is, ahol 2méter feletti az ürömtenger alatta a szója meg térdig sem érsmile nonono
Alig tört szemet, kíméletesen csépel és a lényeg hogy hiába a 6,2-es nagy asztal úgy leborotváltam az egészet mint a sicc!
A tiszta részeknél 7körül mentem a majd 4tonnás anyagban kényelmesen, a gyomban lassítok 5körül vágom meg néha megkell állni mielőtt nagy csomót szedne össze.

Az a baj, hogy vízközelben lévő táblánk korlátozott számú máshová me domboldalra nemmerek tenni, pedig tavasszal vetnénk mégtöbbet! Nm túl jó földön kicsi ráfordítással nem is túl optimális évben jól termett.
Elég igénytelen és ügyesen forgatva szerintem nem is volna baj vele későbbsem

Nincs profilkép
#700 Szabi.
2011-09-20 18:23:33

Válasz #699. hozzászólásra

Bóly 9200 kínált egy barátomnak............

Azt mondták, ha visznek jobb ajánlatot akkor ők is többet adnaksmile scaredsmile scaredsmile scaredsmile scaredsmile scaredsmile scaredsmile scared

..........akkor ezen segítünk.........smile lolsmile lolsmile lolsmile lolsmile lolsmile lolsmile lolsmile lolsmile lol

Nincs profilkép
#699 Pilátus
2011-09-20 18:10:15

Baranyában 9600 alatt nem is adja senki...

#698 jani6
2011-09-20 11:49:46

Nem tudom,hogy a víz közelsége(nagyobb patak a föld végén)vagy a bóros levéltrágya teszi,de nekem ugyan abból a fajtából (London) 3-5q-val több lett hektáronként,mint a sógoromnak,De a kétszeri sorművelés is lehet,mert Ő csak egyszer csinálta.smile hammer

#697 szanberg
2011-09-19 20:45:29

Válasz #695. hozzászólásra

Igazad van, akkor meg több kukorica megy úgyis ezekbe a földekbe és megvan oldva

#696 drenthe evo
2011-09-19 20:33:41

Milyen földet szeret a szója ?

Vagy legalább is amit szeret a Napra , Kuki , Búza , az jó neki ?

Mert pl felénk a Repce nem nagyon jó...

#695 .Feco.
2011-09-19 20:27:50

Válasz #692. hozzászólásra

arról ne felejtkezz el, hogy akg-ban önmaga után négy évig nem következhet!

#694 szanberg
2011-09-19 20:20:22

Válasz #691. hozzászólásra

smile aikidosmile thumbupcoolsmile thumbup

és úgyérzem kell nekünk a szója! Azt látom, hogy a gyengébb fődeken is tud teremni, eléggé igénytelen, tehát repcével ellentétben sokkal kisebb a ráfordítás kisebb a kockázat mindenképpen, jól beillik a kombájn kihasználásba, napraforgó kukorica között kényelmesen aratható és az elővetemény hatása ugyanolyan értékű mint amannak, gyakorlatilag minden szeret utána létezni.

Ha összeadom a dógokat forintosítva sem mindegy, hogy kiadunk 4-5mázsa műtrágyát, kétszeri gyomírtást, sokszor bogarazást és a végén lesz belőle 10-20mázsás átlagsmile hammer
Most a szója alá 100kg komplexet kiszórtunk vetés előtt bedolgoztam a rövidtárcsával és kész. IGaz fújni fújtuk Refine-Pulsar-Pantera, de ha nem árvíztől visszafogadott tavaszi tárcsás fődbe kerül akkor ez könyebb is lehet, másrészt még ígyis sokkalkisebb a beletett pénz és a 2tonnás átlagot elérni ahogy látom nemkell a világot megváltani érte.
Szerintem érdemes!
Szlovákok felfelé termelik régóta nagyobbtételben, szerintem és ha azt is fogja mutatni, hogy tud teremni akkor a repcét egy időre legalábbis lehet kiváltjuk legalábbis nagyrészben.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hová tűnnek a földek? Két és fél németországnyi veszett el
Ez nagyon fájna: az EU totálisan átírná a támogatásokat
Ez nagyon fájna: az EU totálisan átírná a támogatásokat
Tényleg egy bölcsészprofesszor meglátásai alapján döntenének az agrárium...
Tehnos LS 130 LW Szárzúzó
Tehnos LS 130 LW Szárzúzó

780.000 Ft

5.2 Kombinátor nagy rugókapás rögtörős
5.2 Kombinátor nagy rugókapás rögtörős

320.000 Ft

Vogel & Noot Permanit LM850 Váltva f. Eke 4-es
Vogel & Noot Permanit LM850 Váltva f....

2.280.000 Ft

MTZ-50 hiányosan,  alkatrésznek
MTZ-50 hiányosan, alkatrésznek

300.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]