Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR411.69 FtUSD396.2 FtCHF437.45 FtGBP497.51 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Egyik kertész ismerősöm hozzájutott pár köbméter porhoz. Kíváncsian várom, hogyan fog neki működni a felénk jellemző savanyú homokon. A mérést bármelyik laborban meg tudnák nekem csinálni?
Válasz #1454. hozzászólásra Az alginit remek mikroelem forrás, lisztként mindenképp érdemes alkalmazni komposztdúsításnál és ALKO készítésnél. Ami pozitívumokat írnak róla, az igaz is.
Válasz #1456. hozzászólásra Ki kell mérni és próbálni. A dudarival már rég folynak kísérletek, 70% szervesanyagából 30-35% a humusztartalma, ezt kiemelkedően magasnak tartják.
Az imént beszéltem telefonon Netparaszttal. Ha estefelé juttatjuk ki az Alko-t, akkor nem szükséges bedolgozni. Membrános permetezővel kell kijuttatni, max. 2 bar nyomáson, mert nagyobb nyomásnál elpusztulnak a bacik. Ha magágy előkészítéskor toljuk ki, akkor max. 30 kg N hatóanyagot lehet kiszórni, hogy ne pusztuljanak meg.
Ha vetéssel egy menetben szórjuk a műtrágyát, és locsoljuk mellé az Alko-t, akkor szerintem a műtrágya egyből ki is nyírja őket. Ha talajfertőtlenítő is van szórva, az még jobban odab.szik nekik. Ez csak az én véleményem, de majd jön Netparaszt és kijavít, ha butaságot írtam.
"Azt azért ne feledjük el, hogy 1000 l-es IBC-kben gondolkodjunk és tuti nem lehet nyakig önteni. Szerintem 800-850 liternél több nem lesz benne.........
Egy ilyen IBC-hez kell kb 5-7 kg komposzt.(Így emlékszem)"
Nekem van két 0,8 m3 komposztom.
Az én tudásom szerint ezt szárazon is kijuttathatom, csak akkor sokkal több kell belőle, mintha tea formájában kerül kijuttatásra.
Akik a bactoFil, stb. dolgokat már használják, ők más nagyságrendben gondolkodnak.
Én meg csak apró pici öreges lépésekben. Így is tudok nagyot bukni.
"sokan ibc-ben agyalnak."
Hány ember tett ezért? Ha jól látom egy két fő próbált saját komposztot készíteni.
"....Ehhez miért kell nekem 1 m3 tartályban gondolkodni?......"
Ha nem nepper hanem paraszt ésszel olvasnál, akkor észre vehetted volna, hogy nem neked írtam, hanem általánosságban, mert sokan ibc-ben agyalnak.........tudod, nagyban lehet keveset keverni...................
Kell venni valami lengyel vegyszerezőt(300-900 literest), amit lebontani szinte csupaszra, hidromotor rá, szivattyú rajta, nyomásszabályzó rajta, szűrők rajta, keringetni tudja és gooooooo........
A gruber kapán agyaltam én is tegnap, de akár működhetne lazítóval is, sorköz kultivátorral is.....lényeg, hogy ott is úgy kell megcsinálni a kifolyást, hogy állítani lehessen. Pl. lazítónál nem biztos, hogy le kéne nyomni ezt a szert 40-50 cm-re.....
Válasz #1429. hozzászólásra
Legjobb lenne egy kb 600 literes kijuttató ami felrakható több féle eszközre is
Egy akkorát grubberra vagy ekézőre is rá lehetne tenni. Nekem ekézőn van ilyenem de nem tudom mennyire boldogulna vele az elektromos pumpa.
Milyen módszerrel lehet ezt szűrni?
Illetve nagyobb méretekben hogy lehetne előállítani minél olcsóbban?
Én azon gondolkodtam hogy a legcélszerűbb lenne grubber kapák mögé folyatni a cuccot, úgy mint a vetőkultivátorokon.
Úgy tuti nem szárad ki, elég mélyen van de levegőt is kap bőven. A kapa nyomán terjedhetnek a baktériumok, kicsi az esély hogy kiszáradjon.
A gyökérzónát így tudják benépesíteni a leghamarabb.
Mi a helyzet a levegőben lévő baktériumokkal, azt is belenyomjuk az Alkoba?
És amit használni fogunk vizet, előtte hogy sterilizáljam hogy abban se maradjon kórokozó?
De,ha a magárkot megeteted,A kis gyökérzetnek tuti életfeltétele lesz.Magárok,egy beindult talajélet lesz.Ezt későbbi talajmunkával eldolgozod úgyis.És jut minden hová.
Ahogy nézem, minimum 150, de inkább 200 pénz egy "teafőző", amivel 5 hektárra való anyagot lehet elkészíteni 24 óránként. Logikusan magágy készítéskor lenne érdemes kijutattni az Alko-t. az én 21 ha szántómhoz is kellene 2 "teafőző", hogy 2 nap alatt végezzek a melóval. Nagyobb területhez, még több berendezés kellene.
Azt azért ne feledjük el, hogy 1000 l-es IBC-kben gondolkodjunk és tuti nem lehet nyakig önteni. Szerintem 800-850 liternél több nem lesz benne.........
Egy ilyen IBC-hez kell kb 5-7 kg komposzt.(Így emlékszem)
"Van egy hőcserélővel egybeépített ventilátorom, ami 100 mm átmérőjű csövön nyomja a levegőt."
Az előbb ezt akartam de mire megírtam, addigra elfelejtettem.
Nem figyeltem a villanymotor teljesítményét, de bőven kisebb, mint 1 [kw].
Meg ugye addig amíg nem tudom, hogy mi mért, hogyan történik, addig nincs mivel gondolkodni sem.
Ez olyan lehet, mint a habverés, hogy bele dolgozzuk a levegőt, és aztán megy a madártejbe, krémesbe, stb.
Azt sem értem, de ennyit bíznak rám. Arra már rájöttem, ha a forgótányéros készülékkel verem a habot, a késztermék 2 cm-rel alacsonyabb lesz, mintha hagyományosan a kézi robottal, és az utolsó öt percben, meg az anyukámtól örökölt habverővel. (fa a nyele, és fém van a végén).
A feltüntetett 4300-1 mFt. Még a szemüvegem is feltettem, hogy lássam a 0 számát.
Ha ez így van, akkor ezt egyedül folytatni a csőd kezdete.
Viszont, ha a meglevő eszközök valamelyike beépíthető, akkor az meggondolandó.
Mivel a következő bemutató, ami szükségeltetik, a mikroszkóp használata, valamint az ALKO elkészítése lesz. Legalábbis nekem erre van leginkább szükségem.
A legegyszerűbb, ha Netparaszt hozza megával a lényeget, én adok egy 200 literes hordót, és indulhat a bemutató.
A kijuttatás sem egyszerű, de ezekhez képest az már gyerekjáték.
Nem szabad átesni a ló túloldalára sem! Ha költségmegtakarítás a cél akkor nem lesz az sem jobb, hogy magadnak csinálod a lét, de egy tartályt 15-20e Ft villanyszamlaval készítel el...
15323 hozzászólás
Válasz #1457. hozzászólásra
Egyik kertész ismerősöm hozzájutott pár köbméter porhoz. Kíváncsian várom, hogyan fog neki működni a felénk jellemző savanyú homokon. A mérést bármelyik laborban meg tudnák nekem csinálni?
Válasz #1454. hozzászólásra Az alginit remek mikroelem forrás, lisztként mindenképp érdemes alkalmazni komposztdúsításnál és ALKO készítésnél. Ami pozitívumokat írnak róla, az igaz is.
Válasz #1456. hozzászólásra Ki kell mérni és próbálni. A dudarival már rég folynak kísérletek, 70% szervesanyagából 30-35% a humusztartalma, ezt kiemelkedően magasnak tartják.
Válasz #1396. hozzászólásra
És a visontai, vagy a bükkábrányi barna szén van-e vajon olyan jó?
sziasztok,
lehet OFF lesz, de talán itt célszerű érdeklődnöm.
Alginit-et használtatok már vagy valakinek van infó hatásáról? Talajéletre gyakorolt hatásáról tudtok-e?
Az egyik legrészletesebb alginit leírás:
http://alginitalapitvany.hu/alginit/
Válasz #1452. hozzászólásra
Szerintem az eső kimondottan jót tesz, bemossa őket.
Válasz #1451. hozzászólásra
Másnap esik az eső 1 hétig.
Válasz #1449. hozzászólásra
És melyik paraszt,aki éjjel,nappal alszik,és este ALKO-t fúj.
Az imént beszéltem telefonon Netparaszttal. Ha estefelé juttatjuk ki az Alko-t, akkor nem szükséges bedolgozni. Membrános permetezővel kell kijuttatni, max. 2 bar nyomáson, mert nagyobb nyomásnál elpusztulnak a bacik. Ha magágy előkészítéskor toljuk ki, akkor max. 30 kg N hatóanyagot lehet kiszórni, hogy ne pusztuljanak meg.
Ha vetéssel egy menetben szórjuk a műtrágyát, és locsoljuk mellé az Alko-t, akkor szerintem a műtrágya egyből ki is nyírja őket. Ha talajfertőtlenítő is van szórva, az még jobban odab.szik nekik. Ez csak az én véleményem, de majd jön Netparaszt és kijavít, ha butaságot írtam.
MF-es!
Rendeld meg .Feco.-tól.
Neked van mikroszkópod, és mire elkészül, meg is tudjuk tanulni, hogy mit kell rajta látni.
Ha ismét jön Attila Újvárosra, akkor .Feco. itt van a szomszédban és megnézi az övét is.
Onnantól mehet az alku.
Egyelőre legyen jő a készítmény!
Válasz #1445. hozzászólásra
Anno volt olyan, hogy permetlé keverő tartály. Esetleg szippantó.
Ott az 1 m3 azt én kicsinek és költségesnek gondolom.
Netparaszt a "saját" előállítást támogatná.
A második komposzt, ami elfelejtett melegedni, azt neked szántam.
Ha melegszik az idő, és lesz tudás a mikroszkóphoz, és használható lesz, akkor kölcsön adom.
Válasz #1445. hozzászólásra
erről kéredeztem attilát, azt mondta szerinte ennek nincs piaca... de ha a felvetésed tekinthetjük előrendelésnek beszélhetünk róla...
Én már elszántam magam, hogy mélyebben belemászom ebbe a dologba, ha meg magamnak úgyis megcsinálom, juthat belőle több.
Válasz #1443. hozzászólásra
Egyenlőre,nem akarok komposztot csinálni.Inkább megvenném,ezért agyalunk,sok IBC-be.Egy tavaszra,ha.200 liter/ha.,kellene vagy 20-25000 liter.Valaki ráállhatna,minőségi komposzt előállításra,és eladásra.Valami zacskós anyagra.
Válasz #1443. hozzászólásra
Neked írtam !!?? NEM !!!!!!
Nem írok, ne válaszolj !!!!!!!!
Válasz #1442. hozzászólásra
Ezt írtad.
"Azt azért ne feledjük el, hogy 1000 l-es IBC-kben gondolkodjunk és tuti nem lehet nyakig önteni. Szerintem 800-850 liternél több nem lesz benne.........
Egy ilyen IBC-hez kell kb 5-7 kg komposzt.(Így emlékszem)"
Nekem van két 0,8 m3 komposztom.
Az én tudásom szerint ezt szárazon is kijuttathatom, csak akkor sokkal több kell belőle, mintha tea formájában kerül kijuttatásra.
Akik a bactoFil, stb. dolgokat már használják, ők más nagyságrendben gondolkodnak.
Én meg csak apró pici öreges lépésekben. Így is tudok nagyot bukni.
"sokan ibc-ben agyalnak."
Hány ember tett ezért? Ha jól látom egy két fő próbált saját komposztot készíteni.
A többi valóban csak agyalás.
Csak attól nem fog sokat újulni a talaj.
Válasz #1427. hozzászólásra
"....Ehhez miért kell nekem 1 m3 tartályban gondolkodni?......"
Ha nem nepper hanem paraszt ésszel olvasnál, akkor észre vehetted volna, hogy nem neked írtam, hanem általánosságban, mert sokan ibc-ben agyalnak.........tudod, nagyban lehet keveset keverni...................
Előbb a komposztot kellene sikeresen előállítanink, majd azután elkészíteni az oldatot. (teát).
Ahogy megkaptuk a termokomposztálást, gondolom megkapjuk az ALKO készítést és kijuttatást is.
Még nem késett.
Viszont, ha jön a jó idő, akkor sietős lesz.
Van beállítva egy terület erre, szeretném tudni előre a teendőket.
Gondolom vagyunk ezzel így egy páran.
Odáig jutottam, hogy meg kell lazítani, mert 15 cm-ig megy le a penetrométer.
Ki kell juttatnom a talaj megújításában részt vevő apró élőlényeket.
30 kg N hatóanyag elérésére kell törekedni az 5 év végére.
Mi a sorrend? (technológia).
Válasz #1433. hozzászólásra
Kell venni valami lengyel vegyszerezőt(300-900 literest), amit lebontani szinte csupaszra, hidromotor rá, szivattyú rajta, nyomásszabályzó rajta, szűrők rajta, keringetni tudja és gooooooo........
A gruber kapán agyaltam én is tegnap, de akár működhetne lazítóval is, sorköz kultivátorral is.....lényeg, hogy ott is úgy kell megcsinálni a kifolyást, hogy állítani lehessen. Pl. lazítónál nem biztos, hogy le kéne nyomni ezt a szert 40-50 cm-re.....
Válasz #1438. hozzászólásra
Ha aktívan levegőzteted, akkor úgyis az aerobok fognak fejlődni, mert nekik kedvez a környezet.
Azért esővíz, vagy kútvíz a javasolt, mert a csapvízből a klór egy része nem párolog ki szellőztetéssel sem, és baktériumölő hatású.
Válasz #1432. hozzászólásra
Mert az esővíz az steril? Az is tele van mindennel. Az nem baj ha az is felszaporodik?
Válasz #1436. hozzászólásra
1,5-2-5 tonna egy 3-4 méteres komolyabb grubber, az szerintem elbír +700 kilót,
amelyik traktor elhúz egy ilyet a kötött földben az meg is emeli
Válasz #1435. hozzászólásra
Gond,hogy kb.6-10 mázsával nehezebb lenne a munkaeszköz.
Legjobb lenne egy kb 600 literes kijuttató ami felrakható több féle eszközre is
Egy akkorát grubberra vagy ekézőre is rá lehetne tenni. Nekem ekézőn van ilyenem de nem tudom mennyire boldogulna vele az elektromos pumpa.
Milyen módszerrel lehet ezt szűrni?
Illetve nagyobb méretekben hogy lehetne előállítani minél olcsóbban?
Válasz #1433. hozzászólásra
Talán a legjobb ötlet.Még szerintem sima ráfolyással is működne.
Válasz #1430. hozzászólásra
Én azon gondolkodtam hogy a legcélszerűbb lenne grubber kapák mögé folyatni a cuccot, úgy mint a vetőkultivátorokon.
Úgy tuti nem szárad ki, elég mélyen van de levegőt is kap bőven. A kapa nyomán terjedhetnek a baktériumok, kicsi az esély hogy kiszáradjon.
A gyökérzónát így tudják benépesíteni a leghamarabb.
Válasz #1431. hozzászólásra
Eső víz.
Mi a helyzet a levegőben lévő baktériumokkal, azt is belenyomjuk az Alkoba?
És amit használni fogunk vizet, előtte hogy sterilizáljam hogy abban se maradjon kórokozó?
én is pártolom ezt a logikát, ugyanezen gondolkodtam...
Válasz #1425. hozzászólásra
De,ha a magárkot megeteted,A kis gyökérzetnek tuti életfeltétele lesz.Magárok,egy beindult talajélet lesz.Ezt későbbi talajmunkával eldolgozod úgyis.És jut minden hová.
Válasz #1426. hozzászólásra
Az elhangzott, hogy éjszaka kell kijuttatni, de a bedolgozást nem hallottam.
Mert ugye elméleti oktatást kaptunk. A gyakorlati ezután következik.
Válasz #1422. hozzászólásra
"Azt azért ne feledjük el, hogy 1000 l-es IBC-kben gondolkodjunk és tuti nem lehet nyakig önteni. "
1,4 ha a terület, ami ezt kapja.
Ehhez miért kell nekem 1 m3 tartályban gondolkodni?
kis Zombi bérbe kifőzi az én komposztomat, oszt annyi. Cserébe kap komposztot.
ha egyszer beoltom, akkor kint a határban
folytatódik a munka.
Évente, hány permetezés szükséges?
A gyümölcsös más, mint a szántó. Vagy én nem értem a lényeget?
A kijuttatott Alko-t ugyan úgy be kell dolgozni a talajba, mint a baktériumtrágyákat ?
Gondolom ez sem szereti a fényt.
Válasz #1423. hozzászólásra
De miért nyomnád a sorba ? az Alko-val a talajt eteted, nem a növényt. Visszatelepíted a talajbaktériumokat, és gombákat a talajba.
Legalábbis én így gondolom.
Válasz #1419. hozzászólásra
Itt valami műanyaggal dúsít.Szerintem.
Válasz #1422. hozzászólásra
Sorra kellene nyomni,vetéskor,a vetőmagra.Kevesebb kellene,egy főzővel is meggyőzné.
Válasz #1407. hozzászólásra
Ahogy nézem, minimum 150, de inkább 200 pénz egy "teafőző", amivel 5 hektárra való anyagot lehet elkészíteni 24 óránként. Logikusan magágy készítéskor lenne érdemes kijutattni az Alko-t. az én 21 ha szántómhoz is kellene 2 "teafőző", hogy 2 nap alatt végezzek a melóval. Nagyobb területhez, még több berendezés kellene.
Válasz #1411. hozzászólásra
Azt azért ne feledjük el, hogy 1000 l-es IBC-kben gondolkodjunk és tuti nem lehet nyakig önteni. Szerintem 800-850 liternél több nem lesz benne.........
Egy ilyen IBC-hez kell kb 5-7 kg komposzt.(Így emlékszem)
Válasz #1418. hozzászólásra
".....örökölt habverővel. (fa a nyele, és fém van a végén)......."
Perfect, beautiful !!! Ennél jobb költségcsökkentést már ki sem találhatnánk közösen sem !
Válasz #1415. hozzászólásra
Nem kimondottan keverési céllal működne így. Halaknak is így dúsítják oxigénnel a vizet. Csak ezért gondoltam erre a lehetőségre.
Válasz #1416. hozzászólásra
"Van egy hőcserélővel egybeépített ventilátorom, ami 100 mm átmérőjű csövön nyomja a levegőt."
Az előbb ezt akartam de mire megírtam, addigra elfelejtettem.
Nem figyeltem a villanymotor teljesítményét, de bőven kisebb, mint 1 [kw].
Meg ugye addig amíg nem tudom, hogy mi mért, hogyan történik, addig nincs mivel gondolkodni sem.
Ez olyan lehet, mint a habverés, hogy bele dolgozzuk a levegőt, és aztán megy a madártejbe, krémesbe, stb.
Azt sem értem, de ennyit bíznak rám. Arra már rájöttem, ha a forgótányéros készülékkel verem a habot, a késztermék 2 cm-rel alacsonyabb lesz, mintha hagyományosan a kézi robottal, és az utolsó öt percben, meg az anyukámtól örökölt habverővel. (fa a nyele, és fém van a végén).
Válasz #1416. hozzászólásra
A feltüntetett 4300-1 mFt. Még a szemüvegem is feltettem, hogy lássam a 0 számát.
Ha ez így van, akkor ezt egyedül folytatni a csőd kezdete.
Viszont, ha a meglevő eszközök valamelyike beépíthető, akkor az meggondolandó.
Mivel a következő bemutató, ami szükségeltetik, a mikroszkóp használata, valamint az ALKO elkészítése lesz. Legalábbis nekem erre van leginkább szükségem.
A legegyszerűbb, ha Netparaszt hozza megával a lényeget, én adok egy 200 literes hordót, és indulhat a bemutató.
A kijuttatás sem egyszerű, de ezekhez képest az már gyerekjáték.
Válasz #1415. hozzászólásra
Nem szabad átesni a ló túloldalára sem! Ha költségmegtakarítás a cél akkor nem lesz az sem jobb, hogy magadnak csinálod a lét, de egy tartályt 15-20e Ft villanyszamlaval készítel el...
Válasz #1414. hozzászólásra
Levegőt kell "beszállítani", nem keverni.
Anno használtunk gabona fúvót.
Van egy hőcserélővel egybeépített ventilátorom, ami 100 mm átmérőjű csövön nyomja a levegőt.
Ha látjuk a ventilátor adatait akkor tudunk "okoskodni".
Sima vízszivattyú nem lenne jó? Az általa keringetett vizet, nekiveretni a tartály tetejének, a lé felett lévő légtérben.
Megveszed?
Válasz #1404. hozzászólásra
http://akvariumplus.hu/webshop/product/hailea-vb--800g-levegopumpa-4145
http://akvariumplus.hu/webshop/product/hailea-vb--800g-levegopumpa-4145
Ez sokkal barátibb ár.
200 literes hordóhoz mekkora:
pumpa kell?
hány kiló komposzt?
mekkora területre elegendő a keletkezett ALKO?
Válasz #1410. hozzászólásra
IBc tartályhoz 300-600l/p és az 1m-es vízoszlopot át nyomja. Lentebb ilyenek vannak.De ha találsz olcsóbbat, ne titkold!
Válasz #1399. hozzászólásra
http://levegozteto.arukereso.hu/hailea/aco-levego-kompresszorok-valaszthato-teljesitmennyel-p50563027/#termek-leiras
http://levegozteto.arukereso.hu/hailea/aco-levego-kompresszorok-valaszthato-teljesitmennyel-p50563027/#termek-leiras
"Olcsóbb megoldás engem is érdekelne, mert ez elég húzós..."
Ezzel vagyunk így egy páran.
Milyen paraméter kell a "kompresszornak"?
Akkor az akváriumban használatos levegőztető már a múlté?
És akkor nem is esik kisértésbe h szántson, én is eladtam annak idején a krumpli-burgonya vetőgépet és kombájnt, nehogy kísértésbe essek !
Válasz #1407. hozzászólásra Köszi