Hirdetés
Fórum
- Diófa betegségének megállapítása, kezelése új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése, létesítése új
- Őszi mély és középmély szántás vagy forgatás nélkül művelni??? új
- Műtrágya árak új
- AKG támogatás új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Grubber új
Cikkajánló
Támogatott tartalom
1580 hozzászólás
A rapidok jellegzetessége, hogy a munkasebesség és a minőség egyenes arányban változik. Minél gyorsabban tudod húzni, annál jobb munkája van. Mi eredetileg a 412-es Fendt után szántuk a 3 m-es rapidot, de mikor megnéztük hogy dolgozik, inkább átakasztottuk a 6920-as JD-re, de mikor a JD-t kicseréltük, pont a Rapid volt a legfőbb érv, hogy még nagyobb legyen. Egyszerűen 10 km alatt a talajművelők nem csinálnak semmit. A 160 lovas traki 11-13 km között húzta, a mostani 190-es már viszi 15 körül, ami azonban nagyon megviseli a vetőgépet is.
Jellemzően ilyeneket hallok máshonnan is.
A használt elég zsákbamacska szerintem, ha le kell cserélned a kopóalkatrészeket, többe lesz, mint egy új. (ez 100 %, ugyan így pórul jártunk korábban Carrier-rel). Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan javítgatják, fejlesztik, szinte minden évebn csinálnak valami olyan újítást, ami miatt már nem éri megvenni a korábbit.
Mi annak idején kiszámoltuk, hogy átlagosan 15 q volt a terméstöbblet búzában a rapid után, így 220 ha-on nulláz. Ez vetésszerkezettől függően nekünk van, hogy egy év.
A rapid egyébként nem olyan dréga, a JD 750 A árban azért sokkal húzósabb, de szerintem komolyabb is.
Válasz #378. hozzászólásra
Igaz amit irsz! Én huznám lasan is csak jol tegye bele a magot! De ki tudja hogy mit kapot elöte!!Mivel öszetet a gép ezért van ami meghibásodjon!A végén nehogy lajta legyen.... ja az már volt!!A Tumét én is halom de vékép nem ismerem felénk nincs! Nekem valami nagyon ütös kelene és nem az lene a fontos hogy ép most mi a divat!
Válasz #373. hozzászólásra
Nekem nincs rapidom de alaposan érdeklődtem utána én is és ugyanaz jött le mint amit Feco írt.A relativ magas javításigény a munkasebesség miatt van,amiket 8-9 el huznak azoknál nincs közelse annyi kopás szakadás.Valakinek van tapasztalata arról hogy a tumék mennyi hektárnál potyognak széjjel?
Nagyon köszönöm a véleményed!! A töbieknek is valami hasonló..Tehát nem egyszerü!A legnagyobb gond a talajadotság és hozzá a szélsöséges idöjárás mert sokáig nagyon rögös és kemény utána nem sokkal meg mint a lekvár!! A másik gond meg az hogy univerzálisnak kell hogy legyen mert csak egy futotra lesz meg a pénz! látom azt hogy cégeknél kiegészitik hol ezel hol azal és igy tényleg jó meg baromira alá tudnak dolgozni minden féle eszközel én meg ih 6.2 kb eny majd még beszélünk...
Válasz #375. hozzászólásra
6,5 to, 170 ha átlagában. A minőség kitűnő, sikér 36-42, fehérje 15,2-17,5, esésszám 320+.
Elárulod mennyi lett az idén a kalászos átlagod ?
A ráköltött összeg érdekelne.
De rohadtul...
Satyesz, néhány észrevétel a dilemmádhoz...
Előre elárulom, hogy nekem 3 m-es rapid-om van, most 5 éves. Jelenleg több, mint 2000 ha van benne, aminek túlnyomó többsége gabona. mi rendszerint csökkentett művelésben használtuk, előbb carrier, később thorit, tavaly óta topdown után. Az első 4 évben egy 6920-as húzta, tavaly már 7430-as. a fedélzeti számítógépe szerint 11,2 km/h átlag-sebességgel. Az biztos hogy kímélve nem volt, többnyire megcsinálta amit kellett. Akkor, ha megfelelően elkészíted neki a talajt (nem kell magágy, de kellően sima, jó alaposan tömörített felszín, apróra szecskázott, egyenletesen terített szármaradványok), akkor jók utána az eredmények, bár még jelentősebb, hogy rendkívül látványos a munkája, ami szolgáltatásként jól eladható.
Amit tudnod kell róla, hogy nem direktvető gép, arra ne számolj. Fontos: oros kukorica adapter, szárzúzó nélküli napraforgó tarló, hagyományos V vagy X tárcsa után felejtsd el, használhatatlan. Aztán: KOPIK, de nagyon. mára minden csapágyat, az összes csoroszlyát, mind álló, mind mozgó alkatrészt, rengeteg perselyt kellett már cserélni rajta, sok helyen hegesztettük, vagy erősítettük. A miénk már az OFFSET kerékelrendezésű, de a korábbiak még nem, azt sáros úton nem tudod húzni. Nehéz, sáros körülmények között nem szabad megtankolni, mert a földről sem tudod lehúzni. felszedi a sarat, betömíti a vetőelemeket, és órákig tart kitakarítani. Én, ha cserélem (hamarosan) már nem veszem vissza. Megnézem majd a SeedHawk-ot, de ha nem tetszik, akkor nekem 750 A lesz a következő.
megj,: a 740 A-t is felejtsd el, az ugyan olyan mint az IH. Ha most olyanod van, és nem akarod módosítani a technológiát, akkor jó. Egyszerű, könnyű, és termelékeny, de ennyi. Ahhoz magágy kell, meg könnyebb talajok. Az is van a környéken, aki így használja, hoz olyan eredményeket, mint a Vader.
Válasz #370. hozzászólásra
Hoppá!
Ismétlés a tudás........
Válasz #370. hozzászólásra
Nem egy prosiba való ! :-))
A beígért vaderes vetés...
Válasz #368. hozzászólásra
Eláztatok mint a kutya mi?
Válasz #366. hozzászólásra
Szóróba meg permetezőbe ott van a szeren ,de vetőgépbe nekem nem igazán jön be.
Válasz #366. hozzászólásra
Biztos nagyon szépek...
Biztos nagyon csinosak...
...
Nagyon biztos az is, h. ilyet se veszünk...
Az Amazone Cirrus-t ki ismeri, mi a véleménye róla?
Válasz #362. hozzászólásra
Hát ezért lenne ez a fórum!!!! :))
Válasz #353. hozzászólásra
4 m mech. nem lenne elég? Az még nem olyan drasztikus árilag.Környéken van 1 3 m tume 1600 hektáros cég használja,azzal vetik a mocsok földeket meg 1 ih val a laza talajokat.Simán rágyőznek mindenre.
Válasz #361. hozzászólásra
Lehet hogy az lehet mert nekem csongrádot mondták!! Nincs eböl ojan sok..
Válasz #359. hozzászólásra
Nagyon köszönöm Lalyos a segitséged hálás vagyok neked a tájékoztatásért!!Sok kelemetlenségtöl mentesz meg ezek szerint!!Joban járok ha kerülöm,?És a rapidot nézegetem?! kösz mégegyszer jó éjt nektek!!!!
Válasz #358. hozzászólásra
T gerendásról orosháza felé látta egy ismerősöm,mikor vitték.Egy hidromotoros feltöltőcsiga volt a jobb oldalán,aminek a hátsó kerék mögött vt a "beöntője".
Válasz #358. hozzászólásra
Aratam már 740 után.Akor és ott jó kelése volt és igy termés is lett de mivel látam én is a gépet atol tartok hogy ez most ide kevés lene!!
Válasz #357. hozzászólásra
Nemnagyon,mert keskenyek,és a rögök kötz elmennek.Én csak ezt a két tipust tudom hasonlítani,ja meg az ih-t.De a 2 jd-ből a 740 szimpatikusabb!
Válasz #355. hozzászólásra
Felesleges cucot továb alkudni,,Az nem rosz!Hová került tudod??Ez csongrádi lene ismeri valaki??
Válasz #349. hozzászólásra
A 740-en levő tömörítő/mélységállító kerekeket nem emelik ki a rögök?
Válasz #354. hozzászólásra
Néhány napja beszéltem egy 740 tulajal aki bánja a dolgot és ö raidot szeretne..Lasan én is!!
Válasz #353. hozzászólásra
Javítóprogramban adtak hozzá egy nagy ládányi cuccot,amit felesleges vt kicserélni,valószínű erről van szó,mi is külön alkudtunk vele. :))
Válasz #351. hozzászólásra
6méteres vetőgépröl beszélek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Mert a 740-ből van 8 és 9 m is!
Válasz #350. hozzászólásra
Ja és még anyit hogy lene hozzá alkatrész is böven??!!Ez is jelent azért valamit..A Rapidhoz nem szokot azért tartalék képzödni dögivel..
Válasz #342. hozzászólásra
jd 750 amerikába való nem ide amugy 160 ló elviszi a 6 m-t.a 740 csak ih csoroszlyanyomást tud meg állítólag nem lehet pontosan beállítani(gazdája szerint)Felénk sokan vettetnek 6m es prontóval,ez elő meg köztestömörítős is.repce meg a buza is szépen kel utánna,ezt elmunkálóval 716 fendt huzta.
Válasz #348. hozzászólásra
Kitéhez be,740 ki.Ha jd,akkor sztem 740.Szerintem 100 lovas traki már elbírkózik vele,csak zárt központú hidr rendszere legyen,de ajánlom hozzá a sziv szettet,és akkor kardánról szépen hajtja a hidr mocit!A 6920-as repül vele.........
Válasz #349. hozzászólásra
Igazad van!Ahonan jöne a gép ot is 740 re cserélnék rögtön gyanus volta dolog de kiváncsi voltam rátok!Amit tudok egy cégtöl hogy ez inkább ojan no tiles lene mint csökentet menetszámu mert ott is egy sor tárcsába járatják inkább!! Nem szeretheti a görcsöt felénk van böven!!
Válasz #344. hozzászólásra
Nem szerettem,sok gond volt a mélységállító kerekekkel,eltört az állító tengely,sokszor megnyúlt a csapágyháza,és lötyögött.6910-el húztam,a lágy talajon szenvedett vele,pedig szárazban vitte mint a szél.Most 740-van,a göröngyösbe is elég jól beleszórja a magot.Vetettem vele tárcsázott csutkába,amit a vader otthagyott,mert bedúrt,ezzel nem volt semmi gond.De sztem a vader a király,csakhát az ára..... :((
Válasz #345. hozzászólásra
Nagyon köszönöm korekt a válaszod!!Tehát inkább ne??Azt a jou tube-nis látam hogy dobálodik a csoroszja?! De hogy lehet mikor220kg a terhelhetösége??Tényleg magas a gép és a tartály az se semi..A tietekel mi let??
Válasz #340. hozzászólásra
Ezzel a technológiával akarom a kukit váltani énis.MAP+n 1tárcsa azt kis pihentetés után vetés.A napra a nyulak meg a parlagfü miatt itt felejtős.A tavasziárpa meg már mindenéven tiszta pofáraesés.
Válasz #345. hozzászólásra
Itt vannak ám a tömény igazságok tapasztalat formájában SATTYESSSZ!!!!!
Ez kell neked SATTYESSSZ!!!!!
Válasz #287. hozzászólásra
A 750-es nem dolgozik szépen a kemény,nagy rögös talajon,mert a soronkénti széles mélységállító kerekeket fellöki,és ott a föld tetejére fújja a magot.További hátránya,hogy az első vetősor a gép alatt van,mélységet állítani,és javítani borzasztó! Nagyon magas,nehéz belejátszani a vmagot,és igen ingatag a rossz földúton.No meg 6 tonna,és a felét a traki "cipeli".
Válasz #341. hozzászólásra
Nektek sem vált be?? mi volt a gond?, a 740a felénk szolidnak tünik..Látam ojat hogy igaz hagyományosabbal de othagyták a vetést a görcsök és a keménység miadt és szorva let befejezve!! Tudjátok nekem az a nagy csoroszja nyomás birizgálja a fantáziám!! aba azért csak lehet valami!
Válasz #342. hozzászólásra
Ha beleugathatok...
Nekem nem kéne a JD.
Az tuti!
Válasz #338. hozzászólásra
Te a Jd 750a ra gondolsz? Én még nem ismerem felénk nincs csak tudok a létezéséröl! És egyre több barátom töri a fejét a vetés megoldásán és az egyik fickó dobta be ezt! Szivesen probálnám ezekt sorba és a területen el tudnánk dönteni..hamar!A rapidnak a kombináltsága tetszik hogy az a sok minden csak teszi a dolgát!
Válasz #281. hozzászólásra
Nekünk volt.A 740-es sokkal szebben dolgozik most,és sokkal kevesebb a gazolin igénye a lónak.
Válasz #338. hozzászólásra
Tvalyi 10 tonnás kuki tarló 1 sor carrier és utánna rapid kb. 10-14 nap elteltével, és 6 tonnás búza, amiből nem néztem volna ki 2,5-3 tonnát, ismerve a föld jellegét és a technológiát.
Válasz #337. hozzászólásra
( :-DDDDDDDDDD váháháháháháááááááá )
Válasz #281. hozzászólásra
Hantos földön nem zár normálisan vissza,van itt 1 cégnek ilyen,szemeskukorica után 1 tárcsa után nem használják ezek.Tumét láttam fagyott fődbe vetni engem az győzött meg.Meg láttam mennyi buzája lett nekik rajt,a vader biztos hogy több hektárt kibír ezt aláírom mert 1szerübb megoldások vannak rajta,ez a tume bonyolultabb sok zsirzógomb van rajta.Van pár baromi kötött földem azokba tárcsa+lazitó után vetek mindent arra ez megfelel.
Válasz #336. hozzászólásra
Nem hiszek én neked! :)
Válasz #335. hozzászólásra
Mondtam mán h. nem veszek.
chuck kérdezgetek noriszkám chuck kérdezgetek........
Válasz #332. hozzászólásra
Nem tudsz dönteni?
Válasz #332. hozzászólásra
Köpő légy ????? Akkor már nagy gáz !!!! :-)
Moderálási elveink miatt törölve.
2009-08-09 22:37:49
Válasz #329. hozzászólásra
Hess Te légy!!!!
Mán megin itt l1Skeccccccc?????????
Válasz #328. hozzászólásra
Ez az, Ő is ezt írta! :))