Fagyasztás

A fagyasztás egy egyszerű és hatékony módja az alma eltevésének. Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk fel vékony szeletekre vagy darabokra. Tegyük egy sík felületre, és helyezzük őket a fagyasztóba. Amikor az almák megfagytak, tegyük őket zárható zacskókba vagy légmentesen lezárt dobozokba. Így a fagyasztott almaszeletek később felhasználhatók smoothie-khoz vagy süteményekhez. De akár lereszelve is tehetjük a fagyasztóba, télen kiváló süteménytöltelék lehet belőle.

alma

Az alma sokféleképpen tartósítható – fotó: Pixabay

Almalekvár

Az alma lekvár formájában is megőrzi finom ízét. Mossuk meg és hámozzuk meg az almát, majd vágjuk apró darabokra. Főzzük meg kevés vízzel és egy kevés cukorral, s főzzük addig, amíg puha és pépes lesz. Tegyük az almalekvárt üvegekbe, és zárjuk le őket légmentesen. Az almalekvárt hűvös, sötét helyen tároljuk.

Almabefőtt

Mossuk meg és hámozzuk meg az almát, majd vágjuk karikákra vagy kisebb darabokra. Főzzük fel cukorral és ecettel vagy citromlével, majd ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval. Tegyük az almabefőttet üvegekbe, és zárjuk le őket légmentesen. Az almabefőttet hűvös, sötét helyen tároljuk, hogy hónapokig élvezhessük az ízletes csemegét.


Szárított alma

A szárított alma egészséges és tápláló desszert. Ehhez mossuk meg és vágjuk vékony szeletekre az almát, majd terítsük ki egy tepsire. Szárítsuk meg napos, száraz helyen vagy sütőben alacsony hőfokon. Miután az almák megszáradtak, helyezzük őket légmentesen lezárt dobozokba.

Savanyúság

Ha az almát savanyúságként tesszük el, igen különleges ízekkel ruházhatjuk fel az ételeinket. Az almát mossuk meg és hámozzuk meg, majd vágjuk fel vékony szeletekre vagy darabokra. Az almaszeleteket tegyük egy tálba, és alaposan sózzuk be. A sónak köszönhetően a savanyúság íze még intenzívebb lesz. Hagyjuk állni az almát a sóval legalább egy órán keresztül. Ez idő alatt a szeletek megpuhulnak. Majd jöhet a savanyítás: keverjünk össze egy kis ecetet és vizet, ehhez adjunk hozzá fűszereket, például fokhagymát, mustármagot, babérlevelet, csilipaprikát. Öntsük le az ecetes lével az almaszeleteket, és alaposan keverjük össze. Tegyük az almát az ecetes lével egy sterilizált üvegbe, majd zárjuk le légmentesen. A savanyúságot hűtőben tároljuk, és hagyjuk állni legalább 1-2 napig.

alma

Az alma nagyon kreatív módokon hasznosítható – fotó: Pixabay

Az alma jótékony hatásai

Az alma rendkvül értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz.

A- és B-vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium és kén is található benne.

Vízoldékony rostanyaga, a pektin jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Főzve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen hatásos. Kedvezően hat a bélflórára.

Csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje pedig segít csökkenteni a magas vérnyomást.

Források: magyarorszagom.hu, 24.hu