A világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választották a Bakony-Balaton-felvidék egykori vulkáni mezőjét - tudjuk meg az MTI híréből.

A világ legjelentősebbjei között a Bakony-Balaton-felvidék

A Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) a világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választotta a Bakony-Balaton-felvidék plio-pleisztocén kori freatomagmás monogenetikus vulkáni mezőjének fordított tájképét - közölte Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel.

Balaton

A Balaton nem csak számunkra gyönyörű. A világ számos helyéről látogatnak el hozzánk, és ismerik el szépségét. Fotó: Shutterstock

A tájékoztatás szerint a nemzetközi szervezet korábban már közzétett egy listát a világ első száz földtani örökségi helyszíneiről, amelyet idén augusztusban az IUGS 37., Dél-Koreában rendezett Nemzetközi Földtani Kongresszusán további száz helyszínnel bővítettek. Ezen, a második százas listán szerepel a Veszprém vármegyei helyszín. Egyelőre a Magyarországon található helyek közül ez az egy helyszín került a listára. 


A nemzeti park MTI-hez eljuttatott közleményében rámutattak: a Bakony-Balaton-felvidék vulkanikus térségének különlegességét több tényező alkotja. A több mint ezer Celsius fokos kőzetolvadék a földkéreg repedésein keresztül a karbonátos kőzetekben és az üledékekben vízzel érintkezett, így a vulkáni aktivitás heves gőzrobbanásokkal (freatomagmás kitörésekkel) érte el a felszínt. A monogenetikusság pedig azt jelenti, hogy a vulkánok aktivitása egyszeri volt - jelezték.

Több millió éve nem működött ez a vulkán

A Tapolcai-medence vulkánjai a 4,5 és 3 millió évvel ezelőtti időszakban működtek, a pliocén-pleisztocén korban, majd az erózió jellegzetes vulkáni dombokat hozott létre, a tanúhegyeket - írták. Hangsúlyozták, hogy a tanúhegyek nem az egykori vulkáni felszínformákat, hanem azok gyakran gyökerükig lepusztult maradványait, roncsait jelenítik meg.


A Földön gyakoriak az ilyen, úgynevezett fordított domborzati viszonyok, de az egykor lávával feltöltött, szorosan egymás mellett elhelyezkedő freatomagmás vulkánokból álló hasonló felszínformák ritkák. Az IUGS ezt a különleges geomorfológiai értéket ismerte el - áll a közleményben.

Érdemes tehát megnézni Magyarország számos, gyönyörű helye közül ezt is. A vulkántól pedig ne féljünk, mert ott legfeljebb mi fogadjuk a látványt kitörő örömmel, a vulkán már teljesen biztonságos.