Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) statisztikai évkönyve szerint a bolygó mezőgazdasági termeléshez használt területe 2000 és 2022 között összesen 91 millió hektárral csökkent – ez nagyjából Németország területének a két és félszerese.
Ugyanebben az időszakban az erdőterületek is 109 millió hektárral csökkentek, ami aggasztó fejlemény. Mindezek ellenére a globális mezőgazdasági termelés jelentősen bővült. Az elsődleges mezőgazdasági termékek termelése 56%-kal, 9,6 milliárd tonnára nőtt. Ez a mezőgazdaság hatékonyságának egyértelmű jele. A legfontosabb növények – cukornád, kukorica, búza és rizs – együtt a világ növényi termelésének majdnem felét adták.
A húsiparban is növekedés tapasztalható: 2000 és 2022 között a hús termelése 55%-kal, 361 millió tonnára nőtt. Különösen figyelemre méltó a baromfihús termelésének bővülése, amely mára meghaladta a legjelentősebb húsfajta, a sertéshús mennyiségét és a növekedés felét adta.
A szélerőművek és a napelemparkok terjeszkedése is csökkenti az agrárterületeket – forrás: Pixabay
A termelés erősödése többek közt a növényvédő szerek használatának növekedésének köszönhető. A FAO adatai szerint ezek használata 70%-kal nőtt az adott időszakban, különösen Amerikában, ahol a felhasznált mennyiség körülbelül fele összpontosul. Emellett a műtrágya-felhasználás is növekedett: 2022-ben világszerte 185 millió tonna műtrágyát használtak fel, ebből 108 millió tonna nitrogénműtrágya volt.
A mezőgazdaság sikerességének ugyanakkor ára van: 2000 és 2022 között a globális agrár- és élelmiszerrendszer üvegházhatású gázkibocsátása 10%-kal nőtt, ezen belül a mezőgazdaság kibocsátása 15%-kal emelkedett. Az agrárkibocsátások 54%-a az állattenyésztésből származik, főként metán és dinitrogén-oxid formájában. Ezek a gázok sokkal károsabbak a klímára nézve, mint a szén-dioxid: a metán 25-ször, a dinitrogén-oxid 298-szor károsabb hatással bír.
A klímaváltozás hatásai különösen sújtják a mezőgazdaságot, például szárazságok, árvizek és megnövekedett kártevőnyomás formájában.
A mezőgazdaságban dolgozók száma is visszaesett: 2000-ben még 1,025 milliárd ember dolgozott a mezőgazdaságban, 2022-re ez a szám 892 millióra csökkent. A mezőgazdasági dolgozók aránya a világ összes foglalkoztatottjához képest 40%-ról 26%-ra esett vissza.
S hogy vajon miért fogynak a mezőgazdasági területek?
A csökkenés legfőbb okai a következők:
- Városfejlesztés és infrastruktúra:
A növekvő népesség miatt egyre több mezőgazdasági területet alakítanak át lakó- és ipari területekké, valamint használnak fel utak építésére.
- Megújuló energiaforrások:
A szélerőművek és a napelemparkok terjeszkedése is csökkenti az agrárterületeket.
- Klímaváltozás:
A klímaváltozás következményeként jelentkező talajerózió és az elsivatagosodás szintén hozzájárul a művelhető földterület fogyásához.
Az elemzés rávilágít arra, hogy bár a mezőgazdaság termelékenyebb, a föld- és munkaerőcsökkenés hosszú távon jelentős kihívásokat vethet fel.
Forrás: Agrarheute
Indexkép: Pixabay