Nem csupán vitaminokra, hanem ásványi anyagokra is szükségünk van; ilyen a vas is, mely nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. A vashiány ugyanis súlyos problémákhoz vezethet, többek között csökkenti a test és az agy oxigénellátását, és sok embernél okoz vérszegénységet. Egyes ételek és italok fokozzák a szervezetben a vastermelést, helyreállítva az egyensúlyt a szervezetünkben.

Táplálékok, melyekkel elegendő vasat vihetünk be a szervezetünkbe

Sütőtök

A sütőtök nemcsak antioxidánsokat, alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem vasban is bővelkedik. A sütőtök az egyik legegészségesebb zöldség, melyből készülhet többek között turmixital, sütemény, köret, de megsütve is fogyaszthatjuk desszertként, édességek helyett.


Cékla

A cékla is nagyon sok tápanyagot tartalmaz, például folátot, mangánt, C-vitamint, káliumot, vasat. A céklalé támogatja a máj egészségét azáltal, hogy segít a méreganyagokat kiüríteni a szervezetből, továbbá javítani tudja a vörösvértestek oxigénszállítását és a szervezet oxigénellátását. Már napi egy pohárnyi céklalé fogyasztásával is nagyon sokat tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében.

Szilva

A szilva és a szilvalé is bővelkedik vasban, emellett segíthetnek az emésztési problémákon is. Elsősorban a székrekedés megelőzésében lehetnek a segítségünkre.

szilva

A szilva is bővelkedik vasban – fotó: Pixabay

Kagyló

A kagyló is sok vasat tartalmaz, emellett olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek segítenek megnövelni a jó, HDL-koleszterin szintjét.

Spenót

A spenót is gazdag vasban, emellett vitaminokat, ásványi anyagokat és olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nagymértékben hozzájárulnak az egészség fenntartásához.

spenót

A spenót is bővelkedik vasban – fotó: Pixabay

Lencse

A hüvelyesek közül a lencse tartalmazza a legtöbb vasat, de bővelkedik egyéb tápanyagokban is, ilyen a folát, a magnézium, a kálium és a rost.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Pixabay