Ha az alábbi élelmiszereket elfogyasztod a lejárati idejük után, az komoly veszélyt jelenthet az egészségedre nézve.
Lágy sajtok
Meddig állnak el: a sajt típusától függően 1-2 hétig.
A keményebb sajtok hosszabb ideig is eltarthatók a hűtőszekrényben, felbontásuk után 3-4 hétig, mivel a penész és a baktériumok nehezebben tudnak áthatolni külső rétegeiken. Azonban a lágyabb sajtok, például a ricotta, a krémsajt vagy a kecskesajt, érzékenyebbek a baktériumokra, ezért a lejárati idő végén vagy a romlás első jelére ki kell dobni őket. Általános szabály, hogy minél lágyabb a sajt, annál rövidebb az eltarthatósága. Ez a krémsajtnál maximum 2 hétnek, a ricottánál pedig 1 hétnek felel meg.
Szószok
Meddig állnak el: a szósz típusától függően 1 hónaptól 1 évig.
Attól még, hogy egy lezárt üvegben vagy flakonban tároljuk a hűtőszekrényben a szószokat, nincsenek biztonságban a baktériumoktól. A különféle szószok, krémek eltarthatóságát az is csökkentheti, ha például szendvicskészítés közben a kenyér megkenése után újra érintkeznek a késsel, ezzel ugyanis a baktériumok egy része is visszakerülhet az üvegbe. A mustár akár 1 évig is eláll a hűtőben, azonban a salsa szósz csak 1-2 hónapig, a BBQ-szósz 4 hónapig, a majonéz 2 hónapig, a ketchup pedig 6 hónapig. De ha kicsapódott a víz a felületükön, elszíneződéseket tapasztalsz vagy furcsa szagokat érzel, akkor jobb megszabadulni tőlük.
Krumplisaláta
Meddig áll el: 3-5 napig.
A burgonya-, a tonhal- és a tojássalátában könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, főleg ha több alkalommal is szedsz belőlük, vagy egy darabig magasabb hőmérsékletnek vannak kitéve. Ezért ezeket a salátákat a biztonság kedvéért 3-5 nap elteltével érdemes kidobni.
Hidegen sajtolt gyümölcslevek
Meddig állnak el: felbontásuk után 5 napig.
A nyers, természetes eljárásokkal feldolgozott gyümölcsleveket – a hagyományos gyümölcslevekkel ellentétben, amelyek a káros baktériumok elpusztítása és az eltarthatóság növelése érdekében hőkezelésen esnek át – nem pasztörizálják, így sokkal érzékenyebbek a bakteriális szennyeződésekre. Egyes hidegen sajtolt gyümölcslevek a nagynyomású feldolgozásnak köszönhetően (amelyet hidegpasztőrözésnek is neveznek) 30 napig is frissek maradnak, de felbontásuk után hűtést igényelnek, és maximum 5 nap alatt el kell fogyasztani őket.
Friss húsok
A friss húsoknál előfordulhat, hogy a lejáratuk előtti utolsó pillanatban kerülnek ki a boltokban, ezért jobb azonnal felhasználni vagy lefagyasztod őket. Mivel a nyers hús szalmonellával, E. colival vagy más baktériumokkal szennyeződhet, fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten készítsd el.
A nyers hús különböző baktériumokkal szennyeződhet, ezért fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten készítsd el – fotó: Shutterstock
Darált húsok
Meddig állnak el: a vásárlásuktól számított 2 napig.
Az ajánlások szerint a darált húst a vásárlástól számított 2 napon belül el kell fogyasztani, vagy le kell fagyasztani. A darálás következtében azok a baktériumok, amelyek a hús felszínén maradnának, elkeverednek benne, ami megnöveli az ételmérgezés és más élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.
Kimérve vásárolt felvágottak
Meddig állnak el: 3-5 napig.
A szeletelt sonka mindössze 3-5 napig tartható el. Az előre csomagolt felvágottak tovább bírják, de felbontásuk után megint csak a 3-5 napos szabályt kell figyelembe venni. Ezek a termékek érzékenyebbek a Listeria baktériumra, amely hideg közegben, így a hűtőszekrényben is elszaporodhat. Ha a felvágott felülete nyálkássá válik vagy furcsa szaga van, ne fogyaszd el!
Halak
Meddig állnak el: a vásárlástól számított 1-2 napig.
A halakra hasonló veszélyt jelentenek a baktériumok, mint a friss húsokra, ezért 1-2 napon belül el kell fogyasztani őket. Fagyasztóban légmentesen lezárt csomagolásban akár 3 hónapig is eltarthatók.
Bogyós gyümölcsök
Meddig állnak el: a gyümölcs fajtájától függően 3 naptól 2 hétig.
A Foodkeeper szerint a málna és az eper mindössze 2 napig tartható el, az áfonya viszont akár 2 hétig is.
Leveles zöldségek
Az előre csomagolt salátakeverékek előmosva kerülnek a boltokba, de ettől még nem zárható ki az olyan baktériumok elszaporodása, mint az E. coli. Tartsd be a csomagoláson szereplő lejárati időt!
Tartsd be a csomagoláson szereplő lejárati időt! – fotó: Pixabay
Kagylófélék
Meddig állnak el: a kagyló fajtájától függően 3-5 napig.
A kagylót is fontos még azelőtt elfogyasztani, mielőtt a baktériumoknak esélye lenne elszaporodni. A legtöbb kagylófélénél 3-5 nap az eltarthatósági idő (szigorúan hűtve!), de például a fésűkagyló esetében csak 3 nap. Bármilyen tengeri gyümölcsről is legyen szó, furcsa szag esetén mindenképpen dobd ki!
Forrás: divany.hu
Indexkép: Pixabay