"Mindenmentes helyett természetest!" címmel jelent meg Fazekas Sándor országgyűlési képviselő (Fidesz), korábbi földművelésügyi miniszter könyve a mesterségesen előállított élelmiszerekkel kapcsolatos kihívásokról és kockázatokról, a kötetet pénteken mutatták be Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetemen.

A bemutatón Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára elmondta: a könyv azért különösen fontos, mert részletesen és szemléletesen bemutatja, hogy egyre több a "műélelmiszer".

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a mesterséges élelmiszereket előállító üzletág egyre erősebb lesz, így szembemegy majd a magyar nemzetgazdasági érdekekkel is, bár ez a probléma nem csak Magyarországot érinti.

A mesterségesen előállított élelmiszerek forgalmazása élelmiszerbiztonsági, gazdasági-pénzügyi és egyben szuverenitási kérdés is

– hangsúlyozta.

A teljesen új technológiákkal létrehozott élelmiszerek fogyasztásának következményei még ismeretlenek, komoly vizsgálatokra van szükség hatásaik bemutatására, amit a fogyasztókkal is meg kell ismertetni – emelte ki az államtitkár. Hozzátette: nagy felelőssége van ebben az ügyben a témával foglalkozóknak, az egyetemeknek, a különböző szakmai szervezeteknek és a kormányzatnak is.

könyvbemutató

Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, a Marek József Alapítvány kuratóriumi tagja beszél Mindenmentes helyett természetes című könyvének bemutatóján az Állatorvostudományi Egyetemen. Mellette Süth Miklós stratégiai rektorhelyettes, Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár és Sótonyi Péter rektor – fotó: MTI/Máthé Zoltán

Fazekas Sándor előadásában egyebek mellett kitért arra: kérdés, hogy kell-e az emberiség ellátásához a természetes élelmiszereken túl különböző új technológiákkal élelmiszereket előállítani.

Az emberiség élelmiszer-termelése ugyanis sokkal gyorsabban nőtt, mint a népesség, az élelmiszerpazarlás pedig olyan méreteket öltött, hogy már egymilliárd ember táplálására elég az az élelmiszer, ami világszerte kidobnak – mutatott rá.

Miért kellene bioreaktorokban vagy nagy ipari üzemekben előállítani az élelmiszereket, amikor ezek már megvannak?

– tette fel a kérdést.

A korábbi földművelésügyi miniszter részletesen ismertette a mesterséges élelmiszerek előállításának különböző módszereit, amelyeket könyvében képekkel és leírásokkal is bemutatott.


Fazekas Sándor kifejtette: álláspontja szerint minden, ami nem természetes, az valamilyen utánzat, hamisítás, ami alkalmas arra, hogy megtévessze a fogyasztókat.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora megnyitó beszédében egyebek mellett kiemelte: nagy felelőssége van a szakembereknek, a gazdáknak és mindazoknak, akik az élelmiszer-termelésben, valamint az élelmiszer-kereskedelemben részt vesznek.

Felhívta a figyelmet, hogy a mesterségesen előállított élelmiszerek hatalmas károkat okozhatnak a magyar agráriumnak.

A rektor különösen fontosnak nevezte, hogy civil kezdeményezések induljanak a mesterségesen előállított élelmiszerek elterjedésének megakadályozására; az Állatorvostudományi Egyetem az élére áll ennek – mondta.

Kifejtette: a parlamentnek és a kormánynak is feladata van abban, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos információk megfelelően bekerüljenek az oktatási tananyagokba, valamint nem elég a társadalom tájékoztatása, tiltó rendelkezéseket is be kell vezetni, az esetleges európai felzúdulás ellenére is.

Süth Miklós, az az Állatorvostudományi Egyetem rektorhelyettese elmondta: a könyvből az olvasók tényszerű, pontos információkat kapnak, amelyek adatokkal, számításokkal, konkrétumokkal vannak megerősítve.

Az élelmiszer hatalmas felelősség, aki élelmiszerrel foglalkozik, az az emberek egészségével és a gyerekek jövőjével is foglalkozik – hangsúlyozta.

Indexkép: pixabay.com