Batáta, vagy burgonya? Sok termelő és fogyasztó teszi fel az utóbbi időben ezt a kérdést. Előbbiek szívesen áttérnének a batátára, és végleg feladnák a burgonya termesztését, utóbbiak pedig örömmel látnák a tányérukon – írja a novenyvedoszer.hu

batáta

Sok termelő szívesen áttérne a batáta termesztésére – fotó: pixabay.com

Az igazság a kettő között található: bár a batáta (sokak által jobban ismert nevén édesburgonya) jócskán befolyásolja a burgonya piacát, de a sokféleség miatt nem szabad lemondani róla, hiszen jól elférnek egymás mellett.

A batáta ültetése május közepén kezdődik el és június elejére fejeződik be, már szeptember elején szedhető, október végére pedig befejeződik a betakarítása. A sok előnye közül az egyik az, hogy akár egy évig is eltárolható, viszont már februárra kifut a készlet.

Nagyon sokan választják a batáta termesztését a Homokhátság területén, ahol főként a parikatermesztésről térnek át. A térségben gazdálkodók gyorsan értékesítik a termést átlagban ötszáz forintért kilónként. A sárgahúsú változat a legismertebb, talán azért, mert erről azonosítják be a legtöbben az édesburgonyát. Orvosok, dietetikusok szerint nagyon egészséges, sőt van, aki azt mondja, még egészségesebb is, mint a hagyományos burgonya.

batáta

Batáta – fotó: pixabay.com

A batáta termesztése sok kézimunkát igényel, így a hazai termesztők még igen kis területen foglalkoznak ezzel az ázsiai eredetű növénnyel.

A batáta termőterülete hazánkban jelenleg kétszáz hektár körül van, amelynek nagy része a Dél-Alföldön található, tekintettel arra, hogy az ottani klíma és a homok nagyon alkalmas a termesztésére.

Az elmúlt években az édesburgonyát termesztők száma megszaporodott, de az egyiptomi és más országokból érkező olcsóbb batátaimport némileg elvette a kedvüket a termeléstől. A keresletnövekedést észlelve az importőrök egyre több zöldséget hoztak be az országba, így nem minden termelőnek sikerült időben eladni a batátáját. Ennek ellenére azonban nem maradtak beszorult készletek, a magyar batátára volt kereslet.


Váraljai László ásotthalmi gazda szerint az egyiptomi batáta valóban olcsóbb, viszont az amerikainak felment az ára, ezáltal kiszorult a piacról.  Bár átmenetileg problémákat okozott az egyiptomi batáta, de a hazai termést még így is sikerült jól eladni.

Egyiptomban a batáta szezonális termék, azaz ha kifut, a hazai újra jobban előtérbe kerülhet. Mivel a batáta jól tárolható, így az értékesítés is folyamatos lehet.

Váraljai Dénes volt az a termelő, aki Magyarországra Laoszból behozta a batátát és azt itthon meghonosította. Fia, Váraljai László jelenleg öt hektáron termeszt édesburgonyát és ellátja a termelőket szaporító anyaggal is.

batáta

A batáta a szakemberek szerint nagyon egészséges – fotó: pixabay.com

A batáta trópusi növényként szereti és igényli is a meleget

A meleg éghajlaton az esős időszak végén kezdik el ültetni, a tenyészidőszak nagy része a száraz évszakra esik. Ezen körülmények megteremtését Ásotthalmon úgy oldják meg, hogy az ültetést követően öntöznek, majd mivel utána nem igényel sok csapadékot a batáta csak szükség esetén öntözik. Mivel a külső része érzékeny, ezért felszedés előtt a szakemberek szerint célszerű a talajt szárítani.

A batáta nagyon népszerű a kistermelők körében, pár tő palántáért ezrével jelentkeznek, viszont a termelés zömét a nagyok adják, ők már a piacra termelnek, növekszik az érdeklődés mind a kereslet, mind pedig a kínálat oldalán.