A természetes módon előforduló cukrokat, mint amilyen a gyümölcsökben található fruktóz és a tejben található laktóz, tápanyagokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal együtt visszük be a szervezetünkbe. A hozzáadott cukrok – például szacharóz, kukoricaszirup, eritrit stb. – nem tartalmaznak tápértéket, és egészségtelenek is, ennek ellenére a legtöbb élelmiszerben megtalálhatók.

Szervezetünk a hozzáadott cukrokat másképp is dolgozza fel: gyorsan felhasználja energiaként, vagy pedig zsírraktárrá alakulnak át, míg a teljes értékű élelmiszerekben található természetes cukrok részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak.

A 2020-2025-ös, amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek alapján a kétéves és idősebb korosztály számára a hozzáadott cukor mennyiségét a napi kalóriabevitel 10%-a alatt kell tartani. Egy 2000 kalóriás étrendet követő személy esetében ez legfeljebb 12,5 teáskanálnyi cukrot jelent. Az American Heart Association szerint viszont a férfiaknak naponta legfeljebb 9 teáskanálnyi, a nőknek pedig legfeljebb 6 teáskanál cukrot szabad fogyasztaniuk.

Tanulmányok szerint azonban egy átlagos amerikai felnőtt naponta kb. 17 teáskanál hozzáadott cukrot fogyaszt, ami jelentősen meghaladja az ajánlott határértékeket.


Rengeteg cukrot viszünk be a szervezetünkbe cukros üdítőkkel, sport- és energiaitalokkal, ízesített kávékkal és teákkal, kekszekkel, egyéb feldolgozott élelmiszerekkel, de a cukor gyakran megtalálható az egészségesnek tartott ételekben, például a joghurtokban és a müzliszeletekben is.

A túlzott cukorfogyasztás jelei lehetnek például az alábbiak:

• Súlygyarapodás
• Vércukorszint-problémák
• Lyukas fog és fogszuvasodás
• Ingerlékenység és hangulatingadozás
• Ekcéma és egyéb bőrproblémák
• Fáradtság
• Több cukros étel és ital utáni sóvárgás
• Szívbetegség
• 2-es típusú cukorbetegség
• Zsírmáj
• Kognitív funkciók károsodása

Forrás: in.hu

Indexkép: Shutterstock