Az állatok teherautón történő szállítása és tömeges vágásra való előkészítése erős stresszhatást vált ki – fotó:Shutterstock
Az egyre szigorodó állatjóléti előírásokat ugyanis a tömeges vágásoknál a legnehezebb betartani. Ugyanakkor az állatoknak a megszokott, természetes környezetükben való levágását a környezetvédelmi és állatjóléti hatóságok is elfogadható megoldásnak tartják, mivel az óriási stressztől (teherautóra rakás és a vágóhídra való beterelés) kíméli meg az állatokat.
Thorsten Glauber, bajor környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a nagyobb stresszek elkerülése lényegesen javítja a hús minőségét, tehát a legelőn történő vágás a fogyasztók számára is előnyt jelent. A környezetvédelmi hatóság a közeli jövőben egységes szabályokat és ösztönzési lehetőségeket fog kidolgozni a szarvasmarhák és sertések legelőn történő vágására. Ez a vágási módszer azonban nagyobb tömegű vágások esetében nem alkalmazható.