Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével beszélgetett az állattenyésztés általános helyzetéről, a járvány várható hatásairól és a hazai húsfogyasztásról.

Győrffy Balázs: húsok tekintetében egy iszonyatosan erős importnyomás van a magyar piacon – fotó: Pixabay

A beszélgetés során többek között elhangzott:

  • A járványhelyzet kikényszerítette az összefogást, ezt a jövőben is meg kell őrizni.
  • Háttérbe szorultak a „divatos” termékek (húspótlók, tejimitátumok), a fogyasztók „visszatértek” a hagyományos élelmiszerekhez.
  • Szintén a járvány hatásának tudható be, hogy valamennyi érintett országban a hazai termékek vásárlására ösztönzik a fogyasztókat. Látva a külföldi példákat, a vásárlói tudatosság fejlesztésére Magyarországon is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ehhez komoly segítséget adhat egy új védjegyrendszer.
  • A tavaly megszületett állattenyésztési törvény és a kapcsolódó jogszabályok sok esetben új helyzetet, de egyben új lehetőségeket is teremtenek.
  • A gyors intézkedéseknek köszönhetően a húsvéti bárányok nagy részét sikerült exportálni, de az árak csökkentek. A hazai juhtermék-fogyasztás minimális, azonban jó marketinggel ez számottevően növelhető lenne, ahogy az a hal esetében is történt.
  • Hazánk naponta 1 millió liter tejet exportál, ennek korábban mintegy felét Olaszországba.  A spottej ára az ilyenkor megszokottnál jobban csökkent, a járvány hatásainak jobban kitettek azok, akik nem részei valamely integrációnak. A hazai feldolgozók fogadják a tejet, maradéktalanul eleget tesznek minden szerződésnek, és nem csökkentették az árakat. Az üzemek átálltak a tartósabb termékek gyártására.
  • A takarmány-alapanyagok és -kiegészítők ellátása biztosított. Ugyanakkor elengedhetetlen új hazai gyártókapacitások kiépítése.

A teljes beszélgetés megtekinthető az alábbi videón: