A BONSILAGE Fit G és Speed G a fűszilázsok optimális erjedésének biztosítására lettek kifejlesztve.
A Fit G speciális, homo- és heterofermentatív baktériumtörzsek kombinációja, ami tejsav- ecetsav és propilénglikol termelésével növeli a szilázs energiatartalmát. Az intenzív homofermentatív kezdeti erjedés eredménye a gyors pH- csökkenés, a jó emészthetőség és a kiváló minőségben megmaradó fehérjék.
A Lactobacillus buchneri intenzív aktivitásának köszönhetően megelőzhető a másodlagos erjedés, az eredmény egy jó aerob stabilitással jellemezhető szilázs. A termelődött propilén-glikol akár 2,9% sza mennyiségű is lehet. Ez egy 10 kg 35% sza tartalmú fűszilázst tartalmazó TMR esetén 102 g propilén-glikol felvételt jelent. Használatával csökkenthető az anyagcsere-betegségek kockázata és javul a kondíció.
Frissen ellett tehenek vérének béta-hidroxi-butirát koncentrációja (mmol/l)
Forrás: Leu et al., Nemzetközi Silózási Konferencia, Bonn 2018
|
A hőkamera felvétele jól mutatja az utómelegedés pontjait egy olyan szilázs esetében, mely szemre jónak bizonyul.
(1-es mérési pont: 17 °C, 2-es mérési pont: 29 °C)
A BONSILAGE Speed G a Schaumann által regisztrált, eddig ismeretlen anyagcserével rendelkező Lactobacillus diolivorans és egyéb homo- illetve heterofermentatív baktériumtörzsek kombinációja. Alkalmazásával a silónyitás két hét után lehetővé válik, mindezt anélkül, hogy az aerob stabilitásából vesztene. Ily módon egy rugalmas takarmány-gazdálkodást tesz lehetővé, csökkentve a termeléskiesést.
A lucerna magas fehérje- és ásványianyag tartalma, alacsony erjeszthető szénhidráttartalma megnehezíti a silózását. Mindezek mellett gyakori az alacsony tarlóval való vágás, aminek köszönhetően az emelkedett földszennyezés miatt jelentős a Clostridium-fertőzöttség. Mindezen tényezők jelenléte rossz minőségű szilázsokat, magas táplálóanyag-veszteséget jelent, ami végül a tejtermelésben okoz igazán károkat.
A problémák kiküszöbölésére a BONSILAGE Alfa négy tejsavtermelő baktériumtörzs kombinációja ajánlott. A cukrok széles spektrumát hasznosítja, gátolja a Clostridiumokat, gyorsan lecsökkenti a pH-t, növeli az aerob stabilitást is, így segít megőrizni a táplálóanyagokat.
Alacsonyabb szárazanyagtartalom esetén a BONSILAGE Forte a megfelelő tartósító. A kiváló kompetitív képességgel rendelkező baktériumok a rendelkezésre álló szénhidrátok teljes mennyiségét hasznosítják, egy gyors és tartós pH-csökkenést eredményezve. Használatával csökkenthető a fehérjék ammóniává alakulása, és a biogén aminok képződése, így nedves alapanyagból is ízletes, jól emészthető, stabil szilázs készíthető.
A BONSILAGE FORTE megvédi a fehérjéket az ammóniává alakulástól
A BONSILAGE Plus a magasabb szárazanyag-tartalommal (>30%) betakarított alapanyagokhoz ajánlott tartósító. Gátolja a Clostridiumokat, akár 3 hét alatti silónyitást is lehetővé tesz, mindemellett pedig növeli a takarmány bypass fehérje mennyiségét, a takarmány emészthetőségét, így a vásárolt fehérjehordozók mennyiségének csökkentését teszi lehetővé.
A Schaumannak biológiai tartósítók terén két évtizedes tapasztalata van. Az első Bonsilage termék 2000-ben került a piacra, azóta piacvezetővé vált Európában. Wisconsintól Vietnamig évente 38 millió tonna szilázst tartósítanak a termékekkel. A homo- és heterofermentatív törzseket a Schaumannhoz tartozó osztrák Lactosan cég izolálja, választja ki és gyártja le a célnak leginkább megfelelő baktériumokat, hogy az Ön állatai a legjobb minőségű takarmányt kaphassák.
A termékekről további részleteket a letölthető katalógusban olvashat, ide kattintva.