Légkondicionált ól szabadtéri kifutóval, alacsony állománysűrűség, friss szalma és speciális, lenmagban gazdag étrend – ezek jellemzik a sertések újfajta tartási és hizlalási módszerét.

Szakemberek arra jutottak, hogy az "istállói oázisokban" tartott állatok húsa ízletesebb lesz, mint a bevett módon tarott sertéseké, ráadásul nagyobb arányban tartalmaz ómega-3 zsírsavakat, tehát magasabb áron értékesíthető.

Németországban az első speciális sertéstelepet 2023-ban létesítették, de mára már 1760 hízósertést tartanak ilyen körülmények között.

Ezeket a „szalmasertésnek" nevezett állatokat a gazdák az ólak közelében berendezett kis méretű vágóhidakon vágják le, és elkülönítve dolgozzák fel, illetve értékesítik.


A stresszmentes körülmények közötti sertéstartásnak a húsminőségére gyakorolt kedvező hatását korábban spanyol és horvát kísérletek is bizonyították, valamint a Vitafort és a MATE új takarmányozási és állatjóléti technológiái is ezt támasztották alá.

Forrás: agrarheute.com

Indexkép: Shutterstock