Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.
A tejtermékek ára csökkent a világpiacon – fotó: pixabay.com
A világpiacon 2023 7. hetében:
- a cheddar sajt értékesítési ára 13 százalékkal,
- a teljes tejporé 26 százalékkal,
- az ömlesztett vajé 27 százalékkal,
- a sovány tejporé 32 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához mérten.
A nyerstej azonnali (spot) piaci ára is mérséklődött Olaszországban, Hollandiában. Az ömlesztett vaj értékesítési ára Németországban 2023 7. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 23 százalékkal, a sovány tejporé 33 százalékkal csökkent.
Magyarország
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 223,80 forint/ kilogramm volt 2023 januárjában.
2023 januárjában az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett:
- a trappista sajt (+84 százalék),
- a tehéntúró és a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej (egyaránt +79 százalék),
- a natúr joghurt (+75 százalék),
- a 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és a tejföl (egyaránt +74 százalék),
- az adagolt vaj (+73 százalék),
- a kefir (+71 százalék),
- a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej és a gyümölcsös joghurt (egyaránt +70 százalék), az ömlesztett sajt (+64 százalék),
- a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+63 százalék),
- a vajkrém (+47 százalék) értékesítési ára.
A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett:
- az adagolt vaj (+102 százalék),
- a trappista sajt (+95 százalék),
- a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+84 százalék),
- a 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+80 százalék),
- míg csökkent a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (–5 százalék) fogyasztói ára.