A dohányzás nem tesz jót a tüdőnknek. Ez azért manapság már nem lep meg senkit. De az, hogy akár egy mindennap elfogyasztott ital is kárt tehet a tüdőnkben, elég meglepő lehet sokunk számára. Pedig sajnos a hír igaz. És nem csak ez az ital, hanem sok étel is káros hatással van a légzőszerveinkre. De szerencsére számos olyan étel és ital is akad, amelyik kifejezetten jót tesz a tüdőnknek. Igyuk és együk hát magunkat egészségesre!
Nem mindegy, mit eszel és iszol
A paradicsom és az áfonya igazi áldás, míg a felvágottakat és a cukros üdítőket nem fogja megköszönni a tüdőnk. Azt pedig jól tudjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, mit eszünk és mit iszunk, hiszen minden hatással van az egészségünkre. Így természetesen a tüdőnkre is.
Az tehát nem elég, ha nem dohányzunk. Az is nagyon fontos, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztunk, a tüdőnk szempontjából is. A tüdőnknek is hasonlók az elvárásai, mint a teljes szervezetünknek, vagyis minél kevesebb feldolgozott élelmiszer, és minél több növényi alapú táplálék.
Hogy pontosan melyek azok az ételek és italok, amelyek leginkább ártanak, vagy éppen használnak a légcseréért felelős legfontosabb páros szervünknek, az a WebMD összeállításából derül ki - tudjuk meg a hazipatika.com cikkéből.
Ezek az ételek tesznek jót a tüdőnek
1. A magas rosttartalom az egész szervezetünknek áldás. Éppen ezért a tüdőnk is fellélegzik, ha ilyesmiket fogyasztunk. Ráadásul a magas rosttartalom gyakran párosul igazán finom ízekkel. Így örömmel fogyasszuk a málnát, a borsót, a lencsét vagy akár a fekete babot. Kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek, akik növényi rostokban gazdag étrenden vannak, jobb tüdőfunkciókkal rendelkeznek, mint akik nem esznek annyi rostban gazdag fogást. Ahhoz, hogy a tüdőnk boldog legyen, együnk teljes kiőrlésű tésztákat, chiamagot, quinoát, körtét és brokkolit is.
A tüdőnk számára egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk és iszunk. A paradicsom kifejezetten jót tesz neki. Fotó: Shutterstock
2. A kávé nem csak a reggeli ébredéshez szükséges. A kávé ugyanis nem csak felélénkít, de a tüdőnkre is jó hatással van. Kutatók bizonyították, hogy a rendszeres kávéfogyasztás kapcsolatba hozható az egészséges tüdővel, amelynek az oka nem más, mint a kávéban lévő koffein. A koffein ugyanis gyulladáscsökkentő hatású, mint ahogyan a kávéban található polifenolok is, amelyek gyulladásgátló hatású antioxidánsok.
3. A teljes kiőrlésű gabonák kimondottan jót tesznek a tüdőnek, ezért használjunk barna rizst, fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret és tésztát, zabot, quinoát és árpát. Ezeknek az ételeknek nem csak magas a rosttartalma, de antioxidáns és gyulladásgátló hatásuk is van, továbbá kiváló E-vitamin, szelén és esszenciális zsírsavforrások, amelyek mind jót tesznek a testünk, és azon belül a tüdőnk egészségének. Ellenben a finomított gabonák, mint a fehér liszt vagy a fehér rizs, a legtöbb értékes tápanyagot elveszítik a feldolgozási eljárásuk alatt.
4. A piros és kék bogyós gyümölcsök, mint az áfonya vagy az eper, igazán gazdagok az antocianin nevű flavonoidban, ami azon túl, hogy élénk színüket biztosítja, kiváló antioxidáns is. Számunkra azért is kiemelkedően fontos, mivel a tudósok szerint ez a pigment az életkor előrehaladtával lelassíthatja a tüdő természetes hanyatlását.
Egy tanulmányban azoknak az idősebb férfiaknak, akik hetente legalább két adag áfonyát ettek, a tüdőfunkciója lényegesen kevésbé csökkent, mint azoknak, akik kevesebbet, vagy egyáltalán nem fogyasztottak áfonyát.
5. A zöld leveles zöldségek fogyasztásával, mint amilyen például a spenót vagy a mángold, csökkenthetjük a tüdőrák kialakulásának esélyét. Ennek az oka pedig az, hogy magas a karotinoid tartalmuk, ami egy igen hatékony antioxidáns. Egy tanulmány szerint a kínai zöldek különösen alkalmasak erre a célra.
6. De a tejfogyasztás, valamint a sajt, joghurt és más tejtermékek fogyasztása is csökkentheti a tüdőrák kialakulásának esélyét. A tejtermékek gyulladásgátló, gyulladáscsökkentő hatásúak, azonban azok mindenképpen kerüljék a fogyasztásukat, akik allergiásak a laktózra és/vagy a tejfehérjére, továbbá azok is, akik asztmában szenvednek, vagy más, már meglévő tüdőproblémájuk van, a tejmentes étrend ugyanis segíthet a túlzott nyáktermelés csökkentésében.
7. A paradicsom a tüdőnknek is kedves. Ez a gyümölcs ugyanis a legjobb likopinforrás, ami a tüdő egészségének megőrzéséhez kapcsolódik. A paradicsom és a paradicsomból készült ételek és italok fogyasztása javíthatja a légúti gyulladást, ha asztmánk van, és segítséget nyújt akkor is, ha krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedünk. A likopin a fiatal felnőttek tüdőfunkciójának megőrzéséhez is nélkülözhetetlen, továbbá a dohányzók számára is különösen fontos a fogyasztása.
Ne idd és ne edd ezeket, hogy a tüdőd végre fellélegezhessen
1. A feldolgozott élelmiszerek nem tesznek jót. Természetesen a tüdőnknek sem. A pácolt húsok feldolgozásában és tartósításában használt nitritek például gyulladást és stresszt okozhatnak a tüdőben. Sajnos sok finomságról kell tehát lemondanunk, ugyanis a szalonna, a sonka, a felvágottak és a kolbász is mind a feldolgozott hús kategóriájába tartoznak.
2. De a kolbász és szalonna fogyasztásának csökkentése okozta traumát ne fojtsuk alkoholba, ugyanis a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak a májunknak, de a tüdőnknek is ártalmas. Az alkoholban lévő szulfitok súlyosbíthatják az asztma tüneteit, az etanol pedig a tüdő sejtjeire van rossz hatással, sőt, ha túl sok alkoholt fogyasztunk, nagyobb eséllyel dönt le a lábunkról a tüdőgyulladás vagy más légúti problémák.
3. A rossz hírek sora itt még nem ért véget. Sokan fogyasztunk ugyanis szinte minden nap cukros üdítőket. Hát ne tegyük! Cseréljük vízre a cukros üdítőket, ugyanis egy kutatás szerint azoknál, akik egy héten több mint ötször fogyasztanak ilyen üdítőket, nagyobb eséllyel alakul ki hörghurut, a gyerekeknél pedig az asztma kialakulásának kockázata emelkedik. A vizsgálat során leginkább a szénsavas üdítők tűntek a legkárosabbnak a tüdőre nézve, és ebbe beletartoznak a diétás üdítők is.
4. Só nélkül nagyon sok étel élezhetetlen. Azonban a mérték itt is nagyon fontos. A túl sok ugyanis növelheti a tüdőproblémák kockázatát. Azok például, akik sok sót fogyasztanak, tovább küzdenek a hörghuruttal, a magas nátriumtartalmú étrend ezen kívül súlyosbíthatja az asztma tüneteit is. Így azoknak, akik ezektől a betegségtől szenvednek, érdemes néhány hétig kevesebb sót használniuk.
Ezen kívül érdemes kerülni az éttermeket és az előre csomagolt ételeket. Így tehát, ha fel szeretnénk lélegezni, és biztonságban tudnánk a tüdőnket, a legjobb, ha otthon főzünk, egészséges alapanyagokból. Ezt már csak azzal fokozhatjuk, ha ezeket az alapanyagokat mi magunk termesztjük a kertünkben.
De ha vásároljuk az alapanyagokat, vásárláskor feltétlenül ellenőrizzük az ételek címkéjén a sótartalmat, 100 grammra és egy egységnyi ételre vonatkoztatva is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta legfeljebb 2000 milligramm nátrium bevitele az egészséges. Ez körülbelül 5 gramm sót jelent, vagyis egy csapott kávéskanálnyi sónak felel meg.
A paradicsomért nem csak a tüdőd lesz hálás
A paradicsomért nem csak a tüdőnk hálás. Sőt, tulajdonképpen nincs is olyan szervünk, amelyiknek közvetlenül, vagy közvetve ne tenne jót a paradicsom. Ráadásul, a paradicsom esetében elmondható, hogy nem a méret a lényeg. Ugyanis, a paradicsomban annál több a C-vitamin, minél kisebb maga a paradicsom. De a nagyobb méretű paradicsom is nagyon egészséges, úgyhogy bátran fogyaszthatjuk színtől és mérettől függetlenül, csak legyen kellően érett, és persze egészséges.
A cukros üdítők a tüdőnknek sem tesznek jót! Fotó: Shutterstock
A paradicsom sok B2- és B1-vitamint juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal. A paradicsom külsőleg használva hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és halványítja a bőrön lévő foltokat. Leégés esetén szeleteljünk belőle egy keveset a bőrünkre, és enyhíteni fogja a fájdalmat. Étvágyserkentő hatása miatt érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe is becsempészni, minden nap.
Azonban a paradicsom legnagyobb ajándéka számunkra nem más, mint a benne lévő likopin. A likopinnak köszönheti a paradicsom a piros színét, de mi is nagyon sokat köszönhetünk neki. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket.
A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól, és segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, továbbá a ráncok csökkentésében. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele.
A paradicsom likopintartalma az érés előrehaladtával egyre csak nő, így az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg, ugyanis a likopin a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Mivel vízben nem jól oldódik, öntsünk olajat a paradicsomra, vagy süssük, főzzük meg.
Teremts a kertedben paradicsomi állapotokat
A legjobb, ha a saját kertünkből szedjük le a paradicsomot. Ehhez a paradicsom palántáit a májusi fagyosszentek után kell majd kiültetni, de még akkor sem vagyunk elkésve, ha júniusban jut eszünkbe. Az ideális tőtávolság 30-50 cm, de az is fontos, hogy a palánták 5-10 cm-rel mélyebben kerüljenek a földbe, mint ahogyan a tenyészedényükben álltak, így ugyanis a főszáron is keletkeznek gyökerek, amelyek segítségével a paradicsom jóval több vízben oldott tápanyagot tud felvenni.
A réztartalmú gombaölő szerek segítenek megvédeni a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna. Hogy óvjuk a kiszáradástól, takarjuk mulccsal a talajt a paradicsom körül, így a gyomokat is sikeresen távol tudjuk tőle tartani. Fontos az is, hogy karózzuk ki a növényt, és ahogy növekszik, úgy segítsük a kikötéssel, különben nem fogja elbírni a termést.
Hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz, és úgy öntözni, hogy inkább a talajra jusson a víz, és a növényt minél kevésbé érje. A kacsolás sem maradhat el. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.
A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot és hetente pótoljuk az elveszett tápanyagait. Ha mindezt megadjuk neki, a paradicsom bőséges terméssel fogja meghálálni a törődésünket.
Mindenkinek jó egészséget kívánunk!