Sokan álmodoznak arról, hogy egy hosszú munkanap után a saját kertjükben lazítanak, elásva magukat a természetbe – de vajon milyen szerszámokra van szükséged ahhoz, hogy ezt az álmot megvalósítsd? Ha most költöztél kertes házba, és eddig még sosem fogtál kerti szerszámot a kezedbe, akkor olvass tovább! Ebben a cikkben összeszedtük azokat az alapvető eszközöket, amiket mindenképp érdemes beszerezned, ha szeretnél hatékonyan és élvezetesen dolgozni a kertedben.

kerti szerszámok

A megfelelő kerti szerszámokkal öröm a kertészkedés – fotó: pixabay.com

Kapa – A talaj barátja

A kapa az egyik legalapvetőbb szerszám, ami segít fellazítani a talajt, eltávolítani a gyomokat, és előkészíteni a földet az ültetéshez. Nem kell profi kertésznek lenned ahhoz, hogy felismerd, milyen fontos egy jól előkészített talaj. Ha kapával dolgozol, könnyedén fellazíthatod a földet, hogy a növényeid gyökerei megfelelően tudjanak növekedni.

Milyen kapát vegyél? Kezdetben egy könnyű, ergonomikus fogantyúval rendelkező kapát érdemes választani, amivel nem fáradsz el olyan gyorsan. Az egyszerűbb verziók teljesen megfelelnek az alapvető feladatokra.

Ásó – A nagyágyú a kertedben

Az ásó minden kertész legjobb barátja. Ezzel a szerszámmal nagyobb gödröket tudsz ásni, átforgatni a talajt vagy épp a nagyobb gyomokat, köveket eltávolítani. Ha új virágágyásokat szeretnél kialakítani, vagy fákat ültetnél, egy jó ásó nélkül nehezen boldogulsz.

Milyen ásót válassz? Érdemes egy erős, rozsdamentes acél fejjel ellátott ásót választani, ami nem hajlik meg az első komolyabb munka során. A teleszkópos fogantyú is jó választás, ha szeretnéd a magasságodhoz igazítani a szerszámot.

Gereblye – A sima és rendezett talaj titka

Ha már előkészítetted a földet, a gereblye fog segíteni abban, hogy simává és rendezetté tedd a talajt. A gereblyével eltávolíthatod a felesleges köveket, törmelékeket, de hasznos akkor is, ha leveleket vagy egyéb szerves anyagokat kell összegyűjtened a kertedből.

Milyen gereblyét válassz? Az első gereblyéd legyen könnyű, de masszív. A fém fogakkal rendelkező típusok hosszabb távon jobban bírják a strapát, de a műanyag is megteszi, ha csak leveleket szednél össze.

Metszőolló – Pontosság és precizitás

A metszőolló a kisebb növények formázására és metszésére szolgál. Ha van pár cserjéd, rózsabokrod vagy gyümölcsfád, akkor elengedhetetlen egy jó metszőolló. Nem csak az esztétikai szempontok miatt fontos, hanem a növények egészségének fenntartásában is szerepet játszik, hiszen a megfelelő metszés elősegíti az egészséges növekedést.

Milyen metszőollót válassz? Egy éles, ergonomikus fogású metszőolló tökéletes kezdésnek. Olyat válassz, ami nem fárasztja a kezed hosszabb használat után sem.

Locsolókanna vagy kerti tömlő – Az élet forrása

Bármilyen növényt is ültetsz, a megfelelő öntözés alapvető. A locsolókanna vagy egy hosszabb kerti tömlő biztosítja, hogy a növényeid megkapják a szükséges vízmennyiséget, főleg a melegebb hónapokban. A vízadagolás fontos része a kertészeti rutinodnak, és ezeket az eszközöket naponta fogod használni.

Melyiket válaszd? Ha kisebb kerted van, egy locsolókanna is elegendő lehet. Nagyobb terület esetén viszont mindenképp érdemes beruházni egy kerti tömlőbe, lehetőleg olyanba, ami különböző szórófejekkel rendelkezik a precíz öntözés érdekében.

Lombseprű – Könnyítsd meg a takarítást

A lehullott levelek, ágak és egyéb kerti hulladékok összeszedése nem mindig a legszórakoztatóbb része a kertészkedésnek, de egy jó lombseprű megkönnyíti a dolgod. Ezzel gyorsan és hatékonyan gyűjtheted össze a leveleket, hogy a kerted mindig rendezett maradjon.

Milyen lombseprűt válassz? Egy széles fejű, könnyen kezelhető lombseprű ideális választás. Ha nagyobb kerted van, érdemes egy könnyű, műanyagból készült típust választani, ami kíméli a hátadat.

Kerti kesztyű – Védd a kezed

A kerti munka közben a kezeid is komoly terhelésnek vannak kitéve, ezért egy jó minőségű kerti kesztyű alapvető fontosságú. Védi a kezeidet a sérülésektől, szálkáktól, és egyéb kerti balesetektől.

Milyen kesztyűt válassz? Válassz olyan kesztyűt, ami kényelmes és strapabíró anyagból készült, hogy hosszan használhasd anélkül, hogy kellemetlen lenne viselni.

Összegzés

Ezek az alapvető kerti szerszámok biztosítják, hogy könnyedén elindulj a kertészkedés útján. Nem szükséges azonnal minden eszközt megvásárolni, de ezekkel a szerszámokkal jól fel leszel vértezve az alapvető feladatokra. Ha pedig elhatároztad magad, látogasd meg a PannonPur webshopját, ahol kifejezetten kezdőknek szóló, ámde kiváló minőségű kerti szerszámokat árulnak!

Ha először veszed kezedbe a kapát vagy az ásót, ne aggódj, a kertészkedés nem csak munka, hanem kiváló módja a kikapcsolódásnak is. Lépj ki a kertbe, élvezd a friss levegőt és alkoss valami szépet saját kezűleg!