Végre itt a tavasz, és vele a rengeteg tennivaló a kertben. Azonban óvatosnak kell lennünk, hiszen bármikor visszatérhetnek a fagyok, így a türelem most rózsát, és sok minden mást is terem. Például szőlőt. De ha van szőlőnk, akkor bizony nem halogathatjuk, hogy törődjünk vele. Ehhez pedig meg kell várnunk, amikor nincs fagy és szélmentes az idő.

Ezt tedd most a szőlővel

A szőlő igazi büszkesége a kertésznek. Ezt pedig jól tudja a szőlő, így ad is nekünk feladatot bőségesen. Ahogy Jókai Mór írta:

"A szőlő nem engedelmes jobbágy, mint a krumpli, a ki tudja már a kötelességét: a szőlő a szolgabíró, a ki munkára hajt s halasztást nem enged. A ki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának."

1. Ha a szőlőtőkék fel voltak kupacolva a télre, akkor azokat, miután már elmúltak a fagyok, ideje lebontani és kinyitni a szőlőt. Így a vesszőkön levő rügyek, a nedvkeringés megindulása után, minél előbb ki tudnak hajtani. Azonban, ha nem vagyunk elég türelmesek, akkor megfizetjük a korai nyitás árát, hiszen a rügyek elfagyhatnak. Az időzítés tehát létfontosságú. Csak akkor kezdjük el a nyitást, amikor már nem fagyos a föld, de még nem duzzadtak meg a rügyek.

Van, ahol előnyitást alkalmaznak és csak a szőlő metszése után nyitják ki a tőkenyakat. Ezt leginkább ott végzik, ahol a tőkék magasművelésűek, és csak a tőkenyakat fedték le tél előtt, a vesszők pedig takarás nélkül maradtak.

szőlő metszés

A szőlő megfelelő metszése nagyon fontos. Fotó: Shutterstock

2. Nézzük át a tőkéket. Javítsuk ki a szőlő támasztékait, pótoljuk a hiányzó vesszőket. A legjobb, ha a pótlásra gyökeres vesszőt, illetve kötött talajú termőhelyen gyökeres oltványt használunk. Kiváló módszer a pótlásra a bujtás, vagyis egy egészséges, jó fajtájú, jól termő tőkéről kiválasztunk egy erős, hosszú vesszőt és azt a hiányzó tőke helyén ásott gödörbe vezetjük. Ez ott idővel gyökeret fog ereszteni, és jövőre már szüretelhetjük is róla a fürtöket.

4. A nedvkeringés megindulása után meg kell metszeni a szőlőt, majd jön a lemosó permetezés. A lemosó permetezés különösen fontos, hiszen ez nyújt majd védelmet a szőlőnek a gombafertőzések ellen, mint amilyen a szőlőt veszélyeztető peronoszpóra, lisztharmat, vagy a szürkerothadás.

Ezt tedd a saját szőlőért

A szőlő sajnos nem mindenhol érzi jól magát. Ahol pedig nem érzi magát otthonosan, ott nem terem szívesen. Nagyon fontos a szőlő számára, hogy kellő mennyiségű napfényben legyen része, ugyanakkor védett is legyen a területe. A legjobb számára a mélyrétegű, tápanyagokkal és vízzel jól ellátott talaj.

Az oltványoknak legalább 60x60 cm alapterületű és 60 cm mély gödröt kell ásni. Előtte érdemes a talajt alaposan feljavítani érett istállótrágyával. Ültetés előtt az oltványokat állítsuk néhány órára vízbe. Ennek az az oka, hogy így lesznek képesek pótolni az elvesztett nedvességet.

Ezután távolítsuk el az oldalgyökereket, és rövidítsük meg a talpgyökereket. Az oltvány olyan mélyre kerüljön a földbe, hogy az oltás helye közvetlenül a talaj felszíne felett legyen. Miután elvégeztük az ültetést, alaposan öntözzük meg. Mivel a szőlőoltvány érzékeny a fagyra, a növényt kupacoljuk fel földdel úgy, hogy a vesszők alsó három-négy rügyét védje a föld a hidegtől.

Így metszd meg a szőlőt

Ahogyan a gyümölcsfák esetében, úgy a szőlőnél is nagyon fontos a metszés. Ha ugyanis nem gondozzuk a szőlőt, nem lesz bőséges és jó minőségű a termés. Így hát, amint elmúlnak a fagyok, sort kell keríteni a szőlő metszésére. Ne várjuk meg, amíg megindul a nedvkeringés, a metszést még előtte végezzük el.

Érdemes ilyenkor a vesszőkön lévő termőrügyeket hosszában felmetszeni és megvizsgálni, hogy milyen állapotban vannak a tél után. Ha a színük élénk zöld, akkor semmi baj, azonban, ha a rügy szövete a csúcsán elbarnult, akkor kisebb fagykár érte. A legnagyobb baj akkor van, ha fekete, mert akkor sajnos elfagyott.

A metszés során az elfagyott, beteg, idős és elszáradt csonkokat kell eltávolítani. Ezután kerülhet sor a termőcsapok megmetszésére. Vannak rövid, és hosszú csapon termő fajták. Általános szabály, hogy a termőterület minden négyzetméterén 20-30 ép, egészséges rügy maradjon.

Érdemes váltómetszést végezni, vagyis a kétéves csapon két vesszőt meghagyni, és a többit levágni. A megmaradó két vessző közül a felső állású lesz a termőcsap, amelyen 4-10 rügyet hagyjunk meg, míg az alsó állású vesszőt két rügyre metsszük vissza, ami az ugarcsap lesz. A következő évben a letermett termővesszőt vágjuk le. Az ugarcsapon levő két rügyből fejlődött vessző közül a felső lesz a termővessző, az alsó az ugarvessző.

Ezért legyen szőlő a kertedben

A sárgarépáról régóta tudjuk, hogy nem csak szebben fogunk fütyülni tőle, de fogyasztása nagyban hozzájárul a szem egészségéhez, de így van ez a szőlővel. A szőlőszemek jót tesznek a szemnek. A szem degenerációjának nagy része az oxidatív stressz következménye, a szőlő pedig gazdag a stressz ellen harcoló antioxidánsokban. A szőlő az antioxidánsok és más polifenolok természetes forrása, képes az oxidatív stresszt csökkenteni, így jó hatással van a retinára, például a makula optikai pigment-sűrűség javulása által.

szőlő tálban

A szőlő nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Fotó: Shutterstock

A szőlő 80 százaléka víz, mégis kiemelkedő jelenőségű az egészségünk szempontjából. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe, vagyis vércukorszint-emelő hatása közepes. Nagy víz- és káliumtartalma miatt kiváló méregtelenítő és vízhajtó. A szőlő csökkenti a vér húgysav szintjét, ezáltal segít a köszvény és egyéb izületi panaszok csökkentésében.

Magas A-, B-, C-, és K-vitamin tartalma mellett remek kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavforrás. Segít karbantartani az immunrendszert, és a szellemi és fizikai erőnlétet. Csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögök kialakulását, és megvéd a szívinfarktustól. Mivel gátolja a hisztamin képződését, így segít csökkenteni az allergiás tüneteket.

A szőlő ezen kívül hátráltatja a daganatképződést, és javítja a hosszú távú memóriát. Minél érettebb, annál több benne az antioxidáns. Mivel hatóanyagainak egy része a héjában és a magokban található, nem érdemes meghámozni a szőlőt, és mag nélküli fajtákat fogyasztani.

A szőlőnek tehát érdemes helyet adni a kertünkben!