Továbbra sem tartozunk a bárányhúst kedvelő nemzetek közé, mert továbbra is csak 20–30 dekát vagyunk hajlandóak fogyasztani belőle évente, ami nagyjából egy tányérnyi birkapörköltnek felel meg. A bárányhús élvezeti értéke teljesen más, mint bármelyik más húsféleségé.

Míg hazánkban évtizedek óta csak négy-ötféleképpen készülnek főtt ételek a birkából, addig az olaszok 40 módon is tudnak belőle ételt előállítani. Húsvét közeledtével újra előtérbe kerül a kérdés, hogy továbbra is biztosak-e a bevált piacaink, és van-e igény több bárányhúsra – írja a novenyvedoszer.hu.

Az uniós piac önfenntartónak mondható, ami azt jelenti, hogy a hazai bárány sosem marad a termelőkön, ám az elmúlt években már megjelentek az Európán kívüli juh- és báránytermékek is.

A kisebb bárányokat hagyományosan Olaszországba értékesítjük, főleg a húsvéti időszakban, de a nagyobb súlyú bárányra az arab piac is szemet vetett. Emellett a muszlim lakosság száma is növekszik az Európa Unión belül, ami szintén belső keresletet generál.

bárányok

Keresleti piac alakult ki a bárányra, és ez az árakon is meglátszik – fotó: pixabay.com

Hazánkban ezt az igényt felismerték a termelők, és elkezdtek a nagyobb súlyú bárányok előállítására is berendezkedni, ami azonban speciális tudást, fajtákat és takarmányozást igényel, s ezt egyik napról a másikra problémás megoldani.

2030-ig előreláthatóan ez a tendencia marad, tehát az árak nem csökkennek, ezért a szakemberek szerint, aki ezzel szeretne foglalkozni, az megtalálja a számítását.

Konkurenciát jelenthet viszont az írországi bárány, de az olasz vágókategóriában egyeduralkodó Magyarország. A nemzetközi piacon megjelent Új-Zéland és Ausztrália is, de Uruguay-ból is érkezik már az unióba bárány, viszont a minőségi magyar bárány kategóriában nem váltak a versenytársunkká.

Hazánkban az ünnepi időszakban fogy el a legtöbb bárányhústermék, amire a tenyésztők úgy készülnek fel, hogy az állatoknak az ivari működéséhez igazítják a termékenyítést. A juh öt hónapig vemhes és öt hónapra van szükség, mire bárány lesz belőle. Erre a termelők már az előző év őszén figyelnek, hiszen a bárányokat kategóriákba sorolva vásárolják föl, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a felvásárlás 20 kilónál kezdődik és egészen 40 kilóig tart. Korántsem mindegy, hogy melyik kategóriába érkezik meg húsvétra az állat, mert minél kisebb a kategória, annál nagyobb összeget lehet kapni érte.

Tavaly a 25 kilogrammos vágóbárányért kilónként 2000 forintot fizettek. Idén jobbak az árak, jelenleg 2500 forint fölött van a felvásárlási ár, ami a húsvét közeledtével feltételezhetően tartja is magát.

Ennek egyik oka az Európai Unión belüli áruhiány, illetve az állattartási kedv visszaszorulása, amelynek következményeként az önellátottság most már 80 százalékos az unión belül. Keresleti piac alakult ki a bárányra, és ez az árakon is meglátszik.

Indexkép: pixabay.com