Egy új kutatás szerint nem minden édesség tesz rosszat az egészségünknek; némelyik még hasznos is lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát tekintve. E tanulmány szerint a péksütemények, csokoládék és édességek napi kétszeri fogyasztása 25 százalékkal alacsonyabb szélütés- és 22 százalékkal kisebb szívrohamkockázattal járt együtt, lekvárok fogyasztásával pedig akár 11 százalékkal csökkenthető a szívelégtelenség esélye. De vajon mi lehet ennek az oka?
A svédországi Lund Egyetem kutatócsoportja a különféle élelmiszerekből és italokból származó hozzáadott cukorbevitel és hét szív- és érrendszeri betegség kockázata közötti összefüggést vizsgálta, köztük az ischaemiás stroke-ot, a vérzéses stroke-ot, a szívinfarktust, a szívelégtelenséget, az aortaszűkületet, a pitvarfibrillációt és a hasi aorta aneurizmát.
69 705 svéd – 45 és 83 év közötti – résztvevő táplálkozási szokásait figyelték meg kérdőívek segítségével, majd 22 éven keresztül követték nyomon szív- és érrendszeri egészségi állapotukat. Ennek során feljegyezték, hogy milyen gyakran ittak cukros italokat, ettek édesített desszerteket, illetve feltéteket (például mézet és lekvárokat).
Az eredmények szerint az összesített cukorfogyasztás növeli az iszkémiás szélütés és a hasi aorta aneurizma kockázatát. Azonban a betegségek előfordulása jelentősen eltér attól függően, hogy a cukor az étrend mely részéből származott. Az italokból származó cukor összefüggött az iszkémiás szélütés, a szívelégtelenség, a pitvarfibrilláció és a hasi aorta aneurizma kockázatának növekedésével, azonban a péksüteményekből, csokoládékból, tortákból származó cukor csökkentette a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. A méz, a narancslekvár és a dzsem szintén csökkentették a szívelégtelenség és az aortaszűkület esélyét.
A tudósok egyelőre nem tudják megmagyarázni, miért lehet előnyös a szív- és érrendszer számára az édességek fogyasztása. Lehetséges magyarázat az, hogy a folyékony kalóriák kisebb jóllakottságot eredményeznek.
Tehát a kutatás szerint nem minden cukor egyformán káros az egészségünkre.
Míg a cukros italok jelentős kockázatot jelentenek a szív- és érrendszerre, az édességek mérsékelt fogyasztása nemcsak kevésbé káros, de bizonyos szívbetegségek ellen védő hatást fejthet ki.
Az adatok szerint azok, akik hetente több mint 14 adag édességet fogyasztanak, 25 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek iszkémiás szélütést, 24 százalékkal alacsonyabb kockázattal vérzéses szélütést, 22 százalékkal kevesebb eséllyel szívrohamot, 30 százalékkal szívelégtelenséget. 27 százalékkal alacsonyabb a kockázata esetükben az aortaszűkületnek, 17 százalékkal a pitvarfibrillációnak, és feleakkora az esélye a hasi aorta aneurizmának.
Ezzel szemben azok, akik hetente nyolc vagy több adag cukros italt fogyasztottak, 19 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek iszkémiás szélütést, 18 százalékkal szívelégtelenséget és 11 százalékkal pitvarfibrillációt.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock