Madárinfluenza vírus jelenlétét azonosította Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyékben bütykös hattyúkban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

hattyú

Mindent meg kell tenni a vadon élő madarak és a baromfik közvetlen vagy közvetett érintkezésének elkerülése érdekében – fotó: pixabay.com

A hatóság továbbra is felhívja a lakosság figyelmét, hogy a klinikai tünetet mutató és elhullott vadon élő madarakhoz ne nyúljanak hozzá. Ha gyanús esetet látnak, értesítsék a helyi állategészségügyi hatóságot – írja a Nébih.

A Nébih laboratóriumi vizsgálata a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát mutatta ki elhullott bütykös hattyúkból. A madarak közül egy a Komárom-Esztergom vármegyei Naszály, kettő a Győr-Moson-Sopron vármegyei Győr településről származott.

A Nébih figyelmezteti a lakosságot, hogy amennyiben klinikai tünetet mutató vagy elhullott vadon élő madarat látnak, abban az esetben haladéktalanul értesítsék a helyi állategészségügyi hatóságot, és semmiképpen se nyúljanak hozzá a beteg vagy elhullott madarakhoz.

baromfitartókat pedig arra kéri a hatóság, hogy tegyenek meg a mindent a vadon élő madarak és a baromfik közvetlen vagy közvetett érintkezésének elkerülése érdekében, valamint szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat.

A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán.