Nagy a sürgés-fogás a rétimajori tógazdaságban. Ezúttal azonban nem a horgászoké, hanem a halászoké a főszerep. Megkezdődött ugyanis az őszi halkitermelés, hogy mindenkinek jusson elegendő kopoltyús a karácsonyi asztalra - írja a pecaverzum.hu

ponty

Két hónapon keresztül folyamatosan halásznak a tavaikon – fotó: pixabay.com

Az ünnepi időszakban fogy el az éves haltermelés 40 százaléka

A hatalmas tó, melyben már alig van víz - különleges látványt nyújt, ahogy az sem mindennapos, hogy tucatnyi ember álldogál hálóval a kezében a maximum 13 fokos vízben. Ámulatba ejtő a „fogás" is, mert egy-egy húzásnál 1,5 tonna hal ficánkol a hálóban.

Két hónapon keresztül folyamatosan halászunk a tavainkon. Ez napi szinten 8-10 tonna, többségében háromnyaras pontyot jelent. Az ünnepi időszakban fogy el az éves haltermelés 40 százaléka, ez körülbelül 1500 tonna, ennek pedig a 90 százaléka ponty. A maradék tíz százalékon osztozkodik a harcsa, a süllő, busa és a keszeg, kárász

– nyilatkozta Aranyponty Zrt. tulajdonosa, Lévai Ferenc, majd hozzátette: drágulni fog a hal, hiszen az aszály, a takarmányárak emelkedése, valamint a rezsiköltségek emelkedése szükségessé teszik ezt a lépést. Az árusok karácsonykor egy kiló élő pontyért előreláthatóan 2000-2500 forintot kérnek majd el.

ponty

Drágulni fog a hal, hiszen az aszály, a takarmányárak emelkedése, valamint a rezsiköltségek emelkedése szükségessé teszik ezt a lépést – fotó: pixabay.com

Magyarországon nagyon ritka, hogy betegség pusztítaná a halállományt

Napjainkban a halászat már gépesítéssel történik, így a napi 10 tonna élő halhoz elegendő 6-8 ember, akiknek a feladata javarészt az osztályozás és a válogatás. Mivel a halak csak kifogástalan egészségügyi állapotban kerülhetnek a boltokba, így kéthavonta állatorvosi vizsgálatokon esnek át.

Ha bármi problémát észlelünk egy-egy kopoltyúson, azonnal elküldjük egy laboratóriumba kivizsgálni. Majd az eredmények tükrében kezeljük az állatot. Magyarországon nagyon ritka, hogy betegség pusztítja a halállományt, emiatt pedig gyógyszerrel be kelljen avatkozni. Az elmúlt három-négy évben még kisebb fertőzést sem kaptak el a halaink

– fogalmazott Lévai Ferenc.

Elmondta, minden tógazdaságnak van halegészségügyi vizsgával rendelkező szakembere, aki a halak sorsát személyesen kíséri figyelemmel. Ha bármilyen rendellenességet tapasztal, azt azonnal jelenti, és elküldi az Állatorvostudományi Egyetem laboratóriumába.