Egy több mint félmillió nő részvételével végzett megfigyeléses vizsgálat megállapította, hogy napi 200 gramm tej fogyasztása akár 14 százalékkal is csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Más tanulmányok is arra jutottak, hogy a tejtermékek – különösen a kalciumban gazdagok – védik a bélrendszer egészségét, különösen a nők körében.
Az említett kutatásban középkorú és idősebb európai nők hosszú távú egészségügyi adatait nézték, akik egy táplálkozási kérdőívet is kitöltöttek. A tanulmányban figyelembe vett 97 táplálkozási lehetőség közül a tejtermékekkel kapcsolatos élelmiszerek, például a joghurt és a tej mutatták a legerősebb negatív összefüggést a vastagbélrák kialakulásával. A napi 300 milligramm kalcium fogyasztása 17 százalékkal csökkentette a rák kockázatát, három százalékponttal többel, mint a tejé.
A kutatók megállapították, hogy a bélrák és a tejtermékek közötti kapcsolat elsősorban a kalciumnak köszönhető. Tehát a kalciumban gazdag ételek védelmet nyújthatnak az alsó bélszakasz hosszú távú egészségügyi problémái ellen.
A bélrák a világ számos részén emelkedik, és a kutatók úgy vélik, ennek egyik oka az egészségtelen táplálkozás – például az alkohol és a feldolgozott húsok is növelik a bélrák kockázatát. Napi két standard alkoholos ital fogyasztása mutatta a legerősebb pozitív kapcsolatot a rák kockázatával, maximum 15 százalékkal.
A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy bár ez a tanulmány rávilágít a megnövelt étrendi kalcium lehetséges előnyére, az ok-okozati összefüggés megállapításához szilárdabb kutatásokra, például randomizált, kontrollált vizsgálatokra van szükség.
Azt azonban fontos tudni, hogy a tudósok szerint a bélrákok akár fele is megelőzhető lenne egészséges életmóddal és étrendi változtatásokkal.
Forrás: in.hu
Indexkép: Shutterstock