Fanyar íze miatt a birs nem tartozik a legnépszerűbb gyümölcsök közé, pedig jól elkészítve nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is.

A világon kb. kétszáz birsfajtát különböztethetünk meg. A birsalma számos módon elkészíthető, ennek ellenére hazánkban még nem annyira elterjedt a fogyasztása, pedig kijelenthető, hogy egy igazi egészségbomba.

Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a birs fogyasztása?

Sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint az alma. Jelentős mennyiségben található benne A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, C-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és nátrium. Emellett rendkívül magas a pektintartalma, talán a legmagasabb az összes gyümölcs közül, ennek köszönhetően kiemelkedő szerepe van szervezetünk méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat, ezért alkalmazzák ízületi fájdalmak, reuma és köszvény tüneteinek enyhítésére is.

A birs héjában és magjában található rostok segítik az anyagcserét, ezért a benne található csersavval kiegészülve hatékony hasmenés, székrekedés esetén, de nyugtatóan hat a gyulladt gyomor- és bélrendszerre is.

Magas P-vitamin-tartalma szabályozza a koleszterinszintet, és elősegíti a vérzékenység gyógyulását.

Erős antioxidáns, ami a benne található többfajta polifenol vegyületnek köszönhető. Az antioxidánsok semlegesítik a károsodást okozó szabad gyököket szervezetünkben, így segítenek felvenni a harcot az öregedéssel, emellett a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is hasznosak.

Hidratáló, nyugtató, feszesítő hatásának köszönhetően a birset gyakran használják testápolók és arckrémek összetevőjeként is. Összehúzza a pórusokat, csökkenti a ráncokat, és felfrissíti a bőrt.

Allergiaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, a gyümölcsből vagy a magból készült kivonat segítségével jól kezelhető a bőrgyulladás.

birsalma

A birsalma vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag – fotó: Shutterstock

A birsalmában lévő pektin színtiszta élelmi rost, amely gondoskodik az emésztőrendszer egészséges működéséről, és azáltal, hogy teltségérzetet okoz, a fogyókúrában is nagy segítségünkre lehet, ráadásul energiatartalma alacsony. Fokozza az emésztést, elősegíti a hasznos tápanyagok felszívódását. Gyomorfekély esetén érdemes kúraszerűen fogyasztani, mézzel fogyasztva pedig csökkentheti a vastagbélgyulladást és bélfertőzést. Méregtelenítő hatása révén csökkentheti az ízületi fájdalmakat és enyhítheti a reumát.

Magas magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően segíthet vérnyomásproblémák esetén és a szívműködés szabályozásánál is. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vércukorszint.

Jelentős mennyiségű antioxidánsainak nyugtató hatása van, segít leküzdeni a stresszt, enyhíti a szorongást, nyugtatja az idegrendszert.

Az állandó fáradtság oka gyakran a vashiány, és mivel a birsalma vastartalma igen magas – ahogy a C-vitamin-tartalma is, ami elősegíti a vas hasznosulását –, természetes úton juthatunk hozzá ehhez a fontos ásványi anyaghoz.

A birsalmának mindezek mellett erős vírus- és baktériumölő hatása van, enyhíti a lázat, a megfázás tüneteit, magas C-vitamin-tartalma pedig erősíti az immunrendszert, javítja az általános egészségi állapotot.

A legtöbb C-vitamin a nyers gyümölcsökben van, de a birsalmában még feldolgozott formában is jelentős mennyiség marad.

Forrás: mindmegette.hu, mindmegette.hu 2